Klantenbeoordeling 7.7/10

Meer rendement voor je vakantiegeld

Wil je het vakantiegeld gebruiken om vermogen op te bouwen? Kies dan voor een hoger rendement. We hebben een aantal tips:

Negatief rendement mogelijk

Bij veel Nederlanders staat het vakantiegeld inmiddels op de rekening. Wie op zoek is naar een hoger rendement voor dit bedrag, moet verder kijken dan de spaarrekening. De spaarrente is op dit moment laag. Zo laag zelfs, dat door inflatie en vermogensrendementsheffing een negatief rendement mogelijk is.

Opties voor een hoger rendement

We hebben een aantal opties voor een hoger rendement op een rijtje gezet. Houd hierbij rekening dat je meer risico neemt en ook is je geld niet altijd direct opneembaar. Onderstaande opties zijn dan ook geen alternatieven voor een spaarrekening.

Start met beleggen

Er zijn veel beleggingsproducten op de markt; van defensief tot offensief en van passief tot actief. Kies een product dat bij je past. Aanbieders helpen je hierbij door vooraf je beleggersprofiel vast te stellen. Daarin wordt onder andere getoetst wat je al weet over beleggen en welk risico je wil en kan nemen.

Vervolgens kun je starten met beleggen. Het is aan te raden om je te verdiepen in de materie. Je moet dus enige interesse hebben in de economie en actualiteit. Beleggen is dan een interessante en leuke manier om vermogen op te bouwen.

Speciaal voor de startende belegger hebben twee bekende brokers een zomeractie rondom het vakantiegeld:

  • Today’s biedt veel voor de beginnende belegger. Als speciale vakantiegeld-actie ontvang je nu gratis een waterdicht smartphone hoesje als je een informatiepakket aanvraagt bij Today’s.
  • Wie in juni een rekening opent bij Lynx, ontvangt direct € 500 transactietegoed. Daarmee kun je hun handelsplatform testen. Blijf je beleggen bij lynx, dan kun je daarbij een gadget uitkiezen, bijvoorbeeld een laptop of ipad air 2. Vraag een informatiepakket aan Lynx.

Je lening aflossen

Gebruik je het vakantiegeld om een schuld af te lossen, dan verlaag je direct je maandlasten. Bij dure kredieten, zoals rood staan, kredietkaarten en postorders is de besparing groot.

Tip: heb je meerdere lopende leningen, dan kan het voordelig zijn om deze samen te voegen in één lening. Kies daarbij voor de aanbieder met het laagste tarief.

Als je aflost op je hypotheek betaal je hypotheekrente over een lager bedrag. Daarbij kun je met een lagere hypotheek in verhouding tot de woningwaarde in aanmerking komen voor rentekorting. Ook vergroot dit de mogelijkheden bij het afsluiten of oversluiten van een hypotheek. Een nieuwe hypotheek is dan eerder passend.


Een hypotheek aflossen is ingewikkelder als een consumptief krediet. Je hebt bijvoorbeeld te maken met een maximaal bedrag per jaar. Ook kan aflossen fiscale gevolgen hebben of invloed hebben op je vermogensopbouw. Het is daarom aan te raden om een hypotheekadviseur te raadplegen wanneer je wilt gaan aflossen.

Een investering kiezen

Wanneer je nu een uitgave doet waar je op later moment inkomsten mee genereert, ben je aan het investeren. De meest bekende investering is de eigen woning. Door nu (groot) onderhoud te plegen of een verbouwing te doen, kan de woning bij verkoop meer waard worden, of wordt een waardedaling voorkomen. Ook kun je inkomen genereren door een woning te kopen en te verhuren.

De investeringsmogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt bijvoorbeeld investeren in een (eigen) bedrijf of goederen kopen en met winst weer verkopen. Tip: zoek een investering waarmee je bekend bent, zodat je kennis van zaken hebt.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct