Klantenbeoordeling 9.7/10

Niet meer ‘oneindig’ geld lenen met doorlopend krediet

Kredietverstrekkers hebben een maximum gesteld aan de tijd dat je geld kunt opnemen met een doorlopend krediet. Je kunt dus niet meer ‘oneindig’ geld lenen.

Extra bestedingsruimte met een doorlopend krediet

Met een doorlopend krediet kun je gedurende de looptijd geld lenen en weer aflossen wanneer het jou uitkomt. Handig, want zo heb je extra bestedingsruimte. Hierin schuilt echter ook een risico. Omdat je een afgelost bedrag weer opnieuw kunt opnemen vergt het zelfdiscipline om helemaal schuldenvrij te worden.

Niet meer ‘oneindig’ geld opnemen

Kredietverstrekkers hebben nu een maximum gesteld aan de tijd dat je geld kunt opnemen met een doorlopend krediet. Onder andere DEFAM, Qander en Nationale Nederlanden hebben de opnamemogelijkheid van hun doorlopende kredieten beperkt tot 12 of 36 maanden.

Je kunt dus niet meer ‘oneindig’ geld opnemen met een doorlopend krediet en zo maximaal blijven lenen.

Zelfregulering door kredietverstrekkers

Met deze nieuwe maatregelen gaat de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) verder met zelfregulering van de branche.


Eerder al werd een maximale looptijd ingevoerd voor nieuwe doorlopende kredieten. Voor nieuwe leningen geldt dat je het leenbedrag binnen 15 jaar moet terug betalen. Ook moeten kredietverstrekkers nu regelmatig toetsen of het openstaande bedrag nog past bij de financiële situatie van de klant.

Het doel is dat klanten een doorlopend krediet enkel nog gebruiken als extra bestedingsruimte, dus voor kleine bedragen en een korte looptijd. Wil je meer lenen, dan is een persoonlijke lening beter geschikt.

Stoppen met doorlopende kredieten

Een aantal kredietverstrekkers gaan nog een stap verder. Interbank zette vorig jaar al een rem om de verstrekking van doorlopende kredieten en stopt er in augustus 2019 helemaal mee. Ook BNP Paribas biedt geen doorlopend krediet meer aan.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct