Klantenbeoordeling 9.7/10

Maandlasten omlaag door langere looptijd lening

Een langere looptijd kan de maandlast van je lening verlagen. Vanaf september komen meer leningen in aanmerking voor oversluiten met een langere looptijd.

Lange looptijd voor lage maandlasten

Hoe langer de looptijd, hoe lager de maandlast. Per maand ben je namelijk minder geld kwijt voor het aflossen van de lening. Een langere looptijd kan dus interessant zijn om je maandlasten te verlagen.

De maximale looptijd voor een consumptief krediet is vaak 10 jaar (120 maanden). Vorig jaar introduceerde Interbank als eerste kredietverstrekker een lening met de looptijd van 15 jaar (180 maanden). Deze persoonlijke lening was echter alleen te sluiten om een restschuld of een verbouwing te financieren.

Hypotheek oversluiten? Lees meer over de kosten en mogelijkheden.

Bestaande lening(en) oversluiten?Kies de laagste rente en bespaar >

Meer leningen in aanmerking voor oversluiten

Interbank heeft haar voorwaarden verruimd zodat meer consumenten in aanmerking komen voor een lening met een langere looptijd. Vanaf nu kun je ook bestaande lening(en) oversluiten naar Interbank met een looptijd van 180 maanden. Dit is inclusief leningen van andere maatschappijen.

Je nieuwe lening bij Interbank wordt getoetst op de huidige kredietlast, in plaats van het inkomen. Dit betekent dat als je nu de maandlast kunt betalen, dit voldoende is om de lening te verstrekken. Interbank verstrekt leningen met een lange looptijd van minimaal € 15.000,- tot maximaal € 75.000,-.

Lees meer over lening oversluiten voor lagere maandlasten.

Een aantal beperkende voorwaarden

Er zitten ook een aantal beperkende voorwaarden aan oversluiten naar de langere looptijd van Interbank:

 • Er mag geen extra krediet bijgesloten worden.
 • Je kunt niet boetevrij extra aflossen.
 • ZZP-ers komen niet in aanmerking voor de lange looptijd. (Lees meer over geld lenen voor zelfstandig ondernemers)

Een lening met een lange looptijd is interessant om je maandlasten te verlagen. Toch betekent dit niet dat je daarmee goedkoper uit bent. Omdat je minder snel aflost betaal je gedurende de looptijd meer rente. Dat je niet boetevrij extra kunt aflossen maakt de lening minder flexibel.


Voor wie interessant?

Een looptijd van 15 jaar kan je dus meer ‘ademruimte’ geven, met name bij hoge kredietbedragen. Het is echter niet verstandig om een looptijd te kiezen die langer is dan de levensduur van het consumptiegoed. Zo voorkom je dat je blijft betalen voor iets dat je niet meer gebruikt.

Met een consumptief krediet van 15 jaar kom je dan al snel uit bij een investering in je eigen huis. Daarin voorzag Interbank al bij nieuwe leningen. Nu kunnen ook bestaande kredieten (van Interbank en andere maatschappijen) worden overgesloten naar een langere looptijd.

Een consumptief krediet is het overwegen waard voor de financiering van een restschuld of verbouwing. Een krediet kun je, anders dan een hypotheek, snel en kosteloos afsluiten. Daarbij is de leenrente bij een restschuld- of verbouwing financiering, onder voorwaarden, fiscaal aftrekbaar.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Maandlasten omlaag door langere looptijd lening".

 1. Gebaseerd op mijn leeftijd (69) bleek het niet mogelijk om bij Interbank een bestaande lening over te sluiten tegen een lagere rente of langere looptijd. Ik vind dit discriminerend. Het was ook niet mogelijk de bestaande lening te verhogen van 12.000 naar 15.000. Ik kon echter wel een nieuwe lening bij Interbank krijgen van 2.500 tegen een rente van 7,8% met als gevolg dat mijn maandlasten nog meer zijn gestegen ipv verminderd.

  Beantwoorden
  • 69 jaar, Bij mij was het 71 jaar waardoor de looptijd beperkt werd tot ik 74 word.
   Het lijkt mij toch redelijk te veronderstellen dat we een looptijd van 10 jaren nog wel aankunnen. Dan zijn we 80, 81 en dat is als eindpunt van een lening toch niet zo gek?
   Zijn er anderen die tegen leeftijdsgrenzen aanlopen?
   Laat het weten misschien kunnen we in gesprek met Interbank om de leeftijdsgrenzen op te rekken. En tegen lagere rente.

   Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct