Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Deze banken bieden rentemiddeling aan

  Door: Roel 211050 keer gelezen
Meer banken bieden rentemiddeling aan

Rentemiddeling wordt door het merendeel van de banken aangeboden o.a. ING en ABN AMRO, maar Rabobank niet. Bij deze banken kun je de hypotheekrente middelen:

Update: 16 september 2019

Wat is rentemiddeling?

Rentemiddeling biedt huizenbezitters de mogelijkheid hun hypotheekrente te verlagen. Het huidige tarief bij de bank wordt gemiddeld met de actuele hypotheekrente in de markt. De boeterente en kosten die banken rekenen voor het openbreken van het hypotheekcontract, worden in de nieuwe rente verrekend. Dit wordt ook een tussentijdse renteaanpassing genoemd.

Oversluiten of rentemiddeling interessant voor jou?Start vrijblijvend een berekening van je voordeel >>>

Merendeel banken biedt rentemiddeling aan

Veel banken, waaronder ABN AMRO en Rabobank, boden lange tijd geen rentmiddeling aan. ‘Onduidelijkheid over de fiscale regels’ werd als belangrijkste reden genoemd. Eind 2015 is besloten om de boeterente (uitgesmeerd over de looptijd) te beschouwen als rente en niet als kosten. Op deze manier is ook bij rentemiddeling de boeterente fiscaal aftrekbaar.

Meer banken hebben daarop besloten rentemiddeling aan te bieden. Inmiddels bieden 21 van de 40 banken in Nederland (onder voorwaarden) rentemiddeling aan. Bij de overige banken is rentemiddeling niet mogelijk en zijn er geen plannnen om dit aan te bieden.

Deze banken bieden rentemiddeling aan:

 • ABN AMRO
 • BLG
 • BNP Paribas
 • Centraal Beheer
 • Delta Lloyd
 • Direktbank
 • Florius
 • ING
 • Merius
 • MoneYou
 • Nationale Nederlanden
 • Regiobank
 • SNS
 • Van Lanschot
 • Westland Utrecht
 • Woonfonds hypotheken

Deze banken zijn gestopt met rentemiddeling

Door nieuwe regels per 1 juli 2019, is rentemiddeling minder interessant geworden voor banken. Dit is voor de geldverstrekkers Aegon, ASR, NIBC, Obvion en Rabobank reden om te stoppen met rentemiddeling. Een aantal van deze banken streeft ernaar om in de toekomst wel weer rentemiddeling aan te bieden.

Bij deze banken is rentemiddeling (nog) niet mogelijk:

Allianz, Argenta, ASN Bank, Bijbouwe, Bank of Scotland, BNP Paribas, Conservatrix, Hypotrust, IQwoon, Lloyds Bank, Munt Hypotheken, Reaal (DBV hypotheek), Syntrus Achmea, Tellius, Triodos, Tulp Hypotheken, Venn Hypotheken en Vista.

Niet verplicht om de hypotheekrente te middelen

Het aanbieden van rentemiddeling is niet verplicht. In een reactie op Kamervragen (PDF) heeft Minister Dijsselbloem dit standpunt nogmaals benadrukt. Wel vindt de Minister het belangrijk dat de geldverstrekker de klant centraal zet bij de afweging om rentemiddeling aan te bieden. Volgens Dijsselbloem kunnen klanten ook op andere manieren profiteren van de lage hypotheekrente.

Rentemiddeling de beste oplossing?

Rentemiddeling is niet altijd de beste manier om de hypotheekrente te verlagen. Daarnaast is een lagere rente niet altijd voordelig.

Rentemiddeling of oversluiten?

Rentemiddeling wordt soms gezien als een goedkoper alternatief voor oversluiten. Dit is slechts gedeeltelijk waar. Je sluit geen nieuwe hypotheek af, dus de (administratieve) kosten zijn beperkt. Wel rekent de bank een boeterente voor het vervroegd aflossen bij de hypotheek, net als bij oversluiten. Deze boeterente wordt echter verrekend in de nieuwe hypotheekrente en wordt hierdoor minder gevoeld. Hier kun je jouw boeterente berekenen.

De besparing bij oversluiten is vaak groter. Je kunt namelijk de hypotheek helemaal opnieuw samenstellen, ook bij een andere geldverstrekker. Bij rentemiddeling blijf je dezelfde bank en niet altijd tegen de beste voorwaarden. Mede hierdoor loopt het nog niet storm bij de geldverstrekkers die rentemiddleing aanbieden. Het is daarom aan te raden om beide opties te laten doorrekenen.

Lagere rente niet altijd voordelig

De hypotheekrente verlagen pakt niet altijd voordelig uit voor de klant. In deze situaties is rentemiddeling niet voordelig:

 • Bij een spaarhypotheek: de hoogte van de hypotheekrente bepaalt mede de vermogensopbouw in de hypotheek.
 • Als oversluiten een hogere besparing oplevert.
 • Wanneer de hypotheekrente nog verder daalt. Je nieuwe tarief leg je voor lange tijd vast. Lees meer over de hypotheekrente ontwikkeling.

Lees verder:

Ook je hypotheekrente verlagen?Bereken je mogelijkheden >>>

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

rentemiddeling bij andere hypotheek verstrekkers

Ik hoop dat niet alleen banken het gaan aanbieden, maar ook hypotheekverstrekkers zoals nationale nederlanden. Ben blij met deze ontwikkeling, want het biedt meer mogelijkheden.

Rentemiddeling hypotrust

Wanneer, en hoe kom je er achter als hypotheeknemer wanneer je bank
aan rentemiddeling deel neemt,. Kan dit openbaar bekend gemaakt worden. Of moet je iedere keer bellen en mailen naar je bank ?
Heb zelf hypotrust,

Rentemiddeling hypotrust

ik heb afgelopen jaar bij hypotrust rente middeling gekregen .

Re: Rentemiddeling Hypotrust

Beste Ben, Hypotrust biedt inderdaad de mogelijkheid om de hypotheekrente tijdens de rentevastperiode aan te passen. Dit is bij Hypotrust echter geen rentemiddeling, maar het openbreken van het hypotheekcontract. Het verschil is dat bij rentemiddeling de boeterente wordt verrekend in de nieuwe hypotheekrente. Bij openbreken betaalt u de boete ineens. Met vriendelijke groet Roel van Oirschot (FX.nl)

Rentemiddeling

Graag advies m.b.t. rentemiddeling c

rentebemiddeling

Obvion weigert mee te werken, gevolg dat ik nu mijn huis moet verkopen

Obvion

Bij een Obvion Basis hypotheek is het volgens de voorwaarden niet mogelijk. Bij een gewone Obvion hypotheek wel!

Obvion

Ik heb dat ook. Met obvion compact is het niet mogelijk. Echt waardeloos. Ze verdienen genoeg. Elke hypotheek wordt 2x terugbetaald door de rente

klopt wij hebben het zelfde

klopt wij hebben het zelfde euvel

rentemiddeling

hopelijk sluit Rabobank snel aan bij de banken die rentemiddeling aanbieden.

Rabo en middeling

Lees goed de voorwaarden. Zeker als je op termijn je woning wil verkopen. Zit duur addertje onder het gras.

Rentemiddeling

Bij BLG is dit niet mogelijk. Ik heb al verschillende keren een poging ondernomen om van de lage rente te kunnen profiteren. Dan komen ze alleen met een hoge boeterente.

rentemiddeling Obvion

Obvion wordt wel genoemd als 1 van de geldverstrekkers die middeling aanbieden. Ze maken echter goede sier met weinig, want van de 3 soorten hypotheek van Obvion, komt er maar 1 in aanmerking voor rentemiddeling !!! En dus niet die van ons!! Frustratie alom.

helemaal mee eens. schone

helemaal mee eens. schone schijn

rentemiddeling

Benieuwd wanneer Argenta met rentemiddeling aan de slag gaat.

Rente bemiddeling Argenta

Ik heb zojuist te horen gekregen dat Argenta dit wel doet.

Re: Rente bemiddeling Argenta

Beste heer Dekens, naar aanleiding van je bericht hebben we contact gezocht met Argenta. Daar zeggen ze geen rentemiddeling aan te bieden, ook niet voor de verschillende labels die Argenta voert. Ook waren er geen plannen om op korte termijn rentemiddeling te gaan aanbieden. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

Dat is grappig, want op de

Dat is grappig, want op de website van Argenta staat nadrukkelijk vermeld dat zij dit niet aanbieden.

Rentemiddeling

nou ik wou ook bij ing bemiddeling gaan doen maar kreeg een mail van de hypotheekshop Geachte heer Loof en mevrouw van den Berg,
Het spijt me dit te moeten vertellen, maar de aanvraag voor een middelrente berekening is afgelegd door ING omdat zij het kortweg niet aan konden om alle verzoeken te verwerken
nou hoe vinden jullie dit

rentemiddeling

ik ben zelf ook bezig met rentemiddeling bij de ing bezig, let goed op dat ze de juiste bedragen gebruiken. ik heb het via een hypotheekadviseur laten doen. gelukkig, want de berekening die de ING heeft opgestuurd is al 3 keer verkeerd. dat is misschien ook de reden dat ze niet alle verzoeken aan kunnen. mocht je het zelf gaan doen, bij sommige banken is het ook mogelijk om alleen je aflossingsvrije gedeelte via rentemiddeling te doen en je spaar(bank)hypotheek te laten zoals hij is. laat het wel goed uitrekenen dit is niet altijd voordeliger.

rentebemiddeling

wanneer gaat bank of scottland deze aanbieden , is overigens nu loyds hypotheken volgens mij

Loyds bank .wanneer rentemiddeling ?

Wanneer doet de Loyds bank aan rente middeling?
Ik ben niet de enige die hier bij deze bank naar vraagt.

Obvion rentemiddeling

Het is toch van de gekke dat alle banken hier niet aan meedoen of een hypotheekvorm hebben waarbij dit niet mogelijk is. Bij de Obvion basis of compact hypotheek (onderdeel van de Rabo-bank is rente middeling niet mogelijk).
Vanaf 21 maart 2016 zou de nieuwe Europese Hypothekenrichtlijn in werking treden. Omdat banken en verzekeraars nog niet klaar zijn is de ingangsdatum nu uitgesteld naar 1-7-2016.
Deze richtlijn heeft vooral gevolgen voor de hypotheekverstrekkers en ook voor hun klanten.
Er komt een andere boeteberekening als men vervoegd wil aflossen of oversluiten. Banken mogen dan onder de nieuwe richtlijn alleen de werkelijke kosten in rekening brengen.
Dus men betaalt geen boeterente meer, maar de werkelijke kosten van aflossen of oversluiten.

DSB BANK

Morgen,

Ik zit helaas bij de failliete DSB Bank, is hier ook iets mogelijk inzake middeling of andere hyphotheekvorm

DSB Bank

Wij zitten helaas ook bij de DSB Bank de rente is hoog en kunnen niet oversluiten naar een andere bank en zo zijn er zo veel klanten bij de DSB hier moet wat aan gedaan worden melt je ook aan als je met dit probleem zit.

Rentemiddeling DSB

Ik heb ook enkele keren met DSB gebeld om te vragen om rentemiddeling.
Als antwoord kreeg ik te horen dat ze failliet zijn en niet aan rentemiddeling doen.
Ze verdienen bakken met geld over onze rug.
kan de regering hier niets aan doen?

Delta Lloyd rentemiddeling

Delta Lloyd komt in het 2e kwartaal 2016 met een beslissing.... dat zei men in het 1e kwartaal 2016 ook al. Toen heeft men het snel weer aangepast naar 2e kwartaal 2016. Straks is het eind juni en past men het weer aan naar 3e kwartaal 2016......zo houdt men de klant mooi aan het lijntje!!! En tegen die tijd hoopt men dat de rente weer is gestegen waarschijnlijk....

rentemiddeling Delta lloyd

beste M.E.

check even je hypotheek offerte want de delta lloyd budget variant biedt je de mogelijkheid om tegen slechts 3% boete de rente opnieuw vast te zetten tegen het laagste tarief. Soms kan deze boete zelfs meegefinancierd worden. (iets hogere hypotheek maar flinke besparing)

Delta Lloyd Rentemiddeling

....En inderdaad zes maanden later staat er: we hopen dit jaar bekend te kunnen maken of we rentemiddeling gaan aanbieden...... Tuurlijk doen ze dat niet, maar laat ze dat dan gewoon zeggen en niet al een jaar lang de klanten voor de gek houden.

Rente bemiddeling

Hopelijk gaat ASR ook snel rentebemiddeling aanbieden. Ik kreeg tot nu toe nul op request. Alleen een torenhoge boeterente voor 3 delen van onze hypotheek.

Rentemiddeling ASR

Vandaag kwam ik er achter dat asr rentemiddeling aanbiedt.

Re: Rentemiddeling ASR

Beste Inge, bedankt voor je bericht. Dit klopt. A.S.R. biedt sinds 27 februari 2017 rentemiddeling aan. Ik heb de bank toegvoegd aan het overzicht. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

Aegon

Dit klinkt wel interesant. Heb in 2013 mijn hypotheek afgesloten bij aegon 30 jaar aan 5%
Als ik het zo lees zou dit voordelig voor mij kunnen uitvallen toch?

Re: deltaloyd

Beste Jeffrey, ik heb de tekst van de website vervangen door een link. Zo kunnen bezoekers het bericht bij de bron lezen. Naar aanleiding van je bericht heb ik de tekst in het artikel inmiddels aangepast. Bedankt voor de tip. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

Delta Lloyd Rentemiddeling

Ze houden iedereen aan het lijntje........ net zo lang tot de rente weer hoog is!!!!
Eerst was het 1e kwartaal, toen 2e kwartaal en nu al 3e kwartaal.... Straks 4e kwartaal. Daar kun je de klok op gelijk zetten. SCHANDE !!!!

Direktbank

Deze naam zie ik nergens naar voren komen, iemand enig idee of deze bank mee gaat in het middelen, wel al een boete rente opgevraagd, maar dat is gewoon absurd lag rond de €90.000 dat is toch niet normaal?
Ik weet dat het van ASR over is gegaan naar Direktbank.

Re: Direktbank

Beste Richard, bedankt voor uw bericht. Ondanks dat Direktbank een dochteronderneming van ABN AMRO is, zijn er geen plannen om in de toekomst aan rentemiddeling te doen. Naar aanleiding van uw reactie voeg ik Direktbank toe in het overzicht. Uiteraard blijven we de ontwikkelingen volgen. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

direktbank

de direktbank gaat medio 2016 bekijken of ze rentemiddeling gaan aanbieden.
Heb via een mail van de klantenservice doorgekregen, op mijn vraag naar rentemiddeling.
Kan ook een afwimpel antwoord zijn....ik moest de site in de gaten houden.

Florius

Bij Florius kun je sinds gisteren rentemiddeling aanvragen. Naast de opslag van 0,2% en natuurlijk een x-percentage voor de misgelopen rente, berekenen ze ook nog eens € 250,- administratiekosten! Belachelijk hoog bedrag!!

Rentemiddeling

Florius biedt geen rentemiddeling aan! Ze laten de boete ineens afrekenen....Ze schrijven dat ook in een mail..
Mvrgr

Re: Rentemiddeling

Beste heer of mevrouw Jansen. Volgens de eigen website: "De boete die u moet betalen hoeft u niet in ééns te betalen. Deze wordt verspreid over de nieuwe rentevastperiode die u kiest." Voorwaarden Florius. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

Direktbank

wij hebben een hypotheek afgesloten bij ASR en kregen 2,5 jaar geleden te horen dat we overgedaan waren naar de Direktbank. Zelf hadden wij daar geen stem in. Direktbank is onderdeel van ABNAMRO zover als ik weet. Nu vroeg ik om rentemiddeling. Dat kan wel bij ABNAMRO en ASR maar niet bij de Direktbank. Weten jullie hier al wat meer over? Ik weet dat Direktbank al vanaf 2011 zelf geen hypotheken meer zou verstrekken en dat ASR intussen weer gewoon hypotheken verstrekt. De mensen wiens hypotheek naar Direktbank is verkocht zijn dus de klos. Kan dat zomaar is mijn tweede vraag?

De verwachting is dat

De verwachting is dat Direktbank pas in 2017 de optie "rentemiddeling" zal gaan aanbieden aan haar klanten. Direktbank is sinds enige tijd onderdeel van de ABN Amro Hypotheken Groep. ABN wil het label "Direktbank" laten integreren in het "Florius-label;". Dit label biedt per 01-06-2016 rentemiddeling aan. De reden waarom Direktbank dat nog niet doet is puur ICT-technisch. Mvg, Thijs Berndsen

Rentemiddeling van Lanschot

Hoewel geen grote speler in de markt biedt van Lanschot Bankiers al enkele jaren rentemiddeling aan. Ik mis deze bank telkens in de overzichten. In 2015 hebben ze zelfs een aantal klanten pro-actief benaderd met een aanbod. Van Lanschot Bankiers verrekend de boete als een opslag op de rente voor de nieuwe rentevaste periode, ze berekenen geen extra opslag van bijvoorbeeld 0,2% maar wel administratiekosten van € 250 per leningdeel. Misschien kunnen jullie deze bank toevoegen in het overzicht?

Re: Rentemiddeling van Lanschot

Beste mevrouw Rijkers, bedankt voor uw bericht. Naar aanleiding van uw bericht heb ik Van Lanschot Bankiers toegevoegd aan het overzicht. Ze bieden inderdaad (pro-actief) rentemiddeling aan. Daar kunnen veel banken een voorbeeld aan nemen. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

Fortis

Ik heb in 2007 mijn hypotheek afgesloten bij de fortis bank.
Ik ben via ongevraagd bij de direct bank terecht gekomen na het opbreken van de bank. Iemand anders die ik ken bij de ABN.
Nu is de Direct bank een dochter van de ABN, dus dat is niet geheel vreemd.
Nu wil ik over rente middeling praten met de direct bank maar die doen er nog niets mee. Ik heb geen invloed gehad op waar mijn hypotheek ondergebracht is, als dat bij ABN was had het wel gekund. kan ik hier iets mee? Voelt als rechtsongelijkheid.

Fortis

Bij mij is hetzelfde gebeurt als bij jou, ik begrijp dat jij al aan Direkt bank gevraagd heb en dat ze hier negatief op geantwoord hebben?

Rentemiddeling

ELke dag zie je de reclame van Obvion. Er is meer mogeljjk dan je denk. TRAP ER NIET IN. Er is niets mogelijk. Obvion doet niet aan rentemiddeling. In 2008 is er ,via een tussenpersoon,een basishypotheek afgesloten,waar nu van blijkt dat deze hypotheek vorm niet voor rentemiddeling in aanmerking komt. Daar zijn we toen niet op gewezen en ik weet ook niet welke hypotheekvormen er toen werden aangeboden. Dat had er wel eens met koeienletters op mogen staan.

Direktbank

Kan iemand mij vertellen of direktbank rentemiddeling aan gaat bieden?

Direktbank

Zoals eerder aangegeven zit ik dus bij de Direktbank (ooit onder ASR gesloten) net zoals andere kreeg ik de mededeling dat mijn hypotheek over ging naar Direktbank zonder mijn toestemming. Ik heb deze vraag aan mn advocaat voorgelegd met de vraag of hij daar iets zinnigs op kon zeggen. Ik wacht zn antwoord af en zal het hier dan posten

Direktbank

Wanneer gaat de Direktbank rentemiddeling aanbieden ? Het zou voor mij een groot verschil in de maandlasten uit maken .

Rentemiddeling Direktbank

Beste Heleen,

1 oktober gaat dit gebeuren (zie boven).
per juni kun je al wel je risico-opslag laten aanpassen.
Let wel op, in eerste instantie werd het afgewimpeld, ik zou al in de lagere klasse zitten (tot 76%).
Zelf wist ik zeker dat dit niet het geval was (nog steeds 110%), dus via mijn tussenpersoon nogmaals een verzoek ingediend.
Wat blijkt, bij het omzetten van de ASR naar Direktbank zijn de percentages niet allemaal juist ingevoerd.
Er kan dus toch 0,4% van af.
Is natuurlijk bruto, maar scheelt toch.

allianz

Onze hypotheek loopt bij Allianz. Ik kan nergens iets vinden over rentemiddeling bij hen. Is hier iets over bekend?

rentemiddeling Allianz

Ik zou ook graag weten of Allianz rentemiddeling aanbied?

Rentemiddeling Allianz

Hebben jullie toevallig van Allianz zelf wat gehoord mbt rentemiddeling?

Re: Rentemiddeling Allianz

Beste Reza, bedankt voor je bericht. We hebben Allianz inderdaad aangeschreven met de vraag of zerentemiddeling gaan aanbieden in 2017 of later. Tot op heden hebben we hierop nog geen antwoord gehad. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

Rentebemiddeling

Kan iemand hierover een concreet advies geven betreffende onze eigen, specifieke situatie?!

Aanpassing interne systemen tbv rentemiddeling

Wat is te zeggen over de hoeveelheid tijd die een bank nodig heeft om de interne systemen aan te passen?
De bank waar ik mee in gesprek ben hierover, claimt zo'n beetje 6 (..) maanden hiervoor nodig te hebben. Ik vermoed traineren...

Re: Aanpassing interne systemen tbv rentemiddeling

Beste Tjeerd,
Dat is moeiljik te zeggen, we hebben helaas geen inzicht in de verwerkingstermijn van de diverse hypotheekverstrekkers. Dit blijft afwachten, we blijven u hierover actief informeren in dit blogbericht.
Groet Mark (FX.nl)

Aegon : Rente middeling allen via adviseur

Bij Aegon kan rentemiddeling alleen worden aangevraagd via adviseur. Dus naast administratiekosten ook nog extra kosten voor deze adviseur. Kan Aegon dit verplicht stellen ?

Re: Aegon : Rente middeling allen via adviseur

Beste Judith, de geldverstrekker kan u inderdaad verplichten om u te laten adviseren bij rentemiddeling, met als reden 'ingrijpende wijziging aan uw hypotheek'. Opvallend is dat niet bij elke geldverstrekker verplicht is. We gaan dit met FX.nl verder onderzoeken.
Aegon kan u echter niet verplichten om advies via hen af te nemen. Mogelijk is een onafhankelijke adviseur goedkoper, met als bijkomend voordeel dat hij of zijn kan kijken naar alternatieven in de markt. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

Rentemiddeling ASR

Gelukkig is jullie website up to date, daarvoor mijn complimenten. Nu nog de spelfouten eruit.

BNP Paribas

Hallo,
Is er Info, of enig inzicht tav eventuele rentemiddeling bij BNP Paribas?

Oversluiten

Is het de moeite waard om over te sluiten bij 0,2- 0,3 lagere rente. Ik heb een deel aflossingsvrij variable rente. Ik heb zelf de bank gebeld b oor een lagere rente, zij geven die niet

namen van banken die rentemiddeling aanbieden

De lijst van banken die middeling aanbieden klopt niet .
De BLG doet dat niet , dat weet ik uit eigen ervaring .