Klantenbeoordeling 8.2/10

Negatieve spaarrente nu ook bij SNS, RegioBank en ASN Bank

Klanten met een saldo vanaf € 250.000,- betalen een ‘spaarboete’ van 0,5%. Inmiddels hebben alle grote banken de stap naar een negatieve spaarrente gezet.

Nederlanders gaan vaker spaarboete betalen

Bij Rabobank, ABN AMRO en ING betalen vermogende klanten al voor hun spaargeld. Nu voegen zich ook SNS, RegioBank en ASN Bank bij dit rijtje. Samen vormen ze de vierde grootste bank van Nederland. Dit betekent dat Nederlanders vaker een spaarboete betalen.

Volgens het moederconcern, de Volksbank, treft de spaarboete minder dan 1% van de klanten’. De volgende renteverlaging is ook al aangekondigd. Vanaf 1 april wordt de negatieve spaarrente uitgebreid naar bedrijven, zzp’ers, stichtingen die bij de Volksbank bankieren.

Op zoek naar een hogere spaarrente?Bekijk het aanbod Deposito sparen >

Negatieve spaarrente gevolg van rentebeleid ECB

In een persbericht geeft de bank meer uitleg over de twee renteverlagingen in korte tijd. ‘Het verleggen van de grens voor negatieve rente is helaas noodzakelijk omdat in Europa al een tijd de rente zeer laag en negatief is. De Volksbank kan niet al het geld uitzetten via leningen, hypotheken of obligatiebeleggingen.’

Een deel van het spaargeld moet dus gestald worden bij de Europese Centrale Bank (ECB). Daar is de rente al een tijd negatief. De centrale bank neemt deze maatregel om de economie te stimuleren. Door sparen onaantrekkelijk te maken gaan consumenten en bedrijven meer uitgeven zo is de gedachte.

Lees ook onze verwachting voor de spaarrente in 2021.


Banken in een lastig parket

Deze negatieve ECB-rente brengt banken in een lastig parket. Dit koste alleen al ING vorig jaar 250 miljoen euro. Deze kosten volledig doorberekenen middels negatieve spaarrente zou veel klanten wegjagen. Daarom wordt de spaarrente stapsgewijs verlaagd.

Bekijk hier welke banken inmiddels een negatieve spaarrente hebben.

Omdat alle Nederlandse banken te maken hebben met deze spaarboete, is de keuze voor de consument beperkt. Wie over de grens kijkt kan nog wel een hogere spaarrente vinden. Bekijk hier het aanbod Europese spaardeposito’s.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct