Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Natura, restitutie of budget polis, wat is het verschil?

  Door: Roel 12719 keer gelezen
Naturapolis of restitutie polis, wat is het verschil?

Bij het vergelijken van de zorgverzekering kom je de budget-, natura- en restitutiepolis tegen. Wat betekenen deze begrippen en waar moet je op letten?

Zorgverzekering vergelijken

Zorgverzekeringen vallen (grofweg) uiteen in de volgende soorten: de budget polis, naturapolis en de restitutiepolis. Het soort polis bepaalt wat precies verzekerd is. Daarbij is de buget polis het goedkoopst en de restitutie polis het duurst.

Maak niet de fout om automatisch de goedkoopste zorgverzekering te kiezen. Wanneer de voorwaarden namelijk niet bij je passen, ben je uiteindelijk duurder uit. Weet wat je vergelijkt.

Vergelijk de zorgpremies 2020 >>>

De Naturapolis

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van een natura zorgverzekering:

 • Bij een naturapolis koopt de verzekeraar zorg in door contracten te sluiten met een beperkt aantal zorgaanbieders.
 • Wanneer je gebruik maakt van de zorg van aanbieders waarmee een contract is gesloten, dan worden de zorgkosten volledig vergoed.
 • De zorgaanbieder stuurt de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar.
 • Wanneer je naar een zorgaanbieder gaat waarmee geen contract is gesloten, dan is het mogelijk dat je maar een deel van de zorgkosten vergoed krijgt.
 • De naturapolis is over het algemeen iets goedkoper. Wanneer je niet gebonden bent aan bepaalde zorgverstrekkers is dit dus een goede keuze. Wanneer je toch zorg afneemt van zorgaanbieders waar geen contract mee is, dan is goedkoop vaak duurkoop.

De budget polis

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van de Budget zorgverzekering

 • De budgetpolis is een beperkte of selectieve natura polis.
 • Het verschil met de natura polis zit hem in het beperkt aantal gecontracteerde zorgverleners en/ of een lager percentage dat bij niet-gecontracteerde zorg vergoed wordt.
 • Daarnaast kunnen aanvullende beperkingen gelden zoals enkel online je zorgverzekering regelen.
 • Ook hierbij geldt dat je goed moet weten welke zorg je nodig hebt en of dit vergoed wordt. Lees daarvoor eerst de polisvoorwaarden van de budget zorgverzekering.

De restitutiepolis

Dit zijn de balangrijkste kenmerken van de restitutiepolis:

 • Bij een pure restitutiepolis ben je vrij om je eigen zorgaanbieder te kiezen. Je hebt recht op een volledige vergoeding van je zorg.
 • Het is mogelijk dat je hiervoor de zorgkosten eerst moet voorschieten en vervolgens moet declareren.
 • De restitutiepolis is over het algemeen iets duurder. Je hebt dan wel de vrijheid en de zekerheid dat je zorgkosten altijd vergoed worden.

Combinatiepolis

Bij een combinatiepolis (of mixpolis) verzeker je een deel van de zorg met een naturapolis en een deel met een restitutiepolis.

Dossier zorgverzekering 2020

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

vergelijking zorgverzekeringen

Ik mis de collectieve groepskortingen, die zeer aanzienlijk kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld bij Promovendum. Waarom zeggen jullie daar niets over?

Re: vergelijking zorgverzekeringen

Beste G. van B. Deze collective kortingen kunnen inderdaad heel voordelig zijn. Het onderwerp 'collectiviteit' bespreken we uitgebreid in het artikel Bezuinigen op je zorgverzekering. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

vergoeding andere dan contract medicijnen bij restitutiepolis??

Bij Zilveren Kruis heb ik restitutiepolis met 3* aanv. verzekering. Mijn door arts voorgeschreven medicijnen zijn niet de door Z K gecontracteerd merk. Z K vergoed deze nu niet terwijl juist het arts recept een speciale apothekersbereiding voorschrijft. Deze worden echter niet door Zilveren Kruis vergoed. M.I. onterecht. Uw mening?

VGZ ontbreekt

VGZ ontbreekt

Re: VGZ ontbreekt

We hebben VGZ opgenomen in samenwerking met United Consumers. Hierdoor kan er een voordeliger tarief aangeboden worden dan rechtstreeks bij VGZ. Zie hiervoor onze zorgvergelijker met de basispremies voor 2020.