Klantenbeoordeling 8.2/10

Meer starters actief op de huizenmarkt

Het aantal starters op de huizenmarkt neemt toe. Zij profiteren van een groter huizenaanbod, minder concurrentie en de nog altijd lage hypotheekrente.

Nu is het de beurt aan de starter

Het aantal hypotheekaanvragen is nog altijd hoog, maar de extreme drukte van de afgelopen maanden is voorbij. Door de coronacrisis steeg de hypotheekrente voor het eerst in jaren. Dit was voor veel huizenbezitters reden om de hypotheek over te sluiten.

Het aantal oversluiters is inmiddels weer vergelijkbaar met voor de crisis. Nu is het de beurt aan starters.

Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) meldt een toename van het aantal hypotheekaanvragen voor een eerste woning. Ook als gekeken wordt naar leeftijd, komen de meeste aanvragen momenteel van de categorie 30 tot en met 35 jaar.

Startershypotheek aanvragen?Bereken hier jouw mogelijkheden >

Groter huizenaanbod en minder concurrentie

De coronacrisis lijkt positief uit te pakken voor starters op de woningmarkt. Ten eerste staan er meer huizen te koop, De huizensite Funda meldt dat het huizenaanbod met 34% is gestegen in vergelijking met voor de crisis. Huizenmarktexperts wijzen op verschillende oorzaken:

  • Huizenbezitters willen profiteren van huidige hoge huizenprijs
  • De vraag naar koopwoningen is nog altijd hoog, dus een woning is snel verkocht
  • Gedurende de quarantaine zijn de woonwensen veranderd, bijvoorbeeld behoefte aan meer ruimte of een tuin.

Tegelijk met het huizenaanbod, steeg ook het aantal verkochte woningen. Consumenten hebben het vertrouwen in de woningmarkt duidelijk niet verloren.

Dit betekent overigens niet dat de (potentiële) kopers niet geraakt worden door de crisis. Bij werkloosheid of terugval in inkomen, worden verhuisplannen op de lange baan geschoven. Tegelijkertijd biedt dit kansen voor starters om te kopen met minder concurrentie.


Lees meer tips voor een hypotheek voor starters.

Starters profiteren van de lage hypotheekrente

Daarnaast profiteren starters nog altijd van de lage hypotheekrente. De tarieven zijn de afgelopen weken licht opgelopen, maar historisch gezien blijft kopen aantrekkelijk.

Bijkomend voordeel van de lage hypotheekrente is een hogere maximale hypotheek. Bij een lage maandlast kan namelijk meer geleend worden. Deze gunstige toetsing geldt alleen als de hypotheekrente 10 jaar of langer wordt vastgezet.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct