Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Lage hypotheekrente is impuls voor huizenmarkt

  Door: Roel 1605 keer gelezen
Lage hypotheekrente is impuls voor huizenmarkt

De lage hypotheekrente van dit moment geeft de huizenmarkt een impuls. De betaalbaarheid van huizen is verbeterd waardoor het aantal verkopen is gestegen.

Betaalbaarheid koophuizen verbeterd

Door de recent gedaalde hypotheekrente is de betaalbaarheid van koophuizen flink verbeterd. Op 1 juli betaalde je nog minimaal 2,04% als je de rente voor 20 jaar ging vastzetten. De laagste hypotheekrente 20 jaar vast is inmiddels gezakt tot 1,55%. Zie ook onderstaande tabel.

Bij een hypotheeksom van € 300.000,- zorgt dit alleen al het eerste jaar van de hypotheek voor een lagere hypotheeklast van 1500 euro bruto.

Rentevastperiode Hypotheekrente 01/07 Actuele hypotheekrente
Variabel 1,47% 1,40%
1 jaar vast 1,00% 0,84%
10 jaar vast 1,42% 1,08%
20 jaar vast 2,04% 1,55%
30 jaar vast 2,20% 1,62%

 

Meer hypotheek door lagere hypotheekrente

Een lagere hypotheekrente betekent ook dat je meer hypotheek kunt krijgen. In de hypotheeknormen wordt namelijk getoetst op het deel van je inkomen dat je nodig hebt om de hypotheek te betalen.

Stel je inkomen is 50.000 euro. Met de hypotheekrente van 1 juli zou je maximaal 280.300 euro aan hypotheek kunnen krijgen. Met de rente van dit moment is je maximale hypotheek 299.740 euro.

Door de gedaalde hypotheekrente kun je dus 4 maanden later 19.440 euro meer lenen voor je nieuwe huis.

Lage hypotheekrente is impuls voor huizenmarkt

De lagere hypotheekrente kan ook een impuls betekenen voor de huizenmarkt. Door de gestegen huizenprijzen staat de betaalbaarheid van koophuizen onder druk, met name voor starters. In de prognoses werd daarom al rekening gehouden met minder huizenverkopen dit jaar.

De verbeterde betaalbaarheid kan ervoor zorgen dat het aantal woningverkopen weer aantrekt. Zo heeft ABN AMRO onlangs de verwachting voor de huizenmarkt naar boven bijgesteld.

In de laatste woningmarktmonitor van de bank wordt uitgegaan van evenveel verkochte huizen dan vorig jaar. Eerder nog verwachtte ABN AMRO dat dit jaar 5% minder huizen zouden worden verkocht.

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.