Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Nationaal hypotheekplan in de maak

  Door: Roel 1911 keer gelezen

De pensioenfondsen gaan helpen bij de verstrekking van hypotheken. Dit plan, dat in opdracht van de regering is gemaakt, moet de hypotheek- en woningmarkt een impuls geven.  

In het plan, dat afgelopen maandag is gepresenteerd, nemen de pensioenfondsen voor tientallen miljarden euro’s aan hypotheken over van de banken. Dit is voor beide partijen interessant. Banken hebben grote tekorten omdat er minder geld binnenkomt dan dat er aan hypotheken uit staat. Pensioenfondsen daarentegen hebben vele miljarden op de balans die zij graag veilig willen investeren.  

Wat is het voordeel voor de consument? Banken kunnen ten eerste meer leningen gaan verstrekken. Door de grote tekorten zijn banken momenteel terughoudend om geld uit te lenen. Ten tweede kan de hypotheekrente omlaag omdat de positie van de banken beter wordt.

Het plan wordt door veel betrokkenen enthousiast ontvangen. Met betaalbare financieringen zou de huizenmarkt eindelijk in beweging komen. Ook is de verwachting dat de concurrentie op de hypotheekmarkt toeneemt. Verschillende verzekeraars hebben al aangegeven graag een grotere rol te gaan spelen bij de hypotheekverstrekking.

Na diverse halve maatregelen is dit eindelijk een plan dat de economie, met name de vastgelopen hypotheek- en huizenmarkt, een impuls kan geven. Minister Dijselbloem (financiën) wil dan ook zo snel mogelijk met de banken, pensioenfondsen en verzekeraars om de tafel om het plan verder te bespreken.

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.