Klantenbeoordeling 8.2/10

Nieuwe rekenmethode voor hypotheekrente noodzakelijk

Steeds meer huishoudens lossen hun hypotheek gedurende de looptijd af. Dit vraagt om een nieuwe rekenmethode voor de hypotheekrente.

"De laagste hypotheekrente gekozen en toch € 17.000,- duurder uit tijdens de looptijd"

Lagere hypotheekrente tijdens rentevastperiode

Nederlanders kiezen graag voor zekerheid als het gaat om de hypotheek. Door de hypotheekrente vast te leggen, bijvoorbeeld 10 jaar vast, weten ze zeker dat deze gedurende een aantal jaren niet stijgt. Veel mensen realiseren zich niet dat de hypotheekrente gedurende de rentevastperiode wel kan dalen.

Bij aflossen daalt namelijk de hypotheek in verhouding tot de woningwaarde. Wanneer daarmee een lagere risicoklasse wordt bereikt, is rentekorting en dus een lagere hypotheekrente mogelijk. Uitzondering: een NHG-hypotheek heeft geen risicoklassen.

Automatische rente-aanpassing

We zeggen bewust ‘mogelijk’, want niet alle geldverstrekkers passen een rentekorting automatisch toe.

  • Bij een aantal banken is een tussentijdse rente-aanpassing in geen geval mogelijk, bijvoorbeeld Nationale Nederlanden.
  • Bij andere banken, waaronder de 3 grootbanken Rabobank, ABN AMRO en ING, moeten klanten zelf opletten en de renteverlaging aanvragen. Vaak moeten daarbij kosten worden gemaakt om de woningwaarde opnieuw aan te tonen middels een taxatie.

Erg ouderwets volgens ons. Deze banken kunnen een voorbeeld nemen aan ASR, Attens, Centraal Beheer, IQwoon, Moneyou, Munt Hypotheken, NIBC, Obvion en VENN Hypotheken die de hypotheekrente wel automatisch aanpassen.

Grote kostenverschillen tijdens looptijd hypotheek

Het moment dat de klant in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente is bij elke geldverstrekkers anders. Ook de hoogte van de rentekorting is verschillend. Dit betekent dat bij de ene bank de hypotheekrente gedurende de looptijd sneller daalt dan bij de andere.

Uit een vergelijking van 5 banken door de website Hypotheekrente Tarieven blijkt dat de totale kosten voor een hypotheek hierdoor enorm verschillen:

  • Wie de bank niet wijst op de rentekorting kan op het einde van de looptijd tot 17.000 euro duurder uit zijn.
  • Ook als de hypotheekrente automatisch wordt verlaagd bedraagt het verschil duizenden euro’s.

Let op: het renteverschil wordt niet met terugwerkende kracht vergoed.

Laagste hypotheekrente niet altijd het goedkoopste

Wat bij de vergelijking het meeste in het oog springt is dat de laagste hypotheekrente bij aanvang van de hypotheek, niet altijd de beste keuze is. Door een grotere rentedaling gedurende de looptijd, kan een bij aanvang iets hogere hypotheekrente, op einddatum goedkoper zijn.


Op dit moment publiceren geldverstrekkers enkel de aanvangsrente van de hypotheek, zie bijvoorbeeld de hypotheekrente bij SNS. Consumenten kunnen hierdoor een verkeerd beeld krijgen bij de zoektocht naar een hypotheek. Een oplossing zou zijn dat ook de gemiddelde hypotheekrente gedurende de looptijd bekend wordt gemaakt.

Andere manier van hypotheekrente berekenen

Inzicht in deze looptijdrente wordt steeds belangrijker. Wie nu een nieuwe hypotheek afsluit is namelijk verplicht deze, minimaal annuïtair, af te lossen. Daarbij kiezen veel huishoudens ervoor om de lage hypotheekrente van dit moment lang vast te leggen.

Voor een vergelijking van de totale kosten van de hypotheek zijn consumenten nu aangewezen op een onafhankelijke hypotheekadviseur. Dit terwijl ze vaak zelf online hypotheken willen vergelijken.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Nieuwe rekenmethode voor hypotheekrente noodzakelijk".

  1. Ook ik loop hier tegenaan. Ondanks de aflossingen en een een fikse waardemeerdering van mijn huis, blijft ing bij de opslag. Ik moet kosten maken voor een taxatierapport. Een waardebepaling van een makelaar is niet voldoende. Erg frustrerend

    Beantwoorden
  2. Dank voor dit artikel. Verhelderend. Ik vroeg me alleen af of dit ook van toepassing is voor consumenten die hun hypotheek met NHG hebben afgesloten. Dan lijkt er (helaas) geen sprake te zijn van andere risico klassen.

    Beantwoorden
    • Beste Remco, Bedankt voor je bericht. Het klopt dat bij een hypotheek met NHG geen sprake is van risicoklassen. Het is daarom niet mogelijk om met aflossen in een lagere risicoklasse te komen. Hier lees je meer over je opties bij een te hoge hypotheekrente. Ik zal de uitzondering voor een NHG-hypotheek in het artikel toevoegen. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

      Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct