Klantenbeoordeling 10.0/10

Natura, restitutie of budget zorgverzekering?

Voor de zorgverzekering kun je kiezen uit een natura-, restitutie- of budgetpolis. Wat zijn de verschillen en de laagste zorgpremies in 2016?

Zorg 2016

Ook in 2016 heb je voor de basisverzekering keuze uit een naturapolis, restitutiepolis en een budgetpolis. Hieronder bespreken we de belangrijkste verschillen en geven we de beste zorgpremies per polis. Voor een goede vergelijking raden we aan de voorwaarden goed te lezen en vergelijken.

Natura polis

De naturapolis is de meest gekozen basisverzekering. De verzekeraar sluit hiervoor een contract met een beperkt aantal zorgaanbieders. De kosten bij deze geselecteerde zorgaanbieders wordt volledig vergoed. De zorgkosten die je maakt bij andere aanbieders wordt mogelijk maar deels vergoed. Bij een naturapolis is het belangrijk dat je controleert of de verzekeraar een contract heeft met de aanbieder van je voorkeur.

Top 3 zorgpremie natura polis

Bij eigen risico € 385,-

 • De Friesland 91,75
 • Anderzorg 93,00
 • FBTO 94,25

Restitutiepolis

De restitutiepolis is vaak iets duurder dan de naturapolis. Met een pure restitutiepolis worden de kosten bij alle zorgaanbieders vergoed. Wel is het mogelijk dat je zorgkosten moet voorschieten die je daarna moet declareren.

Top 3 zorgpremie vrije zorgkeuze

Bij eigen risico € 385,-


 • Ditzo 93,85
 • Kiemer 95,95
 • Ohra 96,10

Budgetpolis

Een aantal verzekeraars biedt in 2016 een budgetpolis aan. Hierin is het aantal zorgaanbieders waarbij de kosten volledig worden vergoed verder beperkt. Daarnaast krijg je vaak minder vergoed als je toch naar een aanbieder gaat waarmee geen contract is agesloten. Extra opletten dus, anders wordt goedkoop duurkoop.

Top 3 zorgpremie budget polis

Bij eigen risico € 385,-

 • Zekur: 86,00
 • Unive 89,95
 • Menzis 91,75

Kwetsbare patiënten

Onlangs waarschuwde de apothekersorganisatie KNMP voor de budgetpolis. Deze beperkt onder andere de apothekerskeuze, waardoor patienten mogelijk niet bij hun vertrouwde apotheek terecht kunnen. In een brief aan de Tweede Kamer uit de organisatie haar zorgen dat kwetsbare patiënten mogelijk niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Natura, restitutie of budget zorgverzekering?".

 1. Is er onderscheid in de dekking van ziektekosten tussen en budget-, de natura- en de restitutiepolis en eventueel andere polissen of heeft de restitutiepolis alleen betrekking op de vrije zorgkeuze?

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw Verbeek, de dekking verschilt per zorgverzekeraar en per polis. Dit moet u nog altijd zelf controleren. Het tussen de budget-, de natura- en de restitutiepolis zit in de vrijheid die u heeft als het gaat om de zorgaanbieder te kiezen (ook een vorm van dekking). Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl).

    

    

   Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct