Klantenbeoordeling 8.2/10

Meer tijd voor hypotheekaanvraag onder normen 2017

Wie dit jaar nog een hypotheek wil afsluiten krijgt een maand extra de tijd. Het Kabinet komt toch met een overgangstermijn voor de huidige hypotheeknormen.

Update 30 november: De overgangstermijn voor de hypotheeknormen lijkt definitief van de baan. Minister Ollongren neemt de motie vooralsnog niet over. Volgens haar is de 'interpretatie aangaande het toetsmoment al geruime tijd bekend is en is er geen aanleiding om dit jaar een overgangstermijn te hanteren'. De Minister houdt nog een slag om de arm en gaat overleggen met de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Op 11 december zal ze de Tweede Kamer informeren. De mogelijkheid om nog snel een hypotheek aanvraag op te starten is dan voorbij.

Update 28 november: de overgangstermijn voor de hypotheek is nog niet definitief. De Tweede Kamer is in meerderheid voor de motie, maar het kabinet kan nog besluiten dit naast zich neer te leggen. Vooralsnog houden geldverstrekkers de deadline van 31 december aan voor de bindende hypotheekofferte.

Overgangsmaand voor hypotheeknormen

Het Kabinet heeft vandaag een motie aangenomen voor een overgangsmaand voor de hypotheeknormen. Het VVD-kamerlid Middendorp had hiertoe opgeroepen omdat huizenbezitters mogelijk in de knel komen door de Mortgage Credit Directive.

In deze nieuwe Europese hypotheekregels is bepaald dat de bindende hypotheekofferte voortaan bepalend is voor welke hypotheeknormen worden gehanteerd. Voordat de bank dit definitieve aanbod doet, moeten eerst alle documenten zijn aangeleverd en goedgekeurd. Hier gaat een tijd overheen, waardoor ruim voor de deadline de hypotheekaanvraag moet worden gestart.

Met de overgangstermijn moet de hypotheekaanvraag voor 31 december bij de geldverstrekker liggen. Daarna heeft de klant nog tijd om de stukken aan te leveren. Als er voor 31 januari 2018 een bindende offerte ligt, zijn de hypotheeknormen van dit jaar van toepassing. Klanten hebben zo een maand respijt.


Lees ook onze 6 tips voor een snelle hypotheekaanvraag.

Nog snel een hyptoheek aanvragen

Wie al een aanvraag heeft lopen, hoeft dus niet in spanning te zitten of alles rond komt. Wie nog een hypotheek wil aanvragen onder de huidige normen, kan dit alsnog doen. Dit kan interessant zijn omdat de hypotheeknormen in 2018 weer iets strenger worden. Zo mag niet meer geleend worden dan de woningwaarde.

Eerder nog gaf het kabinet aan dat er geen overgangstermijn voor de oude hyptheeknormen zou komen. Daarop werd een eindejaarsdrukte voor hypotheken verwacht.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct