Klantenbeoordeling 9.7/10

NHG: verhoging kostengrens geen oplossing voor huizenmarkt

De NHG-kostengrens blijft voorlopig gelijk. Een verhoging, zodat meer huizen onder de garantie vallen, helpt de huizenmarkt niet. Maar kan juist olie op het vuur zijn.

Dit staat in het tweede kwartaalbericht van dit jaar. Daarin kijkt de Nationale Hypotheek Garantie terug op een kwartaal met weinig betaalproblemen van huizenbezitters.

Door de sterk stijgende huizenprijzen en het lage werkloosheidspercentage worden weinig huizen verkocht met een restschuld. Het aantal verliesdeclaraties bij NHG is hierdoor beperkt.

NHG helpt huizenbezitters met betalingsproblemen. En als een woning noodgedwongen wordt verkocht met een restschuld, kan deze onder voorwaarden worden kwijtgescholden.

Op zoek naar het beste hypotheekaanbod?Bereken vrijblijvend jouw laagste hypotheekrente >

NHG blijft alert op kwetsbare groepen en sectoren

In de het kwartaalbericht zegt de Nationale Hypotheek Garantie alert te blijven op de mogelijke effecten van de pandemie. Zeker nu de overheidssteun stap voor stap wordt afgebouwd.

De NHG richt zich daarbij op kwetsbare groepen en sectoren, zoals bijvoorbeeld flexwerkers en horeca-ondernemers. Niet alleen met het bovengenoemd vangnet. De garantie helpt ook om een verantwoorde hypotheek voor deze mensen toegankelijk te houden.


Hogere NHG-grens geen oplossing huizenmarkt

Het kwartaalbericht sluit af met de mededeling dat de NHG-kostengrens niet wordt verhoogd. Deze blijft 325.000 euro. Dit betekent dat steeds minder kopers toegang hebben tot de garantie. Door de huizenprijsstijging vallen steeds meer koophuizen buiten de kostengrens.

Het afgelopen kwartaal daalde het aantal NHG-garanties met 10% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Juist nu kopers zich maximaal in de schulden steken om aan een huis te komen.

Toch is Bjorn Jonkergouw, manager finance, risk en compliance ervan overtuigd dat een hogere NHG-grens de doelgroep niet helpt. “We zouden olie op het vuur gooien”. Een gelijkmatige ontwikkeling van de kostengrens draagt volgens hem bij aan een stabiele huizenmarkt.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct