Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Negatieve spaarrente in Nederland

  Door: Roel 102819 keer gelezen
Negatieve spaarrente in Nederland

Met de eerste spaarrentes van 0%, groeit de kans op een negatieve spaarrente in Nederland. Wordt de spaarrente negatief in 2020 en wat zijn de gevolgen?

Krijgen we een negatieve spaarrente in Nederland?

De spaarrente blijft maar dalen. Vorig jaar zetten de eerste banken in Nederland de stap naar een spaarrekening zonder rente (0%). Inmiddels moeten ook de grootbanken Rabobank, ING en ABN AMRO eraan geloven.

Wanneer krijgen we de eerste negatieve spaarrente in Nederland?

Op zoek naar een hogere spaarrente?Bekijk het aanbod Deposito sparen >>>

Oorzaak van de lage spaarrente

De Europese Centrale Bank wil met een lage rente de bestedingen in de Eurozone (en daarmee de inflatie) aanjagen. Sparen wordt dan onaantrekkelijk en investeren en geld uitgeven juist aantrekkelijk. Dit is ook de reden dat hypotheken en consumptief geld lenen nu goedkoop zijn.

Een belangrijk beleidsintrument van de ECB is de depositorente. Dit is het tarief waartegen de banken hun spaargeld stallen bij de centrale bank. Sinds september is de ECB-depositorente -0,5%, negatief dus.

Banken betalen al voor spaargeld

Banken kunnen niet al het spaargeld direct weer uitlenen. Om het spaargeld te parkeren bij de centrale bank betalen ze echter een boeterente. Banken zullen dit alleen in het uiterste geval doen. Het spaargeld wordt eerst aangeboden op de geldmarkt (vraag en aanbod van kortlopende leningen). Ook daar drukt de ECB de rente door goedkoop geld aan te bieden. Dit  zorgt ervoor dat spaargeld op de geldmarkt weinig tot niets oplevert.

Deze lage en soms zelfs negatieve rente hebben banken niet volledig doorberekend in de spaarrente van de klant. Banken kiezen er momenteel voor om de marge op de hypotheekrente te laten oplopen om voor dit verlies te compenseren.

Negatieve spaarrente in 2020?

Inmiddels zit de spaarrente bij veel banken een stap boven of zelfs op 0%. Een negatieve spaarrente is echter een grote (psychologische) stap, die zo lang mogelijk wordt uitgesteld in het kader van klantbehoud. Banken kunnen zich niet permiteren dat klanten hun spaargeld masaal weghalen. Banken zitten dus in een lastig parket en de vraag is hoelang ze dit volhouden.

Vorig jaar september heeft de ECB besloten om de beleidsrente verder te verlagen. Het tarief om overtollig spaargeld te stallen bij de centrale bank ging van -0,4% naar -0,5%. Tegelijkertijd heeft de ECB echter vastgesteld dat banken hun verplichte reserves mogen aftrekken van het bedrag waarover ze de strafheffing betalen. Dit geeft banken iets meer lucht bij de spaarrente.

Kijken we verder vooruit, dan blijft een negatieve spaarrente mogelijk. Fundamenteel is er namelijk niets veranderd aan het ECB-beleid. Banken betalen nog altijd een heffing voor jouw spaargeld. Zie ook onze spaarrente verwachting voor 2020.

Spaarrente negatief voor vermogende klanten

Voor vermogende klanten de drie grootbanken is de spaarrente al negatief, zoals hieronder blijkt:

Spaarrente 0% Spaarrente negatief
ABN AMRO Tot een saldo van 2,5 miljoen -0,5% bij een saldo vanaf 1 miljoen euro
ING Vanaf saldo € 100.000 tot 1 miljoen euro -0,5% bij een saldo vanaf 1 miljoen euro
Rabobank -0,5% bij een saldo vanaf 1 miljoen euro

Let op: ING en Rabobank hebben inmiddels aangekondigd dat vanaf 1 januari 2021 de grens voor negatieve rente wordt verlaagd van € 1.000.000,- naar € 250.000,- per rekening.

Bekijk hier het volledige overzicht: bij deze banken krijg je geen of een negatieve spaarrente

Veel aandacht voor negatieve spaarrente

De negatieve spaarrente zorgt voor veel media-aandacht. Een opmerking van ING-topman Hamers, dat een negatieve rente voor spaargeld niet uitgesloten is, zorgde voor veel boze reacties. Rabobank-topman Draaijer ziet een negatieve spaarrente "niet gebeuren voor gewone klanten", maar geeft daarbij aan:  "je kunt het niet garanderen gezien het extreme beleid van de ECB." Worden hier de geesten rijp gemaakt voor een negatieve spaarrente?

ABN AMRO deed recent de belofte om geen negatieve spaarrente te vragen aan particuliere spaarder. Bij de publicatie van de kwartaalcijfers zegt de bank dat klanten met spaargeld tot 100.000 euro niet hoeven te betalen voor spaargeld.

Wat veel mensen niet weten is dat spaarrente in Nederland al negatief is. Bedrijven en vermogende particulieren betalen momenteel al voor spaargeld. Opvallend: in België is een negatieve spaarrente bij wet verboden. In Nederland bestaat dit verbod niet en als het aan het Kabinet ligt, gaat dit er ook niet komen.

4 tips om een negatieve spaarrente te voorkomen

 1. Kies voor de hoogste spaarrente en stap over met je spaargeld (tot 0,20%).
 2. Ga deposito sparen. Bekijk ons aanbod inclusief enkele buitenlanse banken (tot 1,35%).
 3. Sparen met voorwaarden: een hogere rente bij een vaste maandelijkse inleg (tot 2,00%)
 4. Niet sparen, maar wel meer rendement voor jouw vermogen. Start met beleggen.

Spaarrente negatief. Wat dan?

Ondanks de lage spaarrente neemt het Nederlandse spaarsaldo toe. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzocht wat Nederlanders zouden doen bij een negatieve spaarrente.

Slechts 12% zou het spaargeld op de vrij opneembare spaarrekening laten staan. De andere respondenten kozen voor de volgende opties:

 • Fysiek bewaren (de bekende 'oude sok') (34%)
 • Beleggen (20%)
 • Schulden aflossen (18%)
 • Deposito sparen (11%)
 • Uitgeven (5%)

Denk jij dat de spaarrente in 2020 negatief wordt en wat zou je doen in die situatie? We horen het graag in een reactie onder dit artikel.

Spaarrente

De hoogste spaarrente? Vergelijk alle rentes.

Deposito Sparen

Vergelijk alle deposito spaarrekeningen.

Reageer op dit artikel

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Negatieve spaarrente

Bij een negatieve spaarrente zou ik mijn geld fysiek bewaren.

negatieve spaarrente

1 schulden aflossen; 2 deposito sparen; 3 beleggen;

Rente

Bij negatieve rente direct al het spaargeld van de bank halen!

spaargeld

Nog voor ze het in hun kop krijgen om geld te vragen voor mijn spaargeld haal ik het er af .Ze bekijken het maar en dat moeten we allemaal doen en niet dreigen want daar schieten we niets mee op

Sparen

Direct opnemen

negatieve rente

In feite is het een misselijkmakend systeem waarbij de burger weer gemanipuleerd wordt door politiek en banken.
We hebben al woekerpolissen gehad, we hebben Dexia al gehad en krijgen nu de woekerspaarrekeningen voor onze kiezen. Allemaal te dwingen ons spaargeld te besteden. Mensen zijn er ook mee bezig voor hun oude dag. Die reserveringen worden nu een woekerspaarsysteem voor ouderen. Immers, als alles negatief wordt is er totaal geen vermogen meer mogelijk. Vraag twee is wanneer iedereen zijn geld bij de banken weghaalt, waar moeten de banken dan hun geld vandaan halen? Immers een oude sok geeft meer rente.

negatieve rente

Tja, uit het onderzoek van de AFM blijkt dus dat maar 1 op de 20 mensen meer geld gaat uitgeven. Dus die steeds lagere rente gaat de economie niet aanjagen.
Maar voor die conclusie hoef je niet gestudeerd te hebben. Mensen geven pas geld uit als het ze goed gaat. Als het ze slecht gaat bewaren ze liever wat voor de tijd dat het eventueel nog minder wordt.
Maar voor de ECB is deze logica blijkbaar onbegrijpelijk

spaarrente

Zaken worden goedkoper door voortschrijdende digitalisering en globalisering, vandaar lage inflatie. ECB komt met maatregelen van de verleden eeuw om de inflatie omhoog te stuwen. Effect van die maatregelen wordt door vele topeconomen aan getwijfeld. Worden dus onzekere probeerseltjes uitgevoerd die zeeeeer kostbaar zijn !!!

Negatieve spaarrente

1. Aflossen hypotheek. 2. Pensioensparen of beleggen 3. Kluis aanschaffen. Onderzoeken of werkgever loon contant kan uitbetalen.

negatieve spaarrente

Ik denk dat we naar een negatieve rente toegaan. We mogen straks betalen, voor het bewaren van ons geld, aan de bank. Een veronderstelling van mij, die nog niet genoemd is. Het spaargeld wordt op de bank vanzelf minder, wanneer je het laat staan. En mn de oudere- en gepensioneerde mensen, worden door de jongere generatie nog steeds gezien als de "rijke" ouderen. Nu dat mag natuurlijk niet, dus op deze manier komt dat vanzelf goed.

Spaargeld

Als ik moet gaan betalen voor mijn spaargeld haal ik het van de bank en berg het zelf wel op. Moeten alle spaarders doen, dan piepen de banken wel anders! Stelletje rovers!

Nederland failliet

Als iedereen als zn geld pint zijn de banken failliet.

Negatieve spaarrente

Bij negatieve rente haal ik direct het geld van de bank

negatieve spaarrente

Als de spaarrente negatief wordt of naar nul gaat , dan haal ik al ons spaargeld van de rekeningen af.
Ik berg het wel ergens op .
De belasting verlaagt, halstarrig, ook de rentetarieven niet.

Sparen

Ik zou mijn geld, bij een durende negatieve rente, fysiek bewaren.

negatieve spaarrente

Heel mooi allemaal, maar hoe wilt u dit belastingtechnisch verantwoorden wanneer de rente weer gaat stijgen? Lijkt me een hele klus om dat geld weer wit te krijgen, mits het om een gering bedrag gaat natuurlijk.

Box 3...

Box 3...

Negatieve spaarrente.

Gewoon v/d bank halen en bij de inkomsten belasting opgeven bij contant geld dan weten ze dat je het in eigen beheer hebt en wacht op betere tijden.

Negatieve spaarrente

Als de spaarrente negatief wordt, haal ik alles van de bank en bewaar het fysiek.

Negatieve rente

Ik zoutmijn spaargeld dan fysiek bewaren

als de spaarrente in 2016 negatief wordt

Als de spaarrente in 2016 negatief wordt dan koop ik een kluis en neem alles op.
En houd dit voor iedereen stil.

spaarrente

Direct allemaal het spaargeld van de bank halen.

Negatieve spaarrente

Als we allemaal (of velen van ons) ons geld van de bank halen, en het dan ook maar verzwijgen voor die andere dief (belasting) dan zal het "zwarte circuit" wel weer wat weliger gaan tieren.

negatieve spaarrente

Die paar spaarcentjes ga ik dan toch maar opnemen en onder de matras bewaren.

Lage spaarrente

Deels fysiek bewaren,deels deposito en deels wel op de snelle spaarrekening want je hebt iets achter de hand nodig giraal, om snel te kunnen handelen bij laag saldo, alles fysiek in huis kan niet, immers het meeste geld verkeer is niet meer fysiek .
Ook tip betaal begin jaar hele zorg premie, levert circa 25 extra korting op en dat geld gaat geen negatieve rente dragen t jaar, t is al weg,

negatieve rente

direct alles opnemen.

Negatieve Spaarrente

Ik zou uiteraard gaan beleggen. De mensen hieronder die fysiek gaan bewaren hebben waarschijnlijk vrij weinig tot geen spaargeld en kunnen dat wel kwijt. Iedereen die een wat forser vermogen heeft belegt dit waarschijnlijk. Op deze manier is er toch iets aan te verdienen, zonder een al te hoog riscio.

NEGATIEVE RENTE

Beleggen met een niet al te hoog risico kan ook leiden tot een negatief resultaat. Je loopt mijn inziens net zoveel risico als bewaren in een oude sok.En waar komt de arrogantie vandaan dat mensen met een wat forser vermogen dit waarachijnlijk belegt? Precies,'waarschijnlijk' is dit dus onzin, je zegt het zelf al...

Spaarrente negatief

Vd bank halen, subiet.

Negatieve rente

Het uiteindelijk resutaat is dat we gezamenlijk als klanten van de bank overgeleverd zijn aan de macht van de bankiers. Het systeem is zo langzamerhand dusdanig dat we `' bijna" niet meer zonder kunnen.
Ook zal er een levendige " drukte " ontstaan bij het inbrekers gilde, want zelf zaken zodanig beveiligen dat het onaantrekkelijk is om bij een kraak wat geld te scoren is zeker de moeite waard op dat moment en wij niet allemaal instaat zijn dit naar behoren te doen. Net als de mensen van het banken gilde zouden wij ook maar goud verzamelen want ook het geld zal op den duur niets meer waard zijn (digitaal geld), vandaar de verzamelwoede van sommigen onder ons waaronder ook de banken!!

negatieve rente

cash bewaren

spaarrente negatief

Geld in ""oude sok bewaren"", ga niet betalen voor mijn eigen spaargeld, beleggen is ook gevaarlijk voor beginners en hypo vervroegd aflossen is geen optie. Banken hebben genoeg in kas en proberen alleen maar de door hun veroorzaakte crisis op gewone mensen af te wentelen.

( de-in) flatie

de huidige economische situatie is veel gunstiger ten aanzien van inflatie, waarbij de banken wel een rente vergoeding geven, maar de inflatie die ver overstijgt, altijd!
nu de ontwaarding 0 is gaat het vermogen niet achteruit, dus de consument/particulier staat alleen als belanghebbenden tegenover de banken/verzekeraars/ overheden.

Rente

Alles van de bank halen

Negatieve rente op spaarrekening

Dan zou ik hem half leegtrekken en andere helft in deposito sparen.

Negatieve spaarrente

Banken hebben er blijk v gegeven onbetrouwbaarte zijn. Rente is tevens risico compensatie. Zonder rente geld weghalen. Geeft echtet weer andere problemen. Huis in de fik overval of inbraak en weg is geld. Kluis huren is optie maar geld zal met huidige snelheid waarin wordt bijgedrukt uiteindelijk waardeloos worden. Huidige deflatie is vaak voorbode van hoge inflatie. Omzetten in goud silver paladiun platina enz lijkt beste optie.

negatieve rente op particulier spaargeld

In elk geval weghalen bij de bank

negatieve rente

vakantiehuisje kopen.

Negatieve spaarrente

Dan ga ik spaargeld omzetten in goud en zilver. Kilo baren goud en zilveren munten. En mijn eigen aanmelden als gokverslaafde om de belastingdienst voor de gek te houden. Edel materiaal wel extern opslaan in een gehuurde kluis.

spaargeld

zolang ik nog meer rente mijn internetspaarekening krijg
dan 1.2% laat ik het daar staan.
anders ophalen en in de oude sok doen om niet meer in de rendementsvermogen tevallen.
dan levert het toch weer 1.2% op.

Negatieve rente

Bij een negatieve rente haal ik het geld van de bank als iedereen dit doet heeft het ook negatieve effecten voor de vermogensrendementsheffing.

Negatieve rente

Ik los mijn hypotheek af, en daarna zoek ik voor mijn spaargeld een bank die nog wat geeft en anders in de kluis.
Maar waar ik bang voor ben is dat wanneer het moment komt dat spaarders op grote schaal hun geld van de bank gaan halen er een bankrun kan ontstaan met alle gevolgen van dien. De dekkingsgraad van de banken is naar mijn mening niet voldoende om dit te doorstaan. Mijn idee is dat de ECB hier geen oog voor lijkt te hebben.

Negatieve spaarrente

Wat ik al doe meer doen. Zelf gelduitlenen en daar meer voor terugvragen. Er zijn genoeg mensen die niet bij een bank terecht kunnen. Geloof me, dit levert echt wat op. Zelfs als soms het niet goed gaat.

geld

Als zometeen ook het contante geld wordt uitgeband, dan zijn we echt de sjaak...

Spaargeld

Omdat sparen in deze tijd blijkbaar verboden is in Nederland (er staat immers een wettelijke financiële boete op die mij nu al elk jaar veel geld kost), en ik geen eigen huis bezit waarvan ik de hypotheek kan aflossen, zou ik al mijn spaargeld opnemen en fysiek bewaren.

Negative spaarrente

Bij negatieve rente haal ik mijn geld van de bank en zet ik het fysiek 'ergens anders'.

Neg.rente

Ik haal mijn spaargeld van de bank.

Negatieve spaarrente

Als de rente negatief word , geld dat dan ook voor de belasting?
Krijgen de spaarders dan betaald in plaats van te betalen?

automatich ....

Bij een negatieve spaarrente ga ik automatisch, wat ik aanvankelijk automatisch spaar,iedere maand automatisch aflossen op mijn aflosvrije hypotheek.
Henk.

Negatieve spaarrente

Als de rente negatief word , geld dat dan ook voor de belasting ?

Rente

De korte hypotheek rente evenals de spaarrente zijn gekoppeld aan de geldmarktrente, lees Euribor. Rabo verhoogde kort geleden haar korte hypotheek rente (1 jaar), maar verlaagde haar spaarrente. Verbazend ! Ook verbazend is dat de belastingdienst nog steeds uitgaat van een spaarrente van enige procenten bij haar vermogensrendementsheffing. Tenslotte, bij een negatieve spaarrente haal ik mijn spaargeld van de bank. Kijkend naar de winstcijfers van banken, hebben zij overigens geen reden om de spaarrente negatief te maken. Moraal van het verhaal is natuurlijk wel dat het beleid van de ECB nu spoedige aanpassing verdiend. Immers de crisis is voorbij !!

Spaarrente

Het zijn witte boorden criminelen geld dat op de bank staat ophalen in de kluis en klaar zou iedereen moeten doen de belasting ziet het dan als zwart geld maar dat is het niet het is van míjn netto loon gespaard en er is al belasting van betaald ze bekijken het maar als iedereen het zo doet kan de bank met mijn geld niets verdienen op de beurs

Negatieve rente

Uitgeven natuurlijk

Negatieve spaarrente

Ik heb de indruk dat alle banken die een zogenaamde negatieve spaarrente hanteren, oplichters zijn. Door velerlei manipulaties en financiële truukjes wordt de klant het kind van HUN rekening. Aan geld is absoluut geen gebrek. Zij zetten op leningen een heel hoog rentepercentage. De winst die zij hierop maken, moet gigantisch zijn. Overigens hoor ik steeds vaker als dit onderwerp ter sprake komt, dat men het geld van de bank zal halen zodra een bank bekend maakt dat zij de klant gaan belasten voor haar of zijn spaarrekening. En dan zoeken naar bank in een betrouwbaar land die deze diefstal niet in hun statuten heeft staan.

Negatieve rente

Ik haal al mijn spaargeld van de rekening en zorg dat er genoeg op de betaalrekening blijft staan om de vaste lasten te kunnen betalen.

negatieve rente

heb het op een depositorekening gezet

Rente gaat indirect omhoog door stijgende olieprijzen.

Wachten, dat de inflatie toeneemt, en zolang het geld laten staan. De olieprijzen stijgen weer, dus de kans dat de inflatie stijgt is groter.
Als de inflatie is gestegen, dan is een belangrijk doel van de Eur. Centrale Bank bereikt. Dan zal ook door Europees beleid geleidelijk aan de rente weer toenemen.

Negatieve rente

Een gedeelte op een spaar rekening een gedeelte contant een gedeelte in goud

negatieve spaarrente

In ieder geval niet op de bank laten staan. Dan ben je gek als je dat doet.

Négative rente

Hyphotheek aflossen bij neg rente!

Rente

Toch wel vreemd dan dat je voor een lening bij een bank nog vaak wel 10% rente kwijt bent.
Terwijl banken tegen een nul tarief geld kunnen lenen.
Een econoom zei eens in een interview dat banken mensen een poot uitdraaien met dit soort woekerrente.

Negatieve Spaarrente

Bij een negatieve spaarrente haal ik al mijn geld van de banken en bewaar het fysiek of koop er waarde vaste auto's voor oldtimers , Gelukkig is negatieve renten in België bij wet verboden

Negatieve spaarrente

Ik zou overwegen om mijn vermogen fysiek te bewaren. Of op een PayPal account zetten.

spaargeld

Ben ZZP-er en heb een tweede kleine woning gekocht. gefinancierd met 60% eigen spaargeld en 40% geleend van vrienden. Vanaf dag 1 al verhuurd (universiteitsstad) en omgerekend een rendement van plm 8 % per jaar . De huuropbrengsten worden gebruikt om de lening z.s.m. af te lossen (plm 6 jaar). Daarna kan ik de maandelijkse huur in eigen zak stoppen. Zo laat je het spaargeld voor je werken!

Rente

Wat veel mensen niet in de gaten houden is dat de (potentieel negatieve) rente alleen geld voor de spaarrekeningen. Bijvoorbeeld, Rabobank rekent geen rente voor de lopende rekeningen. Mijn methode zou dus zijn om het geld op de lopende rekening te 'sparen' in plaats van op de spaarrekening.

Geen gedoe met belastingdienst, geen gedoe met een veel te dure oude sok en alles makkelijk beschikbaar indien het nodig is.

spaarrente negatief

Denk niet echt dat de banken een negatieve rente aandurven, ook al kan hun imago niet veel slechter dan die nu al is,
bij negatieve ( re ) rente ga ik het geld in ieder geval uit de vermogensrendementsheffing weghalen !

rente op 0 %

Ik weet nog niet wat ik doe, maar ik hoor dat de meeste clubleden (voetbalclub en vliegclub) het geld dan van de bank halen.

De gene die schulden blijven

De gene die schulden blijven maken straffen door geld van bank te halen.

bekend

Eigenlijk zijn wij eigenaar van de Nederlandse banken,zoals ABN en ING,omdat ons belastinggeld is gebruikt om ze te "redden"....;
maar nu waarom het ECHT gaat:waarom berekenen ze geen negatieve rente? omdat dan de afspraak vanwege de Bail-in komt te vervallen;in tegenstelling tot een Bail-out betaalt voortaan iedere rekeninghouder het verlies van zijn of haar bank,terwijl daarvoor alle Nederlanders(lees belastingbetalers) het tekort aanvulden,met een garantie van een ton aan spaargeld(deposito-garantiestelsel);er is in 2013 afgesproken dat de spaarders gaan opdraaien voor toekomstige tekorten die ontstaan bij banken;maar veel eerder,in de 19-de eeuw,is al vastgelegd dat het geld dat op een rekening staat helemaal je eigendom niet is:de bank beheert het en in ruil daarvoor krijg je een vergoeding,rente genaamd;maar als die vergoeding niet meer wordt gegeven wordt automatisch deze afspraak geschonden en kan de bank in gebreke worden gesteld!moet natuurlijk wel eerst even worden aangevochten en meestal verlies je dat als klant....conclusie:geld regeert de wereld.

Negatieve spaarrente

Ik haal elke keer zoveel euro maar laat er genoeg op staan om mijn rekeningen te betalen en de rest in huis.

Negatieve spaarrente

Deze slogan is echt grappig:

Let op: geld lenen kost geld, maar geld uitlenen levert niets op. Huh?

Negatieve spaarrente

Mocht het zover gaan komen dat we moeten gaan betalen om het spaargeld op de bank te hebben staan, dan haal ik alles eraf en verzin zelf wel wat.

negatieve renteberekening

Als de rente inderdaad negatief wordt en de belasting nog steeds vanuit gaat van 4% rendementsheffing dan kan de overheid niet met deze laatste regel blijven doorgaan. Als de overheid belasting gaat heffen over negatief resultaat dan ben ik er voor want dan krijgen we geld van de fiscus terug.......ook weer een utopie. Een denkbare regel is op moment dat de rente negatief wordt, al het geld van de bank halen. We accepteren teveel en dit gaat economisch totaal de verkeerde kant op. Er is straks geen pensioen meer en grote armoe. Bedrijven gaan kapot doordat er geen besteedbaar inkomen overblijft en dan met name de pensioengeneraties die eraan staan te komen tenzij we blijven doorwerken maar ach ook dat is een utopie daar je vanaf je 45ste al uitgerangeer bent. Dus....overheid ik denk dat het tijd wordt om een staatsvergoeding te overwegen welke het pensioen vervangt en het opgegeten spaargeld.

Bubble

Dus (meer) spaargeld wordt naar de beurs geloodst. Krijgen we een nog dikker aangezette bubbel.

hoe te handelen bij negatieve bankrente.

Leen zelf geld uit tegen onderpand bijv goud.
betaal hoge voorlopige belastingaanslagen, het teveel
betaalde krijgt u met belastingrente vergoeding weer terug.

Negatieve spaarrekening

Nergens kom ik in het artikel de normale betaalrekening van de bank tegen. Er wordt steeds gesproken over (eventuele) negatieve rente over een spaarrekening. Dat zou m.i. dan impliceren dat je geld, gestald op de normale betaalrekening niet met negatieve rente belast wordt.

Optie voor sparen t.o.v. kans op negatieve rente

Spaargeld rechtstreeks overhevelen naar winstrekeningen van bedrijven t.b.v. directe investeringen (dus geen aandelen kopen), doch in ruil hiervoor het kunnen verkrijgen van vergelijkbare rendementen als aandeelhouders.

Optie

Mogelijk wordt het bij het introduceren van een negatieve spaar rente bij banken een optie/mogelijkheid voor particuliere spaarders om bijvoorbeeld via de bank een zelf gewenste hoeveelheid spaargeld over te hevelen naar samenwerkende banken in die landen om het daar uit te lenen (5 jarige leningen) met een vaste rente voor de spaarder van bijvoorbeeld 2%. De banken mogen dan 0,50 % ontvangen als compensatie voor deze dienstverlening en dienen deze dan aan de buffer van de bank toe te voegen. De particuliere spaarders hier ontvangen dan het bedrag van de aflossing + 1,50 % rente op hun betaal rekening.

Re: Negatieve rente in Belgie

Beste Cees, het artikel waar u naar verwijst gaat over de negatieve rente die banken in België (en in Nederland) momenteel betalen. Zover ik kan nagaan zijn banken in België nog altijd verplicht om minimaal 0,1% spaarrente te geven. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

negatieve rente

Ik slaag er nog qltijd in om ca 15% procent rendement te halen door hetgeen ik heb te leveragen 50/50 en ca 8 procent huur op te halen. waarom pensioen fondsen ed dat niet kunnen....? als dat zou stoppen wordt het goud en in de grond en de koopbewijzen goed bewaren om later niet te worden beschuldigd als het ooit kan worden omgezet. Lagarde was zelfs al zo brutaal om over afschaffen van geld te spreken..... de hele economie gaat eraan zo en ook de zin van arbeid verdwijnt,

negatieve spaarrente

Ik denk dat het wegvallen van de spaargelden bij banken , richting oude sok etc door banken als zeer ongewenst zal worden beschouwd derhalve :
1. de banken daarom de (rente)lasten bij de ECB op andere manieren gaan dekken , bv door hogere kosten van de pinpas e.d.
2. anders de Nederlandse regering zal ingrijpen bij de dreiging van een negatieve spaarrente: een monetaire chaos moet te allen tijde worden voorkomen . Een nieuwe eurocrisis ( met tegenwerking van Italië) is dan ook in het vizier. Een uitkomst met het verlaten van de monetaire unie door Duitsland en Nederland behoort dan tot de mogelijkheden. Een Franse dame die de ECB gaat runnen is geen goed teken. Het is bij het verlaten van de monetaire unie niet verstandig al je geld vast te zetten (in euros) : die euro wordt minder waard. Een nieuwe Deutsche Mark/florijn zal de waarde van de euro snel overtreffen.

Negatieve spaarrente

Veel kleine spaarders vergeten dat ze in feite nu ook al negatief sparen op hun bankrekeningetjes. Kijk maar eens wat je bank rekent als jaarlijkse (administratie-)kosten voor rekening en pinpassen, en wat er jaarlijks aan rentecentjes wordt bijgeschreven. Grote kans dat je geld sowieso afneemt als je er niets mee doet.

Je kunt er ook anders naar kijken:
Geld op een bankrekening laten staan en automatisch geld verdienen zonder er iets voor te hoeven doen is eigenlijk ook een vreemd en wellicht achterhaald concept. De bank biedt je allerlei diensten aan door op je geld te passen, digitaal betalingsverkeer mogelijk te maken, pinpas-gebruik, enzovoort, en daar betaal ik als klant een vergoeding voor. Een oude sok kan dat anno 2020 niet vervangen. Wel moet het aan de andere kant dan ook afgelopen zijn met de megasalarissen en bonuscultuur in de bankensector. Geef die bankiers gewoon een salaris met een menselijke maat. Net als loodgieters, kappers, verpleegsters, onderwijzers, en andere harwerkende mensen. Om maar wat te noemen.

Negatieve spaarrente

Ik zou mijn geld van de bank halen. Lachwekkend weinig natuurlijk, maar een principe kwestie.

spaargeld

Wat gebeurt er als je je spaargeld op je betaalrekening zet. Moet je dan ook negatieve rente betalen?

Andersom

Het wordt tijd dat de ondernemer andersom denkt, niet indammen maar rente geven.
Net zoiets als niet prijs verhogen maar omzet draaien...... klassieke denkfout.

negatieve rente

Kunnen de bonussen dit jaar niet afgeschaft worden zodat ze daar de boeterente opgelegd door het ECB van kunnen betalen?
Krijgen de consumenten misschien wel weer rente over hun spaargeld.

Geld moet rollen

Het is niet van toepassing bij < 100K. En met een tas geld thuis gaan zitten is geen oplossing. Het gros van onze transacties gebeurt tegenwoordig toch digitaal. En mocht er een run komen voor opnames van cash zullen de banken daar wel een stokje voor steken, denk bv aan een (dagelijks) transactielimiet.