Klantenbeoordeling 10.0/10

Lage hypotheekrente breekt record

De lage hypotheekrente heeft opnieuw een record gebroken. De populaire 10 jaar vast hypotheek met NHG is nog nooit zo goedkoop geweest.

Gemiddelde hypotheekrente 10 jaar vast

De gemiddelde hypotheekrente 10 jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie is goedkoper dan ooit. Voor de meest gekozen hypotheek van Nederland betaal je nu gemiddeld 2,37%. Dit blijkt uit een berekening van het Financiële Dagblad (inlog). Gemiddeld, dus dat betekent dat er goedkopere aanbieders zijn, maar ook duurdere.

Ter vergelijking: in 2010 was de hypotheekrente nog dubbel zo hoog.

Dalende trend

De hypotheekrente daalt over de gehele linie en zit bijna weer op het niveau van mei 2015. Die maand steeg de hypotheekrente plots nadat ook de marktrentes waren gestegen. Van een definitieve trendbreuk was echter geen sprake. In juni zette de hypotheekrente weer een dalende trend in.  


Lenen goedkoop, sparen duur

De oorzaak van de lage hypotheekrente ligt grotendeels in de crisismaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). In een poging om de lage inflatie te bestrijden wordt lenen (hypotheek en consumptief krediet) goedkoop gemaakt en sparen duur. Beleggers speculeren op een lage groei en eisen eveneens een lage rente. Dit zorgt voor de lage marktrentes van dit moment.

Concurrentie toegenomen

Banken kunnen nu goedkoop aan geld komen om uit te lenen, onder andere voor hypotheken. Daar komt bij dat de concurrentie op de hypotheekmarkt is toegenomen. De grootbanken voelen de druk van de prijsvechters en pensioenfondsen waardoor de rentedaling in een stroomversnelling is gekomen.

Hypotheekrente prognose

Maandelijkse geven we een prognose over de ontwikkeling van de hypotheekrente. Ook in oktober verwachten we dat de hypotheekrente op het huidige lage niveau blijft en mogelijk verder daalt. We zien onder andere dat beleidsmakers zich zorgen maken over de wereldeconomie, wat mogelijk wijst op extra stimuleringsmaatregelen. Dit zet de marktrentes verder onder druk.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct