Overslaan en naar de inhoud gaan
 
Geld lenen, de goedkoopste leningen vergelijken en direct een lening aanvragen op FX.nl

Niet meer 'oneindig' geld lenen met doorlopend krediet

  Door: Roel 1206 keer gelezen
Niet meer oneindig geld lenen met doorlopend krediet

Kredietverstrekkers hebben een maximum gesteld aan de tijd dat je geld kunt opnemen met een doorlopend krediet. Je kunt dus niet meer ‘oneindig’ geld lenen.

Extra bestedingsruimte met een doorlopend krediet

Met een doorlopend krediet kun je gedurende de looptijd geld lenen en weer aflossen wanneer het jou uitkomt. Handig, want zo heb je extra bestedingsruimte. Hierin schuilt echter ook een risico. Omdat je een afgelost bedrag weer opnieuw kunt opnemen vergt het zelfdiscipline om helemaal schuldenvrij te worden.

Niet meer ‘oneindig’ geld opnemen

Kredietverstrekkers hebben nu een maximum gesteld aan de tijd dat je geld kunt opnemen met een doorlopend krediet. Onder andere DEFAM, Qander en Nationale Nederlanden hebben de opnamemogelijkheid van hun doorlopende kredieten beperkt tot 12 of 36 maanden.

Je kunt dus niet meer ‘oneindig’ geld opnemen met een doorlopend krediet en zo maximaal blijven lenen.

Zelfregulering door kredietverstrekkers

Met deze nieuwe maatregelen gaat de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) verder met zelfregulering van de branche.

Eerder al werd een maximale looptijd ingevoerd voor nieuwe doorlopende kredieten. Voor nieuwe leningen geldt dat je het leenbedrag binnen 15 jaar moet terug betalen. Ook moeten kredietverstrekkers nu regelmatig toetsen of het openstaande bedrag nog past bij de financiële situatie van de klant.

Het doel is dat klanten een doorlopend krediet enkel nog gebruiken als extra bestedingsruimte, dus voor kleine bedragen en een korte looptijd. Wil je meer lenen, dan is een persoonlijke lening beter geschikt.

Stoppen met doorlopende kredieten

Een aantal kredietverstrekkers gaan nog een stap verder. Interbank zette vorig jaar al een rem om de verstrekking van doorlopende kredieten en stopt er in augustus 2019 helemaal mee. Ook BNP Paribas biedt geen doorlopend krediet meer aan.

Geld lenen

Goedkoop geld lenen? Vergelijk alle leningen.

Autolening vergelijken

Geld lenen voor een nieuwe auto?

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.