Klantenbeoordeling 8.2/10

Minder hypotheken gesloten, hypotheekbedrag stijgt wel

In het eerste kwartaal van 2019 is het aantal nieuwe hypotheken fors gedaald. Wel steeg de gemiddelde hypotheeksom, met name bij oversluiten.

Fors minder hypotheken gesloten

In het eerste kwartaal van 2019 werden fors minder hypotheken gesloten. Dit blijkt uit cijfers van IG&H in samenwerking met het Kadaster. De marktonderzoekers spreken zelfs van ‘de grootste krimp van de hypotheekmarkt sinds 2013’.

Starters, doorstromers en oversluiters sloten de eerste 3 maanden van dit jaar 15% minder hypotheken dan dezelfde periode vorig jaar. De daling van het aantal huizenbezitters dat de hypotheek oversluit valt het meest op. Vorig jaar zorgde deze groep oversluiters namelijk nog eigenhandig voor groei op de hypotheekmarkt.

Wil je dit jaar een huis kopen of oversluiten?Ontvang vrijblijvend een scherp hypotheekaanbod >

Waarom daalt het aantal nieuwe hypotheken?

De daling van het aantal hypotheken voor de aankoop van een huis is een gevolg van de huizenmarkt. Het beperkte aanbod in combinatie met sterk gestegen huizenprijs, maakt dat er minder huizen verkocht worden. Met name starters hebben het lastig op de huizenmarkt.

Ondanks de daling van het aantal hypotheken, sloten starters en doorstromers in het eerste kwartaal van 2019 nog altijd 46.148 gesloten hypotheken. En zorgen ze samen voor 68% van de hypotheekomzet.

De daling van het aantal oversluiters is lastiger te verklaren. De hypotheekrente is namelijk nog altijd historisch laag en oversluiten blijft dus interessant. Mogelijk hebben de meeste huizenbezitters die willen oversluiten, dit inmiddels gedaan.

Hypotheeksom stijgt met name bij oversluiten

De gemiddelde hypotheeksom is wel gestegen, al lijkt ook hier de sterkste stijging voorbij. Daarbij zien we een duidelijk verschil tussen aankoop en oversluiten:


Meer eigen geld bij aankoop

Bij aankoop is de hypotheeksom nauwelijks gestegen. Dit is deels te verklaren door de gelijkblijvende hypotheeknormen. Tegelijkertijd is de huizenprijs sterk gestegen. Hieruit kunnen we concluderen dat er meer eigen geld gebruikt wordt voor de aankoop van een huis. Bij starters zal dit vaak gaan om financiële hulp van ouders. Doorstromers gebruiken de winst op de oude woning om de nieuwe woning te financieren.

Oversluiters benutten overwaarde

Bij oversluiten is de gemiddelde hypotheeksom juist opvallend sterk gestegen. Dit wijst erop dat huizenbezitters vaker hun overwaarde benutten gelijktijdig met oversluiten, bijvoorbeeld om de boeterente mee te financieren.

Ook kan oversluiten worden gecombineerd met het contant maken van de overwaarde. Huizenbezitters kunnen de hypotheek verhogen, bijvoorbeeld voor een verbouwing of energiebesparende maatregelen te financieren. Met een verzilverhypotheek kan de overwaarde worden gebruikt als aanvulling op het pensioen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 21:00.
Bel direct