Klantenbeoordeling 9.7/10

Meer financiële ruimte met een aflossingsvrije hypotheek

Hoe krijg ik de laagste maandlasten? Deze vraag is weer relevant door de gestegen hypotheekrente. Met een aflossingsvrije hypotheek kun je meer financiële ruimte creëren.

Waarom kiezen voor aflossingsvrij?

Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je maandelijks alleen hypotheekrente. Anders dan bij een annuïteiten of lineaire hypotheek, los je niet structureel af. Dit heeft een aantal voordelen:

  • Je hebt lage maandlasten
  • Je bent meer flexibel omdat je vermogen niet in stenen zit.
  • In sommige situaties kun je meer lenen.

De keerzijde van een aflossingsvrije hypotheek is dat je mogelijk minder profiteert van de hypotheekrenteaftrek. Ook moet je zelf zorg dragen voor de aflossing (of nieuwe financiering) aan het einde van de looptijd. Je loopt dus het risico op een restschuld.

Door de gestegen hypotheekrente is een aflossingsvrije hypotheek weer vaker interessant. Met name na op latere leeftijd kan dit een manier zijn om meer financiële ruimte te creëren. We zien dan ook dat na de AOW-leeftijd het vaakst voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek wordt gekozen. Maar liefst in 80% van de aanvragen. Dit komt ook omdat de meeste verzilverhypotheken aflossingsvrij zijn.

Een aflossingsvrije hypotheek voor 57-plussers

Door de hypotheek (deels) aflossingsvrij te maken dalen je maandlasten aanzienlijk. Voor veel AOW-ers heeft dit de voorkeur boven een volledig afgeloste hypotheek. Ook als je overwaarde wil opnemen kan dit met een aflossingsvrij leningdeel. De impact op je maandlasten is dan minimaal.

Al 10 jaar voor de AOW-leeftijd houden banken rekening met het (lagere) pensioen inkomen. Ook wordt standaard uitgegaan annuïtaire aflossing bij de inkomenstoets. Dit is een struikelblok voor 57-plussers die willen aankopen, oversluiten of overwaarde opnemen. Ondanks vaak een flinke overwaarde is de nieuwe hypotheek niet passend op het inkomen.

In specifieke situaties kun je de aflossingsvrije hypotheek gebruiken om meer te lenen. Banken nemen dan de werkelijke maandlast als basis voor de inkomenstoets, in plaats van de standaard annuïtaire aflossing. Deze ruime werkelijke lasten toets voor 57-plussers is toegestaan, als bijvoorbeeld aantoonbaar lagere hypotheeklasten mogelijk zijn.

Bereken de mogelijkheden voor een aflossingsvrije hypotheek vanaf 57 jaar >

Ook jonge kopers kunnen kiezen aflossingsvrij

Ook jonge kopers kunnen kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Voor nieuwe hypotheken geldt dat maximaal 50% van de woningwaarde aflossingsvrij mag zijn.


Je moet er dan rekening mee houden dat je voor dit aflossingsvrije leningdeel de hypotheekrente niet fiscaal mag aftrekken. Daarnaast is de hypotheekrente voor een aflossingsvrij leningdeel vaak wat hoger omdat banken een groter risico lopen.

Wil je toch kiezen voor een deels aflossingsvrije hypotheek moet je er ook rekening mee houden dat ze meer risico kopen op een restschuld. Laat je dus goed adviseren voor een passende hypotheek nu en in de toekomst.

Bereken de mogelijkheden voor een nieuwe aflossingsvrije hypotheek >

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct