Klantenbeoordeling 8.2/10

Minilening afsluiten? Lees dan dit eerst!

Geld lenen met een minilening is laagdrempelig en snel. Minileningen zijn echter ook dure leningen. Lees meer over voor- en nadelen van minileningen.

Wat is een minilening

Met een minilening leen je (het woord zegt het al) een klein bedrag met een korte looptijd. Dit is een oplossing als je tijdelijk geld tekort komt, bijvoorbeeld aan het einde van de maand. Het is echter een dure oplossing.

In tegenstelling tot geld lenen via de reguliere kanalen met rentetarieven tussen de 4.2% en 7% liggen betaal je bij een minilening omgerekend een rente van 13.99%. Dit is tevens het wettelijk maximum tarief waar de verstrekkers zich sinds 1 januari 2016 aan moeten houden.

Extra kosten minilening

Minileningen worden aangeboden vanaf € 100,- tot € 1000,- lenen. Binnen 15 tot 45 dagen dien je deze terug te betalen tegen een rentepercentage van 13.99%. Naast deze rentekosten dient een garantstelling afgesloten te worden. Dit kan persoonlijk, maar dat is aan veel voorwaarden gebonden.

De meeste consumenten kiezen daarom voor een garantiestelling via een extern bedrijf. Dit zijn vaak dezelfde partijen die de minileningen aanbieden. De kosten voor deze garantiestelling lopen snel op. We nemen als voorbeeld een minilening van € 500,- bij Ferratum:

  • Bij een looptijd van 30 dagen bedraagt deze extra garantstelling € 140,88.
  • Bij een looptijd van 45 dagen bedraagt deze extra garantstelling € 170,82.

Nogmaals dit zijn extra kosten naast de toch al forse leenrente.

 

Waarom worden deze minileningen dan wel afgesloten?

Ondanks de hoge kosten worden er nog steeds minileningen afgesloten. Niet in de laatste plaats omdat ze zo laagdrempelig zijn. Een minilening is eenvoudig en snel af te sluiten. Ook wordt bij deze vorm van lenen geen BKR-toets uitgevoerd. Een negatieve BKR-registratie is dus geen beperking.

Daarnaast kan bij reguliere kredietverstrekkers een lening vanaf 1.500 euro worden afgesloten, gevolgd door 2000 euro lenen en 2500 euro lenen.

Van de regen in de drup

De laagdrempelige minilening biedt consumenten die moeilijk zitten qua persoonlijke financiën de mogelijkheid om een tekort (tijdelijk) op te vangen. Het is echter dezelfde kwetsbare groep die door de hoge kosten verder in de problemen komt.

Een goedkoper alternatief voor extra bestedingsruimte is er in de vorm van een doorlopend krediet. Omdat hierbij de BKR toets wordt gedaan is een negatieve BKR-notering wel een beperking. Voor deze groep zit er niets anders dan door te bezuinigen en eerst te sparen voor de grotere uitgaven.

Je persoonlijke financiën op de rit krijgen blijft natuurlijk het beste en goedkoopste alternatief voor minilening.


 

Waakhond AFM

Voor concrete daden kijken we naar de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De waakhond heeft al meerdere keren kritisch over minileningen en flitskredieten bericht. De AFM heeft ook al meerder keren gebeten (met een boete), onder andere voor het overtreden van de maximale rente.

Er zijn nog maar enkele partijen in de markt over. De meest bekende van het moment is Ferratum. Juist deze partij heeft nu een manier gevonden om, naast de maximale wettelijke rente, extra opbrengsten te genereren, namelijk via de eerder genoemde garantstelling.

Update: de AFM zet aanbieders verder onder druk met een reclameverbod voor minileningen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct