Klantenbeoordeling 10.0/10

Lage spaarrente reden overstappen bank

De lage spaarrente is de belangrijkste reden om een andere bank te zoeken. Consumenten kunnen echter meer voordeel behalen met hun hypotheek of krediet.

Spaargeld verhuizen

Uit onderzoek van De Nederlandse Bank (DNB) blijkt dat consumenten het vaakst overstappen met hun spaarrekening naar een andere bank. Van de respondenten acht 11,8% de kans groot (meer dan 50%) hun spaargeld te verhuizen.

Voor hun hypotheek of consumptief krediet blijven consumenten liever bij hun huidige bank. Bijna driekwart van de respondenten geeft bij deze producten aan, niet te willen overstappen naar een anderen bank.

Waarom overstappen?

Consumenten zijn over het algemeen tevreden over hun bank en blijven daarom klant. Daarbij zien ze op tegen de kosten en de moeite die het kost om over te stappen. Ook verwachten ze dat een overstap uiteindelijk weinig oplevert.


Weinig voordeel

Het is dan ook opvallend dat juist bij de spaarrekening de overstapkans het grootst is. Overstappen met je spaargeld is weliswaar makkelijk en gratis, door de lage spaarrente levert het uiteindelijk weinig op. In onze prognose voor de spaarrente in 2016 lees je dat deze situatie voorlopig niet verandert.

Veel consumenten hebben een variabele spaarrente, waardoor de renteverschillen klein zijn. Wie bijvoorbeeld met 10.000 euro spaargeld overstapt van een grootbank naar de hoogste spaarrente krijgt 0,4% meer spaargeld. Dit is 40 euro per jaar.

Besparing groter

Overstappen met je hypotheek of consumptief krediet kost meer moeite, maar levert ook meer op. De rentepercentages voor deze producten liggen vaak voor lange tijd vast. Ondertussen is de rente in de markt meer dan gehalveerd. Overstappen levert hierdoor al snel een flinke besparing op:

  • Stel je hebt een hypotheek van € 200.000,- met een rente van 5,5%. Wanneer je deze kunt verlagen naar 2,5% procent, bespaar je tot € 6.300,- per jaar. Benieuwd of je hypotheek oversluiten een besparing oplevert? Laat dit vrijblijvend berekenen.
  • Heb je een doorlopend krediet van € 25.000,- met een rente van 7% en kun je deze verlagen naar 4,5% procent, dan bespaar je tot € 625,- per jaar. Sluit eenvoudig je consumptief krediet over. Vergelijk alle kredietaanbieders.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct