Klantenbeoordeling 10.0/10

6 manieren om korting te krijgen op je hypotheekrente

De hypotheekrente is niet voor iedereen gelijk. Je persoonlijke situatie kan voor een rentekorting of een opslag zorgen. Zo krijg je de laagste hypotheekrente.

Hypotheekrente deels afhankelijk van je persoonlijke situatie

Op FX.NL tonen we de laagste hypotheekrente per bank (bijvoorbeeld Rabobank) en per rentevastperiode (bijvoorbeeld 20 jaar vast). Soms krijgen we van lezers de opmerking: de bank noemt een hogere rente dan op jullie website.

Dit komt omdat je persoonlijke situatie en keuzes mede bepalen welke hypotheekrente je krijgt. Dit stelsel kortingen en opslagen is bij elke bank anders. Wie echt de laagste hypotheekrente wil, doet er dan ook verstandig aan een uitgebreide hypotheekvergelijking te maken.

Zo krijg je de laagste hypotheekrente

Op deze 6 manieren kun je een rentekorting krijgen of een renteopslag voorkomen.

1. Rentekorting bij overwaarde

Hoe lager de hypotheek in verhouding tot de woningwaarde, hoe lager de hypotheekrente. Banken hanteren hierbij risicoklassen om de rentekorting te bepalen. Het kan dus interessant zijn om de hypotheek voor een deel af te lossen, als je daarmee in een lagere risicoklasse komt. Maar ook de gestegen huizenprijs kan hierbij in je voordeel werken.

Let op: niet elke bank past automatisch de risicoklasse aan bij overwaarde. Vraag dus zelf om een renteverlaging zodra dit mogelijk is.

2. Renteopslag bij aflossingsvrij

Los je niet structureel af, dan rekenen veel banken een opslag op de hypotheekrente. Voor een aflossingsvrije hypotheek of een (bank)spaarhypotheek betaal je dus meer rente. Dit kan een reden zijn om je hypotheek (deels) om te zetten naar annuïtair of lineair. Je maandlast wordt mogelijk wat hoger omdat je gaat aflossen, maar gedurende de looptijd betaal je minder hypotheekrente.

Tip: kies je bij oversluiten opnieuw voor aflossingsvrij of start je met aflossen? Bereken je maandlast en besparing in beide scenario’s.

3. Pakketkorting bij betaal- of spaarrekening

Bij een aantal banken krijg je korting op de hypotheekrente, als je ook een betaal- of spaarrekening bij dezelfde bank hebt lopen. Een aanvullende eis daarbij is dat je salaris of inkomen op de betreffende rekening binnenkomt.

4. Rentekorting bij een NHG-hypotheek

Wie kiest voor de zekerheid van de Nationale Hypotheek Garantie, kan bij de meeste banken rekenen op een rentekorting. Je moet dan wel in aanmerking komen voor een NHG-hypotheek. Dit jaar kunt u een woning tot 310.000 euro kopen of oversluiten met Nationale Hypotheek Garantie.

Let op: voor NHG betaal je een borgtochtprovisie. Pas nadat je dit hebt terugverdiend met de korting, ga je besparen. Bekijk hier een rekenvoorbeeld.


5. Rentekorting bij een duurzame woning

Een aantal banken geeft rentekorting als je woning aan de duurzaamheidseisen van de bank voldoet. Er wordt gekeken naar de energie-index of EPC-norm. Bij deze banken daalt je hypotheekrente als je energiezuinig woont: ABN AMRO, Attens, Nationale Nederlanden, Rabobank, Triodos en Vista.

6. De budgethypotheek

Bij een budgethypotheek zijn de voorwaarden minder ruim, bijvoorbeeld een kortere geldigheid van de hypotheekofferte. In ruil daarvoor krijg je korting op de hypotheekrente. Uiteraard moeten deze beperkte voorwaarden wel bij je situatie en wensen passen. Als je bijvoorbeeld alsnog de offerte moet verlengen, kan goedkoopt duurkoop worden.

De laagste rente voor jouw hypotheek?Maak vrijblijvend een hypotheekvergelijking >

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "6 manieren om korting te krijgen op je hypotheekrente".

 1. wat een inkoppers…. valt nog mee dat aflossen er niet bij staat
  overigens is pakketkorting een grote belemmering op je vrijheid van bankieren wat weer een financieel nadeel kan worden

  Beantwoorden
  • Beste Beau, bedankt voor je bericht. Je mag dit lijstje altijd aanvullen als je meer manieren weet om korting op de hypotheekrente te krijgen. Oh en aflossen staat er al bij. Wat betreft de pakketkorting heb je een goed punt. De lage spaarrente die grootbanken momenteel bieden, moet zeker meegewogen worden bij de keuze voor wel of geen pakketkorting. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

   Beantwoorden
   • Hallo Roel
    Weet jij welke aanbieders zo’n korting geven (betaalrekening erbij nemen) ?
    Van SNS weet ik het en van een paar (oa NN en Aegon) zou ik het graag weten

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct