Klantenbeoordeling 9.7/10

Meer huizenbezitters sluiten over | starters haken af op de huizenmarkt

Het aantal huizenbezitters dat de hypotheek oversluit, is voor het eerst groter dan het aantal starters op de huizenmarkt. Wat zegt dit over Nederland?

Starters haken af op de huizenmarkt

Voor het tweede kwartaal op rij nam het aantal hypotheken voor starters op de huizenmarkt af met 11%. Dit blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau IG&H over het tweede kwartaal van 2018. Ook het aantal huizenbezitters dat een nieuwe woning heeft gekocht daalde, maar dan met 4%.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?Start hier een hypotheekberekening >

Uit deze nieuwe cijfers kunnen we concluderen dat starters afhaken op de huizenmarkt. Door het beperkte aanbod van koopwoningen, stijgt de huizenprijs. Daarbij is de prijsstijging voor starterswoningen het meest explosief. In het tweede kwartaal van 2018 steeg gemiddelde hypotheeksom voor starters met 3,4% naar € 249.000,-.

De gemiddelde prijs voor een starterswoning ligt nog hoger, bijna € 280.000,-. Dit komt omdat starters steeds meer eigen geld moeten meenemen voor de aankoop, gemiddeld € 39.000,-. Een deel daarvan komt van ouders die helpen bij de hypotheek.

Lees meer tips voor starters op de huizenmarkt

Meer huizenbezitters sluiten over

Terwijl het aantal huizen dat van eigenaar wisselt daalt, stijgt het aantal huizenbezitters dat de hypotheek oversluit. In het tweede kwartaal werden 24.000 hypotheken overgesloten, een stijging van 36%.


Waarom huizenbezitters juist nu ervoor kiezen om de hypotheek over te sluiten is een combinatie van factoren. De hypotheekrente is in het tweede kwartaal weer iets gedaald, nadat 2018 juist begon met een rentestijging. Dit kan wel eens een buitenkans zijn voordat hypotheekrente in 2019 opnieuw gaat stijgen.

Ook kiezen opvallend veel oversluiters voor een zogenaamde regiepartij om de hypotheek opnieuw onder te brengen. Deze, vaak minder bekende, geldverstrekkers winnen flink aan marktaandeel in het tweede kwartaal. Met name bij de lange rentevastperiodes, zoals 20 jaar vast, bieden deze regiepartijen een aantrekkelijke hypotheekrente en voorwaarden.

Oversluiten voor jou voordelig?Vraag een oversluitrapport aan >

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct