Klantenbeoordeling 9.7/10

Maatregelen Prinsjesdag voor 2016

Prinsjesdag stond in het teken van de koopkracht. Deze maatregelen hebben gevolgen voor jouw portemonnee.

Update: dit zijn de maatregelen van Prinsjesdag voor 2020

Maatregelen Prinsjesdag

Volgens het Kabinet ‘heeft Nederland zich ontworsteld aan de crisis’. De stijging van de gemiddelde koopkracht krijgt dan ook het meeste aandacht.


Voor de koopkrachtontwikkeling heeft het Nibud de plannen uit de Miljonenennota voor diverse huishoudens doorgerekend. Deze maatregelen hebben in 2016 mogelijk gevolgen voor uw portemonnee.

 • Salaris: het netto salaris voor werkenden wordt in 2016 fors hoger. De tarieven in de tweede en derde belastingschijf gaan omlaag met 1,85% en de arbeidskorting stijgt met ongeveer € 700,-. Ook wordt de derde schijf verlengd waardoor je pas bij een salaris van € 66.421,- een tarief van 52 procent betaalt
 • Vermogen: de belasting voor vermogens tot € 100.000,- gaat omlaag. De vrijstelling wordt verhoogd van € 21.330,- naar € 25.000,- en over het overige deel betaal je 30% over een fictief rendement van 2,9% (was 4%). De belasting voor grotere vermogens gaat omhoog. Lees meer over de lagere vermogensbelasting.
 • Huur: de huurstijging bedraagt volgend jaar 2,5% plus de inflatie. Voor huishoudens met een sociale huurwoning en een hoog inkomen, kan de huurstijging oplopen tot 4% plus de inflatie.
 • Schenken: voor personen van 18 tot 40 jaar wordt vanaf 2017 de schenkingsvrijstelling verruimd. Mits het geld in de (aankoop van een) eigen woning wordt gestoken mag tot  €100.000,- geschonken worden. Ook mag iedereen een schenking doen.   
 • Zorg: het verplichte eigen risico voor de zorgverzekering gaat in 2016 van € 375,- naar € 385,-. Het kabinet verwacht dat de zorgpremie volgend jaar met € 7,- stijgt. De lage inkomens ontvangen daarom € 6,- meer zorgtoeslag.
 • Kinderopvang: ouders ontvangen in 2016 fors meer kinderopvangtoeslag. Afhankelijk van het inkomen en de dagen dat het kind naar de opvang gaat scheelt dit per gezin € 65,- tot € 100,- in de maand.
 • NHG: de kostengrens voor een NHG-hypotheek gaat in 2016 omlaag van € 245.000,- naar € 225.000,-. Vanaf 2017 wordt de NHG-grens gekoppeld aan de gemiddelde woningwaarde.
 • Accijns: de belasting op mineraalwater en vruchtensap wordt gelijk getrokken met frisdranken.
 • Ouderenkorting: voor belastingplichtigen met de pensioengerechtigde leeftijd bedraagt wordt de maximale ouderenkorting verhoogd en de minimale ouderenkorting verlaagd.

Koopkracht stijgt voor (bijna) iedereen

Vrijwel alle huishoudens gaan erop vooruit, blijkt uit een doorrekening van de kabinetsplannen door het Nibud. De koopkracht van werkenden (met kinderen) stijgt het meest. Mensen met een uitkering en gepensioneerden gaan er het minste op vooruit, maar ook niet achteruit.

Bekijk de koopkrachtontwikkeling voor uw situatie (pdf).

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Maatregelen Prinsjesdag voor 2016".

 1. Dit is gewoon niet waar, de algemene heffingskorting wordt afgebouwd naar 0, waardoor mensen met een salaris tussen 4000 en 6000 euro bruto er netto op achteruit gaan. Daarbij hebben ze ook nog een lagere hypotheekrentaftrek en hogere zorgkosten.

  Beantwoorden
  • Beste heer Hoen, zoals het artikel vermeld, gaan gepensioneerden er niet op vooruit. U wijst terecht op de zorgkosten. Het Nibud heeft namelijk enkel de plannen van het Kabinet in de berekening meegenomen. Dit terwijl een aantal zorgtaken (en de bijbehorende kosten) zijn overgenomen door de gemeenten. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct