Klantenbeoordeling 9.1/10

Meer financiële ruimte met een aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek wint aan populariteit. Zowel jonge kopers als 57-plussers geven de voorkeur aan de flexibiliteit en lage maandlasten van aflossingsvrij.

Meer mensen kiezen voor aflossingsvrij

Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je maandelijks alleen hypotheekrente. Anders dan bij een annuïteiten of lineaire hypotheek, los je niet structureel af. Dit heeft een aantal voordelen:

  • Je hebt lage maandlasten
  • Je bent meer flexibel omdat je vermogen niet in stenen zit.
  • In sommige situaties kun je meer lenen.

Nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluiten? Bereken vrijblijvend jouw mogelijkheden >

De keerzijde van een aflossingsvrije hypotheek is dat je mogelijk minder profiteert van de hypotheekrenteaftrek. Ook moet je zelf zorg dragen voor de aflossing (of nieuwe financiering) aan het einde van de looptijd. Je loopt dus het risico op een restschuld.

Deze afweging valt tegenwoordig vaker in het voordeel uit van de aflossingsvrije hypotheek. In het eerste kwartaal van 2022 is het aandeel aflossingsvrije hypotheken opgelopen naar 61%, blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk.

Na de pensioenleeftijd wordt bijna enkel nog (ruim 94%) gekozen voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Zij hebben dan ook het meeste baat bij een aflossingsvrije hypotheek.

Een aflossingsvrije hypotheek voor 57-plussers

Door de hypotheek (deels) aflossingsvrij te maken dalen je maandlasten aanzienlijk. Voor veel 57-plussers heeft dit de voorkeur boven een volledig afgeloste hypotheek. Ook als je overwaarde wil opnemen kan dit met een aflossingsvrij leningdeel. De impact op je maandlasten is dan minimaal.

Al 10 jaar voor de AOW-leeftijd houden banken rekening met het (lagere) pensioen inkomen. Ook wordt standaard uitgegaan annuïtaire aflossing bij de inkomenstoets. Dit is een struikelblok voor 57-plussers die willen aankopen, oversluiten of overwaarde opnemen. Ondanks vaak een flinke overwaarde is de nieuwe hypotheek niet passend op het inkomen.

In specifieke situaties kun je de aflossingsvrije hypotheek gebruiken om meer te lenen. Banken nemen dan de werkelijke maandlast als basis voor de inkomenstoets, in plaats van de standaard annuïtaire aflossing. Deze ruime werkelijke lasten toets voor 57-plussers is toegestaan, als bijvoorbeeld aantoonbaar lagere hypotheeklasten mogelijk zijn.

Bereken de mogelijkheden voor een aflossingsvrije hypotheek vanaf 57 jaar >

Ook jonge kopers kiezen weer voor aflossingsvrij

Ook jonge kopers kiezen week vaker voor een aflossingsvrije hypotheek. Zij hebben vaak een hoge hypotheek nodig om in deze lastige markt een huis te kopen. Lage maandlasten kunnen dan de voorkeur hebben boven de maximale renteaftrek.


Voor nieuwe hypotheken geldt dat maximaal 50% van de woningwaarde aflossingsvrij mag zijn. Voor dit aflossingsvrije leningdeel mag je de hypotheekrente niet fiscaal aftrekken. De vraag is hoe nadelig dit is. Door de lage hypotheekrente van dit moment is het belastingvoordeel door de renteaftrek beperkt.

Jonge kopers die kiezen voor een deels aflossingsvrije hypotheek moeten er rekening mee houden dat ze meer risico kopen op een restschuld. Laat je dus goed adviseren voor een passende hypotheek nu en in de toekomst.

Bereken de mogelijkheden voor een nieuwe aflossingsvrije hypotheek >

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct