Klantenbeoordeling 9.7/10

Minder hypotheek door telefoonabonnement

Een telefoonabonnement met ‘gratis’ smartphone wordt een lening met BKR registratie. Dit heeft gevolgen voor je hypotheek, o.a. wat je maximaal kunt lenen.

‘Gratis telefoon’

In Nederland is een telefoonabonnement waarbij de telefoon gedurende de abonnementsduur wordt afbetaald populair. Met name jongeren hebben vaak niet voldoende geld om de nieuwste iPhone of Samsung ineens te betalen. Bij deze ‘gratis telefoon’ is sprake van een lening.

Volgens onderzoek van de Autoriteit Financiele Markten (AFM) 60% van de jongvolwassenen tussen 25 en 34 jaar een telefoon op afbetaling. In de leeftijd 18 tot en met 24 jaar is dit zelfs 85%. Dit is niet meer zonder gevolgen.

Gedoogsituatie opgeheven

Vanaf 2017 moeten aanbieders van een ‘telefoon op afbetaling’ aan dezelfde eisen moeten voldoen als bij geld lenen. Naast de melding ‘geld lenen kost geld’, moeten aanbieders de kosten voor de telefoon en het abonnement apart op de site vermelden. Ook moet duidelijk zijn wat beiden de gehele looptijd van het abonnement kosten.

Dit moet de keuze voor een abonnement inclusief smartphone of een sim only abonnement met losse telefoon, makkelijker maken.

Telefoonabonnement wordt lening

Ook worden nieuwe abonnementen met een telefoon van meer dan € 250,- gemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit betekent dat met een BKR-check wordt getoetst of je de ‘telefoon-lening’ kunt betalen. Daarnaast kunnen andere geldverstrekkers je krediethistorie inzien als je een lening of hypotheek gaat afsluiten. De BKR-registratie geldt niet voor lopende contracten. Lees meer over de gevolgen van geld lenen met BKR.

Om de kredietwaardigheid te toetsten moet je vanaf 1 mei een inkomens- en lastentoests invullen bij de telecomprovider. Ook moet je gegevens over je gezinssamenstelling, inkomen en woonlasten doorgeven. Een loonstrook of bankafschrift meenemen is niet nodig als het toestel onder € 1000,- is.

Gevolgen abonnement voor hypotheek

Een telefoonabonnementen met BKR-registratie heeft ook gevolgen voor je (toekomstige) hypotheek. De telefoonlening wordt namelijk gezien als een verplichting. Net als bijvoorbeeld een doorlopend krediet of credit card, worden deze verplichtingen in mindering gebracht op je maximale hypotheek.

Een telefonieabonnement kan dus flinke gevolgen hebben voor hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Bij een gemiddeld inkomen van € 35.000,- per jaar kun je met een telefoonkrediet van € 25,- per maand rond € 7000,- minder hypotheek lenen. Lees meer over de hypotheeknormen in 2019.

Bereken je maximale hypotheekHoeveel kun jij lenen onder de huidige normen? >

BKR-registratie door telefoon voorkomen

Je kunt een BKR-registratie door een telefoonabonnement voorkomen. We geven een aantal tips:


 • Betaal je telefoon contant en kies voor een sim only abonnement.
 • Sluit een onderhandse lening voor je telefoon.
 • Sluit een zakelijk abonnement op je eigen BV.
 • Kies voor een krediet onder € 250,- gecombineerd met een eenmalige betaling.

Consument beschermen?

Door het telefoonabonnement als lening te behandelen, loopt Nederland weer in de pas met de Europese regels rond consumptieve kredieten. Ook past deze maatregel in het beleid van de overheid om consumenten te beschermen tegen overkreditering (te veel lenen). Dat dit verregaande gevolgen heeft voor de maximale hypotheek wordt duidelijk aan onderstaand voorbeelden.

 • Stel je bent student. Je hebt een telefoonabonnement met ‘gratis smartphone’ en misschien een credit card waarmee je internetaankopen doet. Daarnaast krijg je te maken met een studieschuld. Al deze verplichtingen verminderen je mogelijkheden om in de toekomst een hypotheek af te sluiten.
 • Hetzelfde geldt voor een gezin. Als daarbij de telefoonabonnementen van de kinderen (met gratis smartphone) door de ouders worden betaald, kun je de gevolgen voor de maximale hypotheek wel nagaan.

Eerder werd al roodstand op je betaalrekening geregistreerd bij BKR, met ook de nodige gevolgen voor de hypotheek.

Betuttelend of niet?

Betuttelend of niet, wie in de toekomst een hypotheek wil afsluiten moet zoveel mogelijk verplichtingen inlossen. Daarnaast wordt gevraagd meer eigen geld in de hypotheek te stoppen, door een lagere maximale hypotheek in 2019. Sparen is daarom het advies, ondanks de lage spaarrente. Je kan ook altijd besparen op meerdere soorten telefoonkosten.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Minder hypotheek door telefoonabonnement".

 1. Hallo klopt het als je een mobiel abonnement met telefoon neemt en je hebt bijvoorbeeld al 1 jaar betaald en er staat nog een x bedrag open en je die dan afbetaald je bkr registratie wel blijft staan maar dat geen vermindering op je hypotheek heeft ?

  Beantwoorden
 2. Wat ik niet begrijp is dat een toestelkrediet van €25 voor 2 jaar maar liefst €7000,- verminderde hypotheekbedrag oplevert. De overheid of banken zijn helemaal door geslagen hierin. Immers als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen staat de provider echt wel achterin de rij met zijn €600 die ze nog max te goed hebben. En de bank zal hier niets mee te maken hebben. Zo maken ze een huis kopen echt onmogelijk. Zelfde geld bijvoorbeeld voor rood staan. Meestal max €1000 standaard. Wat gebeurt er dan? Je haalt dit krediet eraf. Sluit je hypotheek en zet het er weer op. Nu doet de bank ineens niet meer moeilijk. Dus waar gaat het eigenlijk over pffff

  Beantwoorden
 3. hoi,
  volgend jaar loopt mijn huiduge hypotheek af en mijn huidige telfoon abbonement in 2 maanden, heeft het opnieuw afsluiten van een telfoonabbonement ook gevolgen bij het oversluiten van mijn hypotheek of alleen voor starters?

  Beantwoorden
 4. Beste
  Ga binnenkort hypotheek afsluiten maar mijn abonnement liep af van de gsm heb en heb net na 1 mei 2017 weer nieuw abonnement voor 2 jaar wordt dit ook gezien als BKR registratie mvg jimmy

  Beantwoorden
  • Beste Jimmy,

   Als u bij het afsluiten van het nieuwe abonnement een nieuwe telefoon heeft ontvangen waarvoor u maandelijks een vergoeding betaald wordt dit gezien als een lening op BKR.

   Groet Mark 

   Beantwoorden
 5. hallo
  ik wilde een nieuwe abonement afsluiten maar vodefone verteld
  mij dat ik max per maand 23 euro mag lenen dus moet ik 265 los voor toestel betalen maar ik heb alleen een hypotheek voor de rest heb ik geen leningen en credit of roodstaan ze vertellen niet hoe ze aan die bedrag komen en hoe ze het beoordelen kan dit wel ?
  toestel kost maandelijks 32 euro en ik mag volgens vodafone max 23 euro per maand

  Beantwoorden
 6. Ik kan best begrijpen dat deze regel handig is, vooral om toe te passen bij studenten. Maar even snel een voorbeeld: Een huis huren is vaak duurder dan een huis kopen. Mensen mogen geen hypotheek afsluiten. Nu hebben wij weer te maken met een gsm abonnement. Ik wens NL veel succes. Dit zorgt ervoor dat de zwarte handel stijgen dus ook meer criminaliteit. Op marktplaats zien we de zwarte handel nu al stijgen. Lekker bezig mensen!!! Denk even beter na! Er staan al zoveel lege winkels in de straten, binnenkort staan er nog meer winkels leeg.

  Beantwoorden
 7. Volgens mij klopt jullie interpretatie niet helemaal. Zoals te lezen is op https://www.bkr.nl/jouw-situatie/telefoonabonnement/ geldt dit alleen voor het deel van het krediet voor de telefoon, niet voor het abonnement. Het voorbeeld van een “telefoonabonnement” (wat dus krediet moet zijn) van €25,- is al bijna het maximum, laat staan een krediet van €60,- Bij KPN is dit bijvoorbeeld niet eens mogelijk, zij gaan op de duurste iPhone 7 maar tot €37,- Tevens adviseren jullie om voor een lease constructie te gaan, wat al enkele jaren niet meer mogelijk is (link verwijderd). Ik adviseer het bericht eens goed na te lezen en onderscheid te maken in “telefoonabonnementen” en “Telefoonkrediet”, de bkr link is hier namelijk heel duidelijk over.

  Beantwoorden
  • Beste Tom, bedankt voor je uitgebreide reactie. Het rekenvoorbeeld niet meer up-to-date. Daarin gingen we inderdaad uit van het volledige abonnement als krediet. Ik heb dit inmiddels aangepast. Ook het leasen van een telefoon wordt niet meer aangeboden. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

   Beantwoorden
 8. lees ik het goed dat de nieuwe regels alleen gelden voor een abonnement met gsm dus NIET voor een sim only abonnement? Het toestel is dan immers in de voorgaande 2 jaar betaald.

  Beantwoorden
  • (link verwijderd) Deze regels gelden dus niet voor sim only en deze abonnementen zullen dan ook zeker een boost krijgen door deze wetswijziging.

   Beantwoorden
 9. goedendag,

  Wij zijn bezig met een nieuw huis,
  Ik wil mijn bestaand abonnement verlengen met een nieuwe telefoon? Geldt het dn ook?

  Met hartelijke groet,

  Mevrouw de Boer

  Beantwoorden
 10. Beste,

  Ik vraag me af of ik alsnog een registratie BKR krijg ik de volgende situatie:

  Als ik nu een abonnement voor een IPhone 6 afsluit ter waarde van 576 euro en al een eenmalig bedrag van 336 euro betaal, blijft er nog een krediet voor het toestel over van 240 euro.

  Wordt dit dan berekend als minder dan 250 of kijken ze alsnog naar het totale bedrag?

  Ik zie uw reactie graag tegemoet.

  Groet, Tara

  Beantwoorden
 11. Hallo,
  Ik zou graag willen weten wat het mij aan hypotheek kost als ik ik binnen mijn abonnement een bedrag voor € 16,00 heb staan voor mijn telefoon. Ik moet dit jaar in mei mijn contract verlengen en heb mijn huis te koop staan. Dus ben ik benieuwd wat het mij aan hypotheek zou kosten als ik een abonnement neem.
  Ik dank u voor uw snelle reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Bert Krijgsman

  Beantwoorden
 12. beste, zijn op zoek naar een huis en gaan dus hypotheek aanvragen.
  ik wild nog een telefoon abonnement afsluiten, als ik er nu nog neem voor 1 mei, heeft het dan ook effect op hoogte van hypotheek of geldt dat voor nieuwe abonnementen vanaf 1 januari 2017? vrgr

  Beantwoorden
  • Beste Derya, Bedankt voor uw bericht. De BKR-registratie geldt voor nieuwe abonnementen die vanaf 1 mei worden afgesloten, waarbij de gefinancierde telefoon 250 euro of hoger is. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

   Beantwoorden
 13. Bij het BKR worden telefoons 5 jaar na eind datum geregistreerd. betekent dit: dat je meerdere bkr registraties kan hebben?

  en hoe zit het met de afgeloste telefoons? worden deze ook x280 gerekend net als de gene die lopend is? oftewel als je per 2 jaar een nieuwe telefoon hebt je straks op 3-4 bkr registraties zit en dan rond de 75k-100k minder kan krijgen op de hypotheek? deprimerend :(

  Beantwoorden
 14. Hallo, geldt dit ook voor lopende abonnementen ?
  Mijn vriendin en ik zijn aan het rondkijken voor ons eerste koophuis, maar hebben beiden een abonnement wat nog meer dan een jaar loopt, als wij pas na 1 mei een hypotheek gaan afsluiten komen wij dan ook al in de problemen, of gaat dit alleen om abonnementen die na 1 mei worden afgesloten ?

  Mvg Kevin van Dorst

  Beantwoorden
  • Beste Kevin, bedankt voor je bericht. De BKR-melding geldt voor nieuwe abonnementen met een telefoon van meer dan € 250,- die vanaf 1 mei 2017 worden afgesloten. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

   Beantwoorden
 15. Goededag
  Onze hypotheek loopt volgend jaar af dus kijken voor een nieuwe hypotheek maar nu willen mijn kinderen (die volwassen zijn, thuis wonen en zelf hun abo betalen ) een nieuwe abonnement voor een nieuwe telefoon afsluiten. Heeft dat gevolgen volgen jaar voor mijn nieuwe hypotheek die ik dan neemt?
  Ik hoop snel iets van u te horen.
  Mvg mevr c.p. de waard

  Beantwoorden
  • Beste mevrouw De Waard. Als de abonnementen worden afgesloten en betaald door uw kinderen, zoals u aangeeft, heeft dit geen gevolgen voor de hypotheek. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl).

   Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct