Klantenbeoordeling 9.7/10

Langere bedenktijd voor hypotheek

De bedenktijd bij het afsluiten van een hypotheek wordt langer. Binnenkort is het mogelijk om binnen twee weken een hypotheekcontract te verbreken.

Grote financiële beslissing

Een hypotheek is een grote financiële beslissing in je leven, misschien wel de grootste. Omdat de hypotheek ook een complex financieel product is, is het verplicht om je hierover te laten adviseren. Daar komt nu bij dat je twee weken bedenktijd krijgt, waarbinnen je het hypotheekcontract zonder gevolgen kunt verbreken.

Europese richtlijn

Deze ruimere bedenktijd komt voort uit een nieuwe Europese richtlijn die consumenten moet beschermen bij het afsluiten van een lening. Voorheen hadden consumenten al een bedenktijd van twee weken bij een consumptief krediet, nu gaat dit ook voor hypotheken gelden. Vanaf 21 maart 2016 moet de ruimere bedenktijd in de hele Europese Unie ingaan. Dit meldt de Volkskrant.


Voorlopige hypotheekofferte vervalt

Door de nieuwe regels komt de voorlopige hypotheekofferte waarschijnlijk te vervallen. Deze wordt nu uitgebracht door de geldverstrekker met als voorbehoud dat onder andere het inkomen, woningwaarde en eigendom kloppen. Binnenkort wordt de hypotheekofferte pas uitgebracht als alles is aangetoond. Dus na de werkgeversverklaring, taxatie en koopakte. Deze offerte is dan bindend, met daarbij twee weken bedenktijd. Dit heeft voor en nadelen:

  • Een bindende hypotheekofferte biedt meer zekerheid bij de koper dat de hypotheek rond komt.
  • Aan de andere kant wordt het lastiger om de (stijgende) hypotheekrente snel vast te leggen met een voorlopige hypotheekofferte.

In de praktijk

De vraag is of huizenkopers veel van deze wijziging gaan merken. In Nederland zijn we gewend om ons uitgebreid te laten adviseren over de hypotheek. Daarnaast hadden consumenten met de voorlopige hypotheekofferte al 2 tot 3 weken bedenktijd. 

Daarnaast is de hypotheek voor kopers in de regel geen impulsieve beslissing waarop men wil terugkomen. Dit is vaker het geval bij de aankoop van de woning. De regels rondom het koopcontract blijven echter gelijk. De bedenktijd hierbij is maar 3 dagen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Langere bedenktijd voor hypotheek".

  1. Mijn hypotheek loopt op 1-10-2018 af. graag wil ik dat herzien? hypotheek bedrag xx.000. x,x%
    abnamro. gaat mij dat geld kosten? zo ja hoeveel?

    waar kan ik mijn geld vast zetten voor een hoog spaarrente?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct