Klantenbeoordeling 10.0/10

Maximaal belastingvrij sparen in 2015

Of je nu minder belasting wilt betalen of het rendement op je spaargeld wilt verhogen; met onze tips spaar je in 2015 maximaal zonder belasting te betalen.

Spaarrente na belasting negatief

De spaarrente is op dit moment laag. Zo laag zelfs dat, na belastingheffing, het rendement op je spaargeld negatief kan zijn. Bij een vermogen boven € 21.330,- betaal je namelijk 1,2% vermogensbelasting in 2015, terwijl de gemiddelde spaarrente rond de 1% zit. Dan is het natuurlijk interessant om zoveel mogelijk belastingvrij te sparen.
 

Vergelijk de actuele spaarrente
 


Vrijstelling belasting

In 2015 is het vermogen onder de € 21.330,- belastingvrij. Heb je een fiscale partner dan wordt deze grens verdubbeld tot € 42.660,-. Daarbij kun je in 2015 in een aantal situaties aanspraak maken op vrijstelling van vermogensrendementsheffing:

  • AOW-leeftijd bereikt: Dan kom je, onder voorwaarden in aanmerking voor een verhoging van het heffingsvrij vermogen. Deze ouderentoeslag vervalt vanaf 2016.
  • Pensioensparen: Het geld dat je spaart voor je pensioen, bijvoorbeeld met een bankspaarproduct of lijfrentepolis, hoef je niet bij je vermogen op te tellen.
  • Uitvaartverzekering: op een uitvaartverzekering mag je maximaal € 6.921 belastingvrij sparen.

Groen sparen

Heb je spaarproducten met een groencertificaat dan kan je extra vrijstelling in 2015 oplopen tot € 56.928,-. Voordat je direct naar je huisbank rent om een groene rekening te openen, wijzen we je eerst op een aantal voorwaarden:

  • Niet elke bank biedt een spaarrekening met een groencertificaat. Zelfs de als groen bekendstaande banken, ASN en Triodos, hebben bijvoorbeeld geen groencertificaat.
  • De spaarrente van een rekening met groencertificaat is vaak lager. Je belastingvoordeel kan hierdoor minder hoog zijn of teniet worden gedaan.
  • De voorwaarden bij groen sparen kunnen je verplichten je spaargeld langere tijd vast te zetten. Als je je geld wilt opnemen, bijvoorbeeld als het belastingvoordeel is vervallen, betaal je hiervoor een boete.

Hogere spaarrente

Minder belasting betalen is natuurlijk fijn, maar uiteindelijk levert dit maar een beperkt voordeel op. Het is vaak effectiever om je spaargeld te verhuizen naar een bank met een hogere spaarrente. Bekijk wat op dit moment de hoogste spaarrente in Nederland is. 

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct