De spaarrente in Nederland heeft de grens van 0 procent bereikt. Triodos heeft de twijfelachtige eer om als eerste bank geen rente te geven op spaargeld.
Laagste spaarrente naar 0%
Met een renteverlaging van 0,1% heeft de spaarrente in Nederland een nieuw laagste punt bereikt. De laagste spaarrente is nu 0%. Triodos heeft de twijfelachtige eer om als eerste deze 0%-grens te doorbreken.
De ‘duurzame’ bank hoeft het dan ook niet van een hoog rendement te hebben. Door te investeren in bedrijven ‘met meerwaarde op sociaal, cultureel & milieu gebied’, trekt de bank vooral ideologische spaarders aan.
Update: opnieuw spaarrekening zonder rente
Opnieuw heeft een bank in Nederland de spaarrente verlaagd naar 0%. In april heeft Van Lanschot Bankiers de rente voor de particuliere spaarrekening verlaag met 0,05%. Daarbij is komt de spaarrente over het spaarsaldo vanaf € 1.000.000,- op nul procent uit.
Ook bij Van Lanschot Bankiers treft deze laagste spaarrente een specifieke doelgroep, namelijk vermogende particulieren. Eerder al verlaagde de bank haar spaarente voor zakelijke spaarrekeningen naar 0%.
Waarom is de spaarrente laag?
Geen vergoeding voor je spaargeld. Tot een jaar geleden was dit nog ondenkbaar. Nu is het een logisch vervolg van de almaar dalende spaarrente. Daarin daalt niet alleen de laagste rente, maar is ook de hoogste spaarrente maar enkele tienden procenten hoger.
De lage spaarrente is het gevolg van het lage-rente-beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale bank probeert zo de consumptie en daarmee de inflatie aan te jagen. Opvallend: Vorig jaar maart is de belangrijkste beleidsrente voor het laatst verlaagd en nog altijd daalt de rente voor sparen. De verwachting is dat de spaarrente nog wel even laag blijft.
Inmiddels stijgt de hypotheekrente weer. De spaarrente stijgt echter niet automatisch mee.
Negatieve spaarrente dichterbij
In plaats van een stijging, is de spaarrente eerder een stap dichter bij negatief. Betalen voor je spaarrekening zou een nieuwe mijlpaal zijn, maar zeker niet ondenkbaar. Vorig jaar gaven Rabobank en ABN AMRO aan dat hun systemen klaar zijn voor een negatieve spaarrente.
Lees meer over de kans op een negatieve spaarrente in Nederland.
Tips voor een hogere spaarrente
‘Sparen levert niks meer op’ is een veel gehoorde uitspraak. Vanaf vandaag is dit bij Triodos dus werkelijkheid. Dit betekent niet dat er geen betere rente te krijgen is. Dit zijn 4 tips voor een hogere spaarrente:
- Kies voor de hoogste spaarrente: overstappen met (een deel van) je spaargeld is eenvoudig.
- Spaar je nog bij een grootbank? Je kunt nu je spaarrente verdubbelen.
- Ga deposito sparen: zet je spaargeld tijdelijk vast voor een hogere rente.
- Sparen met voorwaarden: een hogere rente bij een vaste maandelijkse inleg.
Door wat dan ook maar waarom zijn altijd de gewone consument 1 tot 1 1/2 keer modaal die op elk financieel vlak moet inleveren. Zie- rente – pensioenen terwijl aan de andere kant dus meer als 1 1/2 modaal door te beleggen met een beetje geluk behoorlijke winsten opstrijken. De gewone arbeider kan zich niet bezig houden met beleggen reden is dat binnen deze beroepsgroep sparen het devies was van ouderlijk huis uit gewent. Dus ook nu als je geld hebt ga je lekker beleggen en krijgt daar winst op en wij die toch al in de hoek zitten waar de klappen vallen zitten met nul rente en als het verkeerd uitpakt kunnen we binnen afzienbare tijd gaan betalen voor sparen.
Is het niet ook een taak van de overheid om hier een kentering in aan te brengen dit is toch niet de bedoeling dat de onderste laag van de consument hun spaarrekeningen worden leeg getrokken, zij het langzaam. Hier ligt toch een taak voor de politiek een voorbeeld voor de oplossing. Laat de staat een nieuwe bank oprichten waar de spaarders hun geld kunnen onderbrengen, de staat gaat daar mee werken en zorgt dat er winst uitkomt zodat elk jaar een deel aan fatsoenlijke rente kan worden uitbetaalt. Met de vierhonderdvijftigmiljart kan heel wat worden gedaan, dat dit tot de mogelijkheden behoort bewijst wel de bankencrash jaren geleden de staat hield daar heel behoorlijk aan over. Laat ons niet weer in de kou staan, doe wat om het tij te keren.