Klantenbeoordeling 7.7/10

Maximale hypotheek tweeverdieners in 2016 omhoog

Wat is de maximale hypotheek in 2016. Onder andere tweeverdieners kunnen dit jaar meer lenen voor de aankoop van een woning.

Update: Hypotheeknormen voor 2017 zijn bekend

Wijziging hypotheeknormen 2016

Het Nibud heeft de financieringslastnormen voor 2016 bekend gemaakt. Elk jaar adviseert het Nibud hoeveel van het inkomen aan de hypotheek mag opgaan. Deze financieringslastnormen wordenovergenomen door de Minister van Wonen. Het Nibud wil voorkomen dat consumenten te veel lenen in verhouding tot het inkomen en zo de kans lopen op betalingsproblemen.

Bereken je maximale hypotheekHoeveel kun je lenen bij de actuele normen? >

Inkomen en de maximale hypotheek

Uit een doorrekening blijkt dat de maximale hypotheek op basis van het inkomen ongeveer gelijk blijft. Op basis van het inkomen kan in 2016 ongeveer evenveel geleend worden als in 2015 voor een nieuwe hypotheek. Bij twee groepen wijzigen de normen procentueel het meest:

  • Voor tweeverdieners stijgt de maximale hypotheeksom omdat het tweede (laagste) inkomen voor de helft mag worden meegenomen in de berekening. Nu is dit nog een derde.
  • Voor huishoudens met een inkomen hoger dan 60.000 euro worden de normen soepeler. Zij mogen tot € 23.000 meer lenen.
  • Voor huishoudens met een inkomen lager dan 60.000 euro worden de normen strenger. De verlaging van de maximale hypotheeksom varieert van enkele honderden euro’s tot 10.000 euro.

Bekijk de doorrekening van de financieringslastnormen door het Nibud (pdf).

Inkomenspositie Nederlanders

Het Nibud verwacht dat de financiële positie van hypotheeknemers niet ingrijpend wijzigt in 2016. De verwachtte gemiddelde loonstijging van 1,4% zorgt ervoor dat bij met name tweeverdieners de leennormen soepeler worden. De lagere inkomens kunnen minder lenen omdat zij te maken krijgen met een sterkere afbouw van een aantal toeslagen. De ruimere hypotheeknormen zijn, naast de lage hypotheekrente, een reden waarom de Rabobank haar verwachting voor de woningmarkt positief heeft bijgesteld.


Overige hypotheeknormen

Niet alleen je inkomen bepaalt hoeveel je kunt lenen. Voor de maximale hypotheek 2016 moet je rekening houden met de volgende wijzigingen:

  • De maximale hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde is in 2016 verlaagd van 103% naar 102%.
  • De wegingsfactor voor een studieschuld wordt verlaagd van 0,75% naar 0,45%.
  • Bij energiezuinige woningen mag meer geleend worden (max. € 27.000,-)

Persoonlijke berekening

Wil je exact weten hoeveel je kunt lenen? Laat dan een persoonlijke berekening maken van jouw maximale hypotheek. Ook in 2016 is het mogelijk om van de normen af te wijken. Waar liggen jouw hypotheek mogelijkheden.

Toekomstige wijzigingen

De overheid brengt de maximale hypotheek stapsgewijs omlaag. In verhouding tot de woningwaarde kan minder geleend worden. In 2018 moet deze Loan to Value (LTV) zijn afgebouwd tot 100%.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct