Rentemiddeling in 2019 goedkoper door nieuwe regels

  Door: Roel 10802 keer gelezen
Nieuwe regels rentemiddeling | (tijdelijke) stop bij banken

Door nieuwe regels is rentemiddeling goedkoper geworden. Banken mogen geen extra kosten in rekening brengen voor middeling. Kan jouw hypotheekrente omlaag?

Alleen werkelijke kosten bij rentemiddeling

Per 1 juli 2019 gelden nieuwe regels voor rentemiddeling. Vanaf dan mogen banken niet meer kosten in rekening brengen, dan het ‘werkelijk geleden financiële nadeel’. Net zoals dit bij oversluiten al het geval is. Dit betekent dat banken bij middeling geen renteopslag meer mogen rekenen.

Nu gebruiken banken deze ruimte om het risico te dekken dat klanten op korte termijn verhuizen en zo boetevrij overstappen naar een andere bank. Het wordt dus minder aantrekkelijk voor banken om rentemiddeling aan te bieden.

Oversluiten of rentemiddeling interessant voor jou?Start vrijblijvend een berekening van je voordeel >>>

Consumenten beter beschermd met nieuwe regels

De nieuwe regels moeten consumenten beter beschermen. Daar staat tegenover dat het recht op de vergoedingsvrije ruimte bij rentemiddeling vervalt. Voorheen betaalde je over 10% tot 20% van de hypotheeksom geen boeterente, net als bij oversluiten. Bij rentemiddeling los je immers niet af.

Rentemiddeling is een manier om te profiteren van de lage rentestand. De rente die je hebt vastgelegd, wordt dan gemiddeld met de marktrente bij dezelfde bank. De kosten zitten grotendeels in de nieuwe rente, waardoor je deze minder ‘voelt’. Lees meer over de voor- en nadelen van oversuiten en rentemiddeling.

Rentemiddeling is hierdoor vooral populair bij huizenbezitters die hun hypotheekrente willen verlagen, maar terugdeinzen voor de hoge kosten. Het nadeel is dat je nog altijd vastzit aan je oude bank en hypotheek. De besparing is vaak lager dan bij oversluiten, omdat je bij die laatste de hypotheek opnieuw kunt samenstellen.

Oversluiten of rentemiddeling interessant voor jou? Start vrijblijvend een berekening van je voordeel.

(tijdelijke) stop rentemiddeling bij banken

De nieuwe regels betekenen ook dat rentemiddeling minder interessant wordt voor banken. A.S.R. is de eerste geldverstrekker die middeling in de ban doet. In een toelichting geeft A.S.R. aan dat het, gezien hun rekenmethode, niet langer mogelijk is om rentemiddeling aan te bieden.

Update: ook Aegon, NIBC, Obvion en Rabobank zijn inmiddels gestopt met rentemiddeling. In de Telegraaf geven een aantal banken aan om in de toekomst wel weer rentemiddeling aan te bieden. Lees hier welke banken wel rentemiddeling aanbieden.

Geen vergoeding voor klanten

Wie in het verleden rentemiddeling heeft toegepast kan volgens de Autoriteit Financiële Markten geen aanspraak maken op een vergoeding. De renteopslag was immers gewoon toegestaan. De toezichthouder maakt daarbij de kanttekening 'zolang banken zich hebben gehouden aan de regels'. Dit bleek in het verleden niet altijd het geval. 

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

rentemiddeling

is er al bekend wanneer nationale nederlanden haar systemen op de nieuwe regels voor rentemiddeling zal hebben aangepast?

asr hypotheek rentemiddeling

gaat asr wel weer rentemiddeling aanbieden?

Re; asr hypotheek rentemiddeling

Helaas is hierover nog niets bekend en is de verwachting dat dit niet meer terug ingevoerd gaat worden. De ABN AMRO heeft rentemiddeling inmiddels wel weer terug mogelijk gemaakt vanaf eind juli.

Rentemiddeling ABN

Ja en nog klopt het niet wat ABN doet, ze zijn niet duidelijk over de kosten, het verschil in rentepercentage en daling van de rente klopt niet! De daling van rente zou hoger moeten zijn dan dat ze aangeven!

Rabobank is inmiddels al 2,5 maand bezig om e.e.a aan te passen!

Rabobank is inmiddels al 2,5 maand bezig om e.e.a aan te passen! Zo moeilijk kan het zijn kennelijk. Jammer!

Middeling Rabobank blijft uit

Ja dt duurt bij hen wel erg lang ik zit er op te wachten