Klantenbeoordeling 8.2/10

Meer uitzendkrachten in aanmerking voor hypotheek met perspectiefverklaring

Voortaan kunnen alle flexwerkers een perspectiefverklaring aanvragen. Met deze verklaring op zak, kunnen uitzendkrachten en gedetacheerden een hypotheek afsluiten.

Meer flexwerkers in aanmerking voor een hypotheek

De arbeidsmarkt wordt meer en meer flexibel. De toename van het aantal ZZP-ers en flexwerkers, dwingt ook banken om hun verstrekkingsnormen voor de hypotheek aan te passen. Dit gaat stapsgewijs de goede kant op.

Twee jaar geleden is de Perspectiefverklaring geïntroduceerd. Met deze verklaring op zak, kunnen uitzendkrachten en gedetacheerden een hypotheek afsluiten. In het begin konden alleen gecertificeerde uitzend- en detacheringsbureaus een perspectiefverklaring afgeven. Vanaf nu is de verklaring voor alle flexwerkers beschikbaar.

Benieuwd naar jouw hypotheekmogelijkheden?Start vrijblijvend een berekening >

Wat is een Perspectiefverklaring?

Met een perspectiefverklaring toon je aan dat je de komende jaren een bestendig inkomen kunt verdienen. Dit willen banken graag zeker weten voordat ze een hypotheek aan je verstrekken. Uniek aan de verklaring is dat niet alleen naar het verleden wordt gekeken, maar ook naar de de toekomst. Wat is je perspectief op de arbeidsmarkt?

Lees meer over de mogelijkheden voor een hypotheek zonder vast contract in 2020.

Dezelfde waarde als een werkgeversverklaring

De perspectiefverklaring is gebaseerd op (data)analyse van de arbeidsmarktpositie van de aanvrager (arbeidsmarktscan). Ook het oordeel van het uitzend- en detacheringsbureau weegt mee. De verklaring heeft hierdoor bij banken dezelfde waarde als een werkgeversverklaring.


Een belangrijke vereiste voor een perspectiefverklaring is dat je minimaal 52 weken ‘beoordeelbare werkervaring’ hebt. Dit hoeft overigens niet aaneengesloten en bij dezelfde organisatie te zijn. Je kunt dus in principe al na 1 jaar (flex)werken een hypotheek sluiten.

Met een perspectiefverklaring naar de bank

Met een perspectiefverklaring kun je bij steeds meer banken in Nederland terecht. Inmiddels hebben 19 geldverstrekkers zich aangesloten bij dit initiatief. Dit zijn: ABN AMRO, Aegon, Allianz, Argenta, ASR, BLG Wonen, Florius, Hypotrust, ING, Nationale Nederlanden, NIBC Direct, Obvion, Rabobank, Reaal, Regiobank, Robuust Hypotheken, SNS, Triodos Bank en Vista Hypotheken

Een perspectiefverklaring is overigens geen garantie dat je de gewenst hypotheek ook krijgt. De bank bepaalt uiteindelijk of en hoeveel je kunt lenen. Benieuwd naar jouw mogelijkheden voor een hypotheek? Start vrijblijvend een hypotheekberekening.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 21:00.
Bel direct