Klantenbeoordeling 7.7/10

Lichtpuntjes op afkoelende huizenmarkt. Dit doen de huizenprijzen

De afgelopen week was er veel aandacht voor de huizenprijzen. We praten je bij over de verschillende prognoses voor de huizenmarkt.

DNB: huizenprijzen dalen dit jaar met 5,1%

Recentelijk heeft De Nederlandsche Bank (DNB) haar prognose voor de huizenprijzen naar beneden bijgesteld. Volgens de economen van DNB zullen de huizenprijzen in 2023 gemiddeld met 5,1% dalen. Voor 2024 wordt eveneens een prijsdaling voorspeld, zij het iets minder sterk, met een gemiddelde van 3,6%.

DNB verwacht dat de huizenprijzen uiteindelijk in totaal 10% goedkoper zullen zijn dan op het hoogtepunt in de zomer van 2022. Vanaf 2025 wordt er weer een beperkte stijging van gemiddeld 0,2% voorspeld.

De prognoses van DNB houden rekening met een aanhoudend hogere rentestand en tegenvallende economische groei. Hier tegenover staan factoren zoals een historisch lage werkloosheid, een krappe woningmarkt en vaak aanzienlijke overwaarde bij huizenbezitters.


Duikvlucht huizenprijzen blijft uit

Als we naar de prijsontwikkeling maand op maand kijken, is toch enig herstel zichtbaar.  Volgens het CBS zijn de huizenprijzen in mei slechts licht gedaald ten opzichte van april, nadat ze eerder aanzienlijk waren gedaald. Bovendien melden makelaars dat het aantal verkopen langzaamaan weer stijgt en dat overbieden weer gebruikelijker wordt.

Daarnaast blijkt uit een peiling van ING dat het vertrouwen in de woningmarkt is verbeterd, vooral onder starters. Deze groep verwacht dat de huizenprijzen weer zullen stijgen en maakt nu gebruik van de gelegenheid om een woning te kopen. Het is echter belangrijk op te merken dat er ook zorgen zijn over de economie en dat kopers een nieuwbouwwoning niet meer zien zitten.

Is dit hét moment om een huis te kopen?

Hoewel er enkele lichtpuntjes zijn, is het nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken over de toekomstige richting van de huizenprijzen. Het financieel ideale moment van kopen is echter minder van belang. Het belangrijkste is dat je prettig woont en dat de maandlasten betaalbaar zijn. Bovendien kun je profiteren van een aantal interessante voorwaarden:

  • Heb je een bestaande hypotheek met een lage rente, dan kun je deze meestal meeverhuizen. Dit zorgt voor lage maandlasten en extra leencapaciteit. Ontdek jouw mogelijkheden met de verhuisregeling.
  • Dit is ook een kans om naar een duurzame woning te verhuizen. Met een lage energierekening dalen je woonlasten. Bovendien is een duurzame woning toekomstbestendig en behoudt beter zijn waarde.
  • Starters kunnen in 2023 profiteren van interessante regelingen, zoals een extra starterslening, hulp van ouders en vrijstelling van overdrachtsbelasting. Bereken hier jouw startershypotheek.
  • Overwaarde benutten? Wees er snel bij! Stijgende rente en dalende huizenprijzen kunnen de mogelijkheden beperken. Geldverstrekkers hebben al voorwaarden aangescherpt, zoals het verbieden van consumptieve bestedingen of het verhogen van de minimumleeftijd. Wacht dus niet te lang en ontdek vrijblijvend wat mogelijk is met jouw overwaarde.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct