De hypotheekrente in Nederland is historisch laag. Toch betalen we nog altijd meer dan in onze buurlanden. Dit komt door de hoge, vaak aflossingsvrije, hypotheken.
Hypotheekrente nog lager over de grens
De hypotheekrente was nog nooit zo laag als op dit moment. Lager kan bijna niet, zou je denken. Toch wel, maar dan moet je de grens over. In België is de gemiddelde hypotheekrente 10 jaar vast 0,8% lager en in Duitsland is dit 0,6%. Hoe kan dat?
Dat vroeg ook Tweede Kamerlid Van Dijck (PVV) zich af. Hij stelde deze vraag aan de Minister van Financiën, Hoekstra. Het antwoord kwam deze week middels een Kamerbrief (PDF).
Waarom is de hypotheekrente in Nederland hoger?
De Minister geeft aan dat Nederlanders een relatief hoge Loan to Value (LTV) hebben in vergelijking met onze buurlanden. Dit betekent een hoge hypotheek in verhouding tot de woningwaarde. Hiervoor rekenen banken een risico opslag.
Ook hebben relatief veel Nederlanders een aflossingsvrije hypotheek. Deze hypotheekvorm bestaat in België of Duitsland niet. Door niet structureel af te lossen is het risico voor de bank hoger. Ook dit wordt doorberekend in een opslag op de hypotheekrente. Tip: bereken je rente-voordeel als je start met aflossen.
Als laatste geeft Minister Hoekstra aan dat Nederlandse hypotheken gekenmerkt worden door een ‘relatief hoge flexibiliteit. Als voorbeeld noemt hij de mogelijkheid om jaarlijks 10% tot 20% van de hypotheeksom boetevrij af te lossen en de hypotheekrente te middelen. Beiden zijn niet mogelijk in België en Duitsland.
Lees hoe je kunt besparen door aflossen.
Niet voordeliger uit met een Duitse of Belgische hypotheek
De Nederlandse hypotheekmarkt heeft voor- en nadelen. We betalen meer hypotheekrente, maar daar staat een ruime hypotheekverstrekking tegenover. In Nederland kunnen starters op relatief jonge leeftijd een huis kopen. In Duitsland en België moet daarvoor eerst flink gespaard worden.
Om overkreditering te voorkomen, heeft de overheid de afgelopen jaren de maximale hypotheek verlaagd. Ook is aflossingsvrij lenen aan banden gelegd. De Nederlandse hypotheekverstrekking is hierdoor meer op de buurlanden gaan lijken.
Bankieren in het buitenland
Door de lage spaarrente kijken Nederlanders vaker over de grens voor een hoger rendement. Via een online spaarplatform kun je eenvoudig een Europese spaardeposito’s openen, tegen een hogere rente.
Met de hypotheek is dit een stuk ingewikkelder. De Nederlandse hypotheekmarkt is wezenlijk anders, waardoor een Belgische of Duitse hypotheek vaak niet passend of voordelig is.
Hypotheek eisen in het buitenland zijn inderdaad anders. Belgie zijn ze overzichtelijker en hoef je geen vast arbeidscontract te laten zien maar gewoon jou inkomen van de laatste 3 maanden. Loonstrookjes dus en bank afschriften.De rente ligt inderdaad bijna 1 % lager en dat haal je vaak door te onderhandelen met je bank. Ze Kortingen van 0,35%. Toch weer meegenomen.