Klantenbeoordeling 9.7/10

Meer lenen voor energiebesparende maatregelen

Meer lenen voor energiebesparende maatregelen; slechts weinig huiseigenaren doen het. Lees meer over de mogelijkheden voor een hogere maximale hypotheek.

Verduurzamingsslag maken

Het kabinet Rutte 3 heeft zich in het regeerakkoord voor een ambitieuze verduurzamingsopgave gesteld. Om de CO2-uitstoot terug te dringen worden onder andere op termijn de kolencentrales gesloten en verdwijnt de gasaansluiting bij nieuwbouwwoningen.

Ook huizenbezitters moeten een verduurzamingsslag maken. Volgens Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) gebeurt dit nu nog te weinig. In een antwoord op Kamervragen noemt ze een gebrek aan kennis bij huizenbezitters en hypotheekadviseurs over de financieringsmogelijkheden als oorzaak.

Zo is in 2017 slechts bij 2,1% van de NHG-hypotheken gebruik gemaakt van de extra financieringsmogelijkheden onder de garantie. De Minister gaat daarom in gesprek met de sector in gesprek om de knelpunten op te lossen.

Meer lenen met energiebesparende maatregelen

In 2018 kun je nog maar 100% van de woningwaarde lenen. Een verbouwing moet je dus volledig uit eigen zak financieren. Voor energiebesparende maatregelen wordt echter een uitzondering gemaakt.

  • Ga je de woning verduurzamen dan is je maximale hypotheek 106% van de woningwaarde.

Ook bij het kopen van een duurzame woning is de maximale hypotheek hoger. Omdat de energierekening minder op de maandlasten drukt, kun je meer lenen op basis van je inkomen.


  • Bij een A++ of hoger mag je tot 9000 euro bij je maximale hypotheek optellen.
  • Koop je een ‘nul-op-de-meter-woning’, dan mag je tot € 25.000,- meer lenen.

Bovenstaande geldt voor hypotheken met en zonder NHG en is niet enkel interessant bij aankoop. Ook huizenbezitters die hun bestaande hypotheek willen verhogen of oversluiten met het oog op verduurzaming, kunnen meer lenen.

Geen doel maar een middel

Uiteindelijk is een hogere maximale hypotheek niet het doel, maar een middel. Het uiteindelijke doel is het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad en een lagere energierekening voor de individuele huizenbezitter.

Een streven waar we bij FX.NL volledig achter staan. We bieden jou daarom de mogelijk om vrijblijvend de financieringsmogelijkheden voor energiebesparende maatregelen te laten doorrekenen door een expert.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct