Klantenbeoordeling 8.2/10

Nieuw: Duokopen | vergroot je kans op de huizenmarkt

Met Duokopen koop je het huis, maar niet de grond. Vergroot je koopcapaciteit én je kansen op de huizenmarkt. Een steuntje in de rug voor o.a. starters.

Vergroot je kansen op de huizenmarkt

Starters hebben het lastig op de huidige huizenmarkt. Door de gestegen huizenprijs zijn minder betaalbare huizen beschikbaar. En omdat de hypotheeknormen strenger zijn geworden, is meer eigen geld nodig om een woning te kopen.

Met Duokopen vergroot je de koopcapaciteit op basis van je inkomen en daarmee je kansen op de huizenmarkt.

Hoe werkt Duokopen?

Jij koopt het huis waarvoor je zelf een hypotheek met NHG afsluit. Hiervoor kun je kiezen uit een 10-tal aangesloten geldverstrekkers. De grond onder de woning, ongeveer ? van de woningwaarde, wordt gekocht door de Nederlandse verzekeraar Goodlife.

Voor het gebruik van de grond betaal je maandelijks een vergoeding (canon). Dit bedrag is, net als de hypotheekrente, aftrekbaar van de inkomstenbelasting. En behoudens een jaarlijkse inflatiecorrectie, blijft de canon gelijk. Met de canon kun je dus als starter een deel aflossingsvrij lenen.

Duokopen is mogelijk voor alle typen huizen en appartementen. Omdat NHG-verplicht is, ben je wel gebonden aan de NHG-grens. In 2018 kun je een woning tot 265.000 euro financieren  met Nationale Hypotheek Garantie. In 2019 gaat de NHG-grens naar 290.000. Omdat je echter maar voor ongeveer ? een hypotheek nodig hebt, kun je een duurdere woning onder NHG financieren.

Tip: lees meer over de mogelijkheden voor starters op de huizenmarkt.

Voor- en nadelen van Duokopen

De Duokopen-constructie heeft overeenkomsten met erfpacht. Het grootste verschil is dat je de grond op elk moment kunt terugkopen en samen met het huis verkopen. Dit is echter niet verplicht. Je kunt de woning ook met Duokopen verkopen.

Duokopen heeft ook een aantal nadelen. Heb je de hypotheek na 30 jaar volledig afgelost, dan betaal je nog altijd canon voor de grond. Ook profiteer je niet optimaal van de huizenprijsontwikkeling. De stijging van de grondwaarde is namelijk voor Goodlife. Echter, bij een daling van grondprijs daalt het bedrag om de grond terug te kopen niet mee.

Voor wie is Duokopen interessant?

Bij het kopen van je eerste huis heeft het uiteraard de voorkeur om volledig eigenaar te worden. Eventueel met hulp van ouders, levert dit het meeste voordeel op. Met beperkt eigen geld ben je echter al snel aangewezen op huren. Je bouwt dan nog geen kapitaal op.


Met Duokopen profiteer je direct van de verder stijgende huizenprijs. Je bent namelijk al voor ? eigenaar van de woning. Daarbij profiteer je van alle belastingvoordelen voor huizenbezitters.

Een andere reden voor Duokopen kan zijn om voor een hoger bedrag onder NHG te lenen. Dit levert een rentekorting op tot wel 0,8%. Zet deze eens voor 20 jaar vast. Als je daarna besluit om de grond terug te kopen, al dan niet gefinancierd met een hypotheek, blijf je de rentekorting houden voor 2/3 op van de hypotheek.

Benieuwd naar wat jij kunt kopen met Duokopen? Laat vrijblijvend je hypotheekmogelijkheden berekenen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct