Overslaan en naar de inhoud gaan
 
Geld lenen, de goedkoopste leningen vergelijken en direct een lening aanvragen op FX.nl

Leenonderzoek: veel Nederlanders liggen te slapen als het om hun lening gaat

  Door: Roel 1269 keer gelezen
Lenen-freo

Door: Rick Bos

In september 2019 hield Freo, samen met onderzoeksbureau Markteffect, een groot onderzoek onder leners. Iets meer dan 1.000 mensen met een persoonlijke lening of doorlopend krediet werd onder andere gevraagd: ‘Hoe vaak vergelijkt u de prijzen van zorgverzekeraars, telecomaanbieders, energieleveranciers en kredietverstrekkers?’

Als het gaat om hun lening, liggen veel Nederlanders te slapen

Het overgrote deel van de ondervraagden (75%) neemt elke twee jaar hun energierekening, telefoonabonnement of zorgverzekering onder de loep. Met een eventuele overstap als gevolg.

Het aantal mensen dat hun lening vergelijkt, is veel kleiner. Iets minder dan de helft (47%) heeft zelfs nog nooit gecheckt of deze ergens anders goedkoper kan. Zonde, aldus Freo. Naast energieleveranciers, telecomaanbieders en zorgverzekeraars, horen volgen hen ook kredietverstrekkers in het vergelijkingslijstje thuis.

Figuur 1: Hoe vaak vergelijkt u de volgende aanbieders?

Freo Leenonderzoek figuur 1

Gemiste kans

Nederlanders die er nog nooit over hebben gedacht om hun lening over te sluiten, geven onder andere als reden aan dat ze denken dat besparen niet mogelijk is of dat ‘ze wel goed zitten bij hun huidige aanbieder’. Ruim een kwart denkt dat het ‘te veel gedoe’ is om over te stappen.

Een gemiste kans, zo blijkt! De rentes van kredietverstrekkers verschillen enorm. Het gemiddelde rentepercentage dat mensen noemen in het onderzoek is 6,5%. Dit is behoorlijk wat meer dan de huidige rente van Freo.

Vergelijken loont

De mensen die hun lening wél vergelijken (44%) doen dit vaak als hun contract afloopt, niet tussendoor. Ze geven aan dat ze de drempel om over te stappen als ‘hoog’ ervaren. Hoger dan bij een energieleverancier, telecom- of zorgaanbieder, laat het onderzoek zien. Meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat overstappen in die sectoren ‘erg weinig moeite’ kost.

Slechts 31% van de respondenten geeft dat antwoord als het gaat om kredietverstrekkers (figuur 3). Freo ziet het als hun taak om die denkbeeldige drempel te verlagen. Met een nieuwe overzichtelijke website en handige vergelijkingstool. Maar ook door te vertellen waar ze voor staan: eerlijke leningen in heldere taal.

Figuur 2: Op welk moment vergelijkt u een aanbieder?

Freo Leenonderzoek figuur 2

Figuur 3: Hoeveel moeite kost het voor uw gevoel om over te stappen?

Freo Leenonderzoek figuur 3

Wist u dat...

u in veruit de meeste gevallen géén boeterente betaalt voor een overstap? Tussendoor uw lening oversluiten is bij Freo kosteloos. Hun advies is dan ook: check aan het eind van het jaar niet alleen uw zorgverzekeraar, energieleverancier of telecomaanbieder, maar óók uw lening. Het loont!

Kijken of u kunt besparen? Bereken het met deze handige vergelijkingstool.

Geld lenen

Goedkoop geld lenen? Vergelijk alle leningen.

Autolening vergelijken

Geld lenen voor een nieuwe auto?

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.