Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Leeftijdsdiscriminatie reisverzekeringen neemt af

  Door: Roel 1630 keer gelezen

De leeftijdsdiscriminatie bij reisverzekeringen neemt af. Nog steeds krijgen ouderen en jongeren bij 25% van de aanbieders een lager bedrag uitgekeerd bij overlijden of blijvende invaliditeit. Het blijft dus belangrijk om de voorwaarden goed te vergelijken.

Een jaar geleden bracht het consumentenprogramma Kassa leeftijdsdiscriminatie bij reisverzekeringen onder de aandacht. Uit onderzoek bleek dat veel verzekeraars een lager bedrag uitkeerde aan jongeren onder de 17 en ouderen boven de 70. Onfatsoenlijk zo oordeelde de ombudsman.

Of de verzekeraars naar aanleiding van die uitzending hun voorwaarden hebben aangepast is onduidelijk, maar feit is dat  nu 25% van de aanbieders onderscheid maken. Een jaar geleden kregen ouderen bij 50% van de reisverzekeringen een lagere uitkering bij overlijden of blijvende invaliditeit. Dit is een verbetering, maar het blijft belangrijk om de voorwaarden goed te vergelijken.

Reisverzekeringen zijn niet de enige schadeverzekering waar leeftijdsdiscriminatie voorkomt. Bij meer dan de helft van alle autoverzekeringen betalen jongeren onder de 24, maar ook ouderen meer premie. Het komt zelfs voor dat verzekeraars consumenten weigeren vanwegen hun leeftijd.

Wettelijk staan de verzekeraars in hun recht. Wanneer zij vinden dat er statisch een groter risico op schade is, mogen zij hierop hun voorwaarden aanpassen. Ook geldt voor verschillende verzekeringen geen acceptatieplicht en mogen verzekeraars dus klanten weigeren. De Wet gelijke behandeling is hierop niet van toepassing.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.