Klantenbeoordeling 7.7/10

Onderzoek naar fouten WOZ-waarde

Minister Plasterk stelt een onderzoek in naar de vele fouten rondom de WOZ. Met name bij het vaststellen van de WOZ-waarde gaat veel mis.


Volgens de Minister hebben burgers er recht op dat de waarde van hun woning juist bepaald wordt. In de praktijk kunnen veel gemeenten niet aan deze eis voldoen. Vorig jaar is het aantal gemeenten dat onder verscherpt toezicht is gesteld door fouten met de WOZ-waarde gestegen van 40 naar 70. Volgens de gemeenten is dit te wijten aan de te hoge werkdruk.

Terwijl de gemiddelde huizenprijs daalt, blijft voor veel huizenbezitters de WOZ-waarde gelijk of stijgt zelfs. Veel huizenbezitters maken bezwaar tegen hun te hoge WOZ-waarde omdat dit nadelig is voor de hoogte van diverse belastingen waaronder de Onroerend Zaak Belasting (OZB) en de inkomsten belasting. Ook heeft een te hoge WOZ-waarde gevolgen voor de mogelijkheden voor een hypotheek.

Bij de gemeenten zorgt dit voor extra werk waarvoor de tijd en capaciteit ontbreekt. Zo is de Gemeente Amsterdam onlangs op de vingers getikt omdat bezwaarschriften niet zorgvuldig behandeld werden. Na de huizenbezitters lijkt de WOZ nu ook de gemeenten hoofdpijn te bezorgen. Tijd voor een kritisch onderzoek naar de toekomst van dit systeem.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct