(Media)gekte op de huizenmarkt: de huizenprijs-hype

  Door: Roel 1796 keer gelezen
(Media)gekte op de huizenmarkt: de huizenprijs-hype

Wekelijks verschijnen nieuwe huizenmarktcijfers. Goed voor media-aandacht, maar wat heb je er als consument aan? We nuanceren de huizenprijs-hype.

(Media)gekte op de huizenmarkt

Bijna wekelijks verschijnen nieuwe cijfers over de huizenprijzen in Nederland. Deze cijfers worden gretig overgenomen in de media én gelezen. Dit is ook niet zo vreemd. Voor huizenbezitters gaat het over de waardeontwikkeling van hun kostbaarste bezit. Voor starters is de huizenprijs bepalend voor hun mogelijkheden op de woningmarkt.

Toch is alle aandacht voor de huizenprijs lang niet altijd gerechtvaardigd en kan zelfs negatief uitpakken. We nuanceren de huizenprijs-hype.

Veel van hetzelfde en te algemeen

CBS, Kadaster, De Nederlandse Bank, makelaars en hoogleraren; allemaal komen ze regelmatig met nieuwe huizenmarktcijfers. Soms zelfs maandelijks. Het is een garantie voor media-aandacht, maar ook veel van hetzelfde.

Daarbij zijn het gemiddelden. Dit terwijl de regionale verschillen in Nederland juist groot zijn. Bijvoorbeeld tussen de randstad en de ‘provincie’, maar ook tussen gemeenten en zelfs wijken. De cijfers die worden gepubliceerd zijn dus te algemeen.

Waardeontwikkeling vooral interessant voor de lange termijn

Nederlanders verhuizen gemiddeld elke 10 jaar. De prijsontwikkeling maand op maand, zegt weinig over hoeveel je woning waard is op het moment dat je gaat verhuizen. In de tussentijd merk je weinig van de gestegen of gedaalde huizenprijs. Je kunt er niet meer of minder boodschappen van doen.

Kleine uitzondering: een gestegen huizenprijs biedt ruimte om de hypotheek te verhogen of de overwaarde te verzilveren. Ook kun je met de gestegen huizenprijs je hypotheekrente verlagen.

Je wordt meestal niet rijker of armer door verhuizen

Ook van een verhuizing wordt je vaak niet rijker of armer. Tenzij je radicaal andere keuzes maakt, zoals van koop naar huur of verhuizen naar een goedkopere of duurdere regio of woning. Wie in dezelfde regio een vergelijkbaar huis koopt, krijgt namelijk te maken met een vergelijkbare prijsstijging of -daling.

Je kunt natuurlijk proberen om te kopen als de huizenprijs laag is en te verkopen wanneer deze hoog is. Dit is mooi meegenomen, maar redenen om te verhuizen zijn meestal meer persoonlijk van aard, zoals gezinsuitbreiding of een scheiding.

Je kunt je ook blind staren op de huizenprijs

Veel aandacht voor de huizenprijs kan ook een risico zijn. Bij een stijgende huizenprijs krijgen huizenbezitters het gevoel vermogender te zijn en laten het geld makkelijker rollen. Het is echter papieren rijkdom.

Omdat de Nederlandse hypotheekschuld hoog is in verhouding tot de woningwaarde, kan ook het omgekeerde ontstaan. Veel aandacht voor een dalende huizenprijs, zorgt ervoor dat mensen hun hand op de knip houden uit angst voor onderwaarde.

Alle aandacht voor de huizenprijs leidt ook de aandacht af van het structurele probleem op de huidige huizenmarkt, namelijk de woningbouw. Het aanbod van geschikte woningen is te klein om aan de vraag te voldoen. Geweldig die stijgende huizenprijs, maar ondertussen zit de huizenmarkt muurvast.

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.