Klantenbeoordeling /10

Rentemiddeling in 2019 goedkoper door nieuwe regels

Door nieuwe regels is rentemiddeling goedkoper geworden. Banken mogen geen extra kosten in rekening brengen voor middeling. Kan jouw hypotheekrente omlaag?

Alleen werkelijke kosten bij rentemiddeling

Per 1 juli 2019 gelden nieuwe regels voor rentemiddeling. Vanaf dan mogen banken niet meer kosten in rekening brengen, dan het ‘werkelijk geleden financiële nadeel’. Net zoals dit bij oversluiten al het geval is. Dit betekent dat banken bij middeling geen renteopslag meer mogen rekenen.

Nu gebruiken banken deze ruimte om het risico te dekken dat klanten op korte termijn verhuizen en zo boetevrij overstappen naar een andere bank. Het wordt dus minder aantrekkelijk voor banken om rentemiddeling aan te bieden.

Oversluiten of rentemiddeling interessant voor jou?Start vrijblijvend een berekening van je voordeel >

Consumenten beter beschermd met nieuwe regels

De nieuwe regels moeten consumenten beter beschermen. Daar staat tegenover dat het recht op de vergoedingsvrije ruimte bij rentemiddeling vervalt. Voorheen betaalde je over 10% tot 20% van de hypotheeksom geen boeterente, net als bij oversluiten. Bij rentemiddeling los je immers niet af.

Rentemiddeling is een manier om te profiteren van de lage rentestand. De rente die je hebt vastgelegd, wordt dan gemiddeld met de marktrente bij dezelfde bank. De kosten zitten grotendeels in de nieuwe rente, waardoor je deze minder ‘voelt’. Lees meer over de voor- en nadelen van oversuiten en rentemiddeling.

Rentemiddeling is hierdoor vooral populair bij huizenbezitters die hun hypotheekrente willen verlagen, maar terugdeinzen voor de hoge kosten. Het nadeel is dat je nog altijd vastzit aan je oude bank en hypotheek. De besparing is vaak lager dan bij oversluiten, omdat je bij die laatste de hypotheek opnieuw kunt samenstellen.

Oversluiten of rentemiddeling interessant voor jou? Start vrijblijvend een berekening van je voordeel.


(tijdelijke) stop rentemiddeling bij banken

De nieuwe regels betekenen ook dat rentemiddeling minder interessant wordt voor banken. A.S.R. is de eerste geldverstrekker die middeling in de ban doet. In een toelichting geeft A.S.R. aan dat het, gezien hun rekenmethode, niet langer mogelijk is om rentemiddeling aan te bieden.

Update: ook Aegon, NIBC, Obvion en Rabobank zijn inmiddels gestopt met rentemiddeling. In de Telegraaf geven een aantal banken aan om in de toekomst wel weer rentemiddeling aan te bieden. Lees hier welke banken wel rentemiddeling aanbieden.

Geen vergoeding voor klanten

Wie in het verleden rentemiddeling heeft toegepast kan volgens de Autoriteit Financiële Markten geen aanspraak maken op een vergoeding. De renteopslag was immers gewoon toegestaan. De toezichthouder maakt daarbij de kanttekening 'zolang banken zich hebben gehouden aan de regels'. Dit bleek in het verleden niet altijd het geval. 

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Rentemiddeling in 2019 goedkoper door nieuwe regels".

  1. Volgens de nieuwe regels mogen de banken alleen de kosten in rekening brengen van het werkelijk geleden financiele nadeel.
    Ik vraag me dan ook af of het rechtmatig is dat banken zowel administatie en/of al dan niet verplichte advieskosten op basis van de nieuwe regelgeving in rekening mogen brengen bij de consument. Zijn hier al rechterlijke uitspraken over de administratie en/of advieskosten bekend ?

    Beantwoorden
    • Beste Ron, banken mogen kiezen of ze rentemiddeling als service aanbieden. Administratiekosten zijn daarbij de gangbare praktijk en zover ik weet niet in strijd met de regels. Ik weet niet wat u precies met verplichte advieskosten bedoelt. Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) heeft in veel zaken rondom rentemiddeling behandeld. U zou hier eens kunnen grasduinen. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

      Beantwoorden
  2. Ik vraag me af of het mogelijk is om eerst rentemiddeling te doen en daarna het afkopen van de rente . Dit met als doel dat de boete voor afkoop dan lager is. Mag dit? En levert het daadwerkelijk voordeel op?

    Beantwoorden
    • Beste Ella, dit levert geen voordeel op en het is zelfs duurder. Ook bij rentemiddeling betaal je namelijk boeterente. Dit is verwerkt als opslag in de nieuwe hypotheekrente. Daarnaast zet je deze rente weer voor een bepaalde periode vast, waardoor (opnieuw) oversluiten duurder wordt. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

      Beantwoorden
    • Beste heer of mevrouw, de nieuwe regels voor rentemiddeling zijn duidelijk. Banken mogen niet meer kosten in rekening brengen dan het financiële nadeel. Bij rentemiddeling wordt uw oude rente gemiddeld met de huidige rente van de bank. Als de berekening van de nieuwe rente of boeterente niet duidelijk is kunt u het beste uitleg vragen van de bank. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

      Beantwoorden
    • Helaas is hierover nog niets bekend en is de verwachting dat dit niet meer terug ingevoerd gaat worden. De ABN AMRO heeft rentemiddeling inmiddels wel weer terug mogelijk gemaakt vanaf eind juli.

      Beantwoorden
      • Ja en nog klopt het niet wat ABN doet, ze zijn niet duidelijk over de kosten, het verschil in rentepercentage en daling van de rente klopt niet! De daling van rente zou hoger moeten zijn dan dat ze aangeven!

        Beantwoorden
  3. is er al bekend wanneer nationale nederlanden haar systemen op de nieuwe regels voor rentemiddeling zal hebben aangepast?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct