Klantenbeoordeling 8.2/10

Open Huizen Dag: gaan of thuisblijven?

Twijfel je nog om de Open Huizen Dag te bezoeken? Hier zijn een aantal voordelen en nadelen om op deze dag huizen te bezichtigen. Gaan of thuisblijven?

Het is weer Open Huizen Dag!

Zaterdag 1 april is het weer Open Huizen Dag. Het is dé manier om laagdrempelig 1 of meer huizen te bezichtigen, zonder afspraak en zonder makelaar. Dit heeft voordelen, maar ook nadelen. Twijfel je nog of je gaat of thuisblijft? Lees dan eerst dit artikel.

Maximale hypotheek berekenen >

Gaan!

Dit zijn redenen om tijdens de Open Huizen Dag huizen te gaan bezichtigen:

Nu een huis kopen is aantrekkelijk

Door de lage hypotheekrente en goede vooruitzichten voor de huizenmarkt is het aantrekkelijk om nu een huis te kopen. De vraag is of dit over een half jaar (bij de volgende Open Huizen dag) nog zo is. De hypotheekrente stijgt langzaam en het huizenaanbod daalt.

Bezichtiging zonder makelaar

Staan makelaars bij jou bekend om gladde verkooppraatje en slinkse onderhandelingstechnieken, dan is dit je kans om zonder makelaar een huis te bezichtigen. De sfeer zal meer ongedwongen zijn.

Huis bezichtigen in het weekend

De Open Huizen Dag wordt georganiseerd op zaterdag. Veel mensen zijn dan vrij. Dit in tegenstelling tot een gewone bezichtigingen, die vaak op werkdagen of zelfs enkel tijdens kantooruren plaatsvinden.

Makkelijk online oriënteren op de huizenmarkt

Via de bekende huizensites vind je eenvoudig welke huizen meedoen aan de Open Huizen Dag. Vervolgens is het een kwestie van de route bepalen (bijvoorbeeld via Google maps) en gaan.

Ideaal voor ‘tweede keus huizen’

De Open Huizen Dag is ideaal om een huis te bezichtigen waar je niet direct enthousiast over bent, maar die wel aan je wensen voldoet. Mogelijk zijn het slechte foto’s en vind je deze dag je droomhuis. Is het echt niks, dan ben je ook snel weer weg. 

Nadenken over de toekomst

Waar zou ik graag willen wonen? Hoe ziet mijn droomhuis eruit? Maar ook, hoeveel kan ik financieren? De Open Huizen Dag kan het startpunt zijn om na te denken over de toekomst.

Thuisblijven!

Er zijn ook redenen om niet te gaan. Dit zijn de nadelen van de Open Huizen dag:

Niet alle woningen doen mee

Aan de Open Huizen Dag doen op 1 april doen 27.118 huizen die te koop staan mee. Dit is nog geen 20% van het totale woningaanbod in Nederland. Je mist dus veel potentiële droomhuizen als je alleen op deze dag huizen gaat bezichtigen.

Rondleiding door de bewoners

Een rondleiding met de huidige bewoners is minder zakelijk dan met een makelaar. Dit moet bij je passen. De bewoners zijn meer betrokken bij het huis, waardoor het lastig kan zijn om kritiek te geven.


Meerdere geïnteresseerden

Tijdens de vorige editie bezochten ruim 100.000 mensen de 31.000 te koop staande woningen. De kan is groot dat je met meerdere geïnteresseerden de woning bezichtigt. Dit maakt de Open Huizen Dag minder geschikt voor een uitgebreide bezichtiging. Ook heb je meer concurrentie als je gaat aankopen.

Je houdt niet van appeltaart

Jarenlang stond de Open Huizen Dag synoniem aan versgebakken appeltaart. De geur zou huiselijk aandoen en de verkoop bevorderen. Deze mythe is gelukkig meerdere keren ontkracht.

Maximale hypotheek berekenen >

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct