Klantenbeoordeling 10.0/10

Lage hypotheekrente mogelijk nadelig

De lage hypotheekrente is voor veel Nederlanders een kans om de maandlasten te verlagen. Voor sommigen kan een lage hypotheekrente echter negatief uitpakken.

Profiteren, maar ook opletten

Veel Nederlanders willen profiteren van de lage hypotheekrente. Ze sluiten de hypotheek over om de maandlasten te verlagen of kunnen de nieuwe woning voordelig financieren. Toch kan een lagere hypotheekrente nadelig uitpakken. Met name starters op de woningmarkt en woningbezitters met een (bank)spaarhypotheek moeten opletten.

Uw hypotheekofferteVraag direct aan >

Gevolgen lage hypotheekrente voor starters

Starters kunnen hun eerste woning nu voordelig financieren. De lage hypotheekrente zorgt er tevens voor dat je meer kunt lenen. De maximale hypotheek wordt namelijk deels gebaseerd op het deel van je inkomen waarmee je de hypotheek betaalt (woonquote).

De hypotheekrente 5 jaar vast is nu ronde de 2,5%, maar kan natuurlijk weer stijgen. In onze hypotheekrenteverwachting kun je lezen dat de huidige lage hypotheekrente het gevolg is is van noodmaatregelen van de ECB om de lage inflatie te bestrijden. Wanneer je op het einde van je rentevaste periode opeens 5% hypotheekrente moet betalen, heb je te maken met een lastenverzwaring van 100%.

Zo voorkom je problemen bij een rentestijging.

  • Laat een hypotheekadviseur ook de financiële gevolgen van een rentestijging berekenen.
  • Zet de hypotheekrente voor lange tijd vast, bijvoorbeeld 20 jaar rentevast. Je betaalt voor lange tijd dezelfde hypotheekrente en lost ondertussen af.
  • Kies voor een lagere hypotheeksom. Door zelf geld in te brengen betaal je over een lager bedrag hypotheekrente.

Gevolgen lage hypotheekrente voor bankspaarhypotheek

In Nederland hebben 1,5 miljoen huizenbezitters een bankspaarhypotheek. Bij deze hypotheekvorm los je niet af, maar spaar je voor de aflossing van de hypotheek. De hoogte van de spaarrente is bij de bankspaarhypotheek gekoppeld aan de hypotheekrente.


Bij de huidige lage hypotheekrente is ook de rentevergoeding over je opgebouwde spaarbedrag laag. Hierdoor moet je maandelijks een hoger bedrag inleggen om de hypotheek op het einde van de looptijd af te kunnen lossen.

Deze stijging weegt in veel gevallen op tegen de lagere hypotheekrente, ware het niet dat de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is. De inleg op de bankspaarhypotheek is dit niet, waardoor een lager hypotheekrente netto maar een klein beetje voordeliger.

Wanneer je ervoor kiest om de hypotheek over te sluiten moet je rekening houden met oversluitkosten voor advies en een boeterente. Laat je dus goed adviseren of oversluiten wel zo voordelig is.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct