Klantenbeoordeling 9.7/10

Marktleider geld lenen wil rem op doorlopende kredieten

Doorlopende kredieten mogen enkel nog gesloten worden voor extra bestedingsruimte. Interbank, de marktleider voor geld lenen, gaat aflossen verplichten.

Doorlopend krediet? Aflossen wordt de norm.

Interbank wil een grote groep bestaande klanten met een doorlopend krediet bewegen deze om te zetten naar een persoonlijke lening waarbij wordt afgelost. Dit heeft de kredietverstrekker medegedeeld aan intermediairs die de leningen van Interbank bemiddelen.

Ook gaat Interbank het leenbedrag bij nieuwe doorlopend kredieten maximeren op 15.000 euro. De maandtermijn daarbij wordt 2% van het kredietlimiet. Ook nieuwe klanten gaan dus verplicht aflossen.

De marktleider voor geld lenen zet daarmee een rem op de verstrekking van doorlopende kredieten.

Flexibiliteit vraagt zelfdiscipline

Met een doorlopend krediet kun je, in tegenstelling tot een persoonlijke lening, afgeloste bedragen weer opnemen. Deze flexibiliteit maakt het leenproduct geschikt als extra bestedingsruimte of als het even tegenzit.

Het vraagt echter zelfdiscipline om het reeds afgeloste bedrag niet opnieuw op te nemen en zo maximaal te blijven lenen. Daarbij is de rente voor een doorlopend krediet flexibel. Dit maakt consumenten kwetsbaar bij rentestijgingen.

Dit één van de redenen dat de branch voor geld lenen in 2019 komt met strengere leennormen voor een doorlopend krediet.

Alleen voor extra bestedingsruimte

Interbank wil dat klanten voor bestedingsdoelen anders dan extra bestedingsruimte (klein bedrag, korte periode) kiezen voor een persoonlijke lening. Ze krijgen dan een vaste rente en looptijd en lossen de lening gedurende de looptijd volledig af.


De kredietverstrekker is zich ervan bewust dat de aflosverplichting voor sommige bestaande klanten betekent dat ze de maandlast van de lening niet kunnen dragen. Zij krijgen een vergoeding waarmee de schuld wordt verlaagd. Deze vergoeding is gebaseerd op het niet doorgevoerde renteverschil tijdens de looptijd en van toepassing voor bestaande relaties die niet konden overstappen.

Schuldenvrije toekomst of knieval?

Met deze maatregel wil Interbank naar eigen zeggen ‘haar klanten helpen een schuldenvrije toekomst te realiseren’. Klanten met vragen kunnen terecht op een speciale website van Interbank.

Toevallig of niet; dit besluit komt ook nadat onder andere het consumentenprogramma herhaaldelijk aandacht besteedde aan ‘woekerrentes’ bij doorlopende kredieten van Interbank. Eerder wilde Interbank nog geen vergoeding betalen aan klanten die niet konden oversluiten.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct