Nederlanders laten de marktleiders voor hypotheken vaker links liggen. Dit blijkt uit jaarcijfers van Rabobank en ABN AMRO. Waar zijn deze klanten naartoe?
Rabobank en ABN AMRO verliezen marktaandeel
Rabobank en ABN AMRO zijn nog altijd de 2 grootste hypotheekbanken van Nederland. Wel hebben ze allebei het afgelopen jaar marktaandeel ingeleverd. Dit blijkt uit recent bekend gemaakte jaarcijfers.
- Rabobank had vorig jaar, samen met dochteronderneming Obvion, 19,9% van de markt in handen. Een daling van 2,1% in vergelijking een jaar eerder.
- Het marktaandeel van ABN AMRO (tezamen de dochters Florius en Moneyou) daalde vorig jaar 4,2% ten opzichte van een jaar eerder.
Deze daling van het marktaandeel staat niet op zichzelf. In 2011 werd nog 75% van de hypotheken bij de 3 grootbanken (bovengenoemde + ING) gesloten. Dit percentage is geleidelijk gedaald naar ongeveer de helft. De meest recente jaarcijfers geven aan dat deze trend nog niet gekeerd is.
Wat is de beste hypotheek voor jou?Start vrijblijvend een hypotheekvergelijking >
Waar zijn deze klanten naartoe?
Als verklaring voor de daling noemt ABN AMRO dat de “prijsdiscipline resulteerde in een lager verstrekt hypotheekvolume”. Oftewel: de bank wil een bepaalde marge op de hypotheekrente halen, waardoor ze minder concurrerend zijn. Dit heeft onder andere te maken met Europese kapitaaleisen voortkomend uit de Basel-richtlijnen. Daarin is onder andere bepaald dat banken hun buffers moeten versterken.
Dit biedt ruimte voor verzekeraars om zich te profileren op de hypotheekmarkt. Zij hebben deze kapitaaleisen niet en kunnen een scherpe hypotheekrente bieden.
De grootste groei van marktaandeel zit echter bij een nieuw type aanbieder, namelijk de regiepartijen. Via een regiepartij kunnen institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt. Munt hypotheken was de eerste nieuwkomer en kreeg al snel navolging. Inmiddels weten consumenten deze relatief onbekende geldverstrekkers steeds vaker te vinden.
De concurrentie voor banken is dus enorm toegenomen. Illustratief hiervoor is dat Rabobank met het label Vista Hypotheken inmiddels zelf een regiepartij in de markt heeft gezet.
Is de rol van banken uitgespeeld?
Dit betekent niet dat de rol van de traditionele banken nu is uitgespeeld. Institutionele beleggers zijn met name op zoek naar langjarig rendement en richten zich op de lange hypotheekrente, zoals 20 jaar vast en 30 jaar vast. De banken zijn nog altijd goed gepositioneerd bij de kortere rentevastperiodes, zoals 10 jaar vast.
Daarbij bieden de nieuwkomers vaak standaard hypotheken, waarbij de voorwaarden minder ruim zijn. Voor maatwerk en flexibiliteit, bijvoorbeeld bij verhuizen, moet je vaak bij de bank zijn.
Een ander nadeel van deze nieuwkomers is dat ze ook weer van de hypotheekmarkt kunnen verdwijnen, bijvoorbeeld als beleggingsresultaten elders beter zijn. Dit kan nadelig uitpakken als je bijvoorbeeld de hypotheek wilt verhogen of aan het einde van de rentevast periode.
Een nieuwe geldverstrekker heeft voor- en nadelen. Een goede afweging tussen prijs (hypotheekrente) en kwaliteit (voorwaarden) is dus aan te raden. Maak vrijblijvend een hypotheekvergelijking voor het beste aanbod.
Beste heer of mevrouw Kobes, bedankt voor uw bericht. In het artikel roep ik juist op om naast de hypotheekrente, ook de voorwaarden te vergelijken. Ook bieden we de mogelijkheid om een vergelijking te maken op van de persoonlijke situatie. Ik begrijp daarom uw kritiek niet helemaal. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)