Klantenbeoordeling 10.0/10

Oversluiten bij lage hypotheekrente

Je kunt je hypotheekrente verlagen door je hypotheek over te sluiten. We leggen uit hoe oversluiten in zijn werk gaat en waar je op moet letten.

Hypotheekrente en maandlasten

Het maandelijkse bedrag aan rente bepaalt een flink deel van je maandlasten. Hier lijkt weinig aan te doen. Veel Nederlanders leggen hun tarief voor een aantal jaar vast. De meest populaire rentevastperiode is bijvoorbeeld 10 jaar. Je zou haast jaloers worden op starters die nu hun rente kunnen vastleggen.

Ook huizenbezitters kunnen profiteren

Toch kunnen huizenbezitters ook profiteren van de huidige lage hypotheekrente. Zij kunnen kiezen voor een nieuwe hypotheek, inclusief een lagere rente. Dit wordt oversluiten genoemd. In het kort los je je oude hypotheek af met een nieuwe hypotheek. Dit is echter niet eenvoudig:

 • Omdat je je oude hypotheekcontract verbreekt (eerder aflost), rekent de bank een boete.
 • Je gaat een nieuwe hypotheek afsluiten. Dit betekent dat je opnieuw een hypotheekadviseur naar je situatie moet laten kijken en de hypotheek opnieuw gepasseerd moet worden bij de notaris.

De moeite waard?

De lage rente weegt echter in veel gevallen op tegen de moeite en de kosten bij een nieuwe hypotheek. Zie onderstaand voorbeeld:


 • Hypotheek: € 139.000,-
 • Rentetarief 5 jaar vast: 4,95%
 • Nieuwe hypotheekrente: 3,1%
 • Besparing: € 208,- per maand
 • Kosten oversluiten: € 3500,- (fiscaal aftrekbaar)
 • Terugverdientijd: 16 maanden (daarna ga je besparen)

Een bijkomend voordeel is dat je de nieuwe hypotheek weer opnieuw kunt samenstellen. Dit is ideaal wanneer je ontevreden bent over de opbrengst van je beleggingshypotheek of graag wilt gaan aflossen.

Ook je hypotheek oversluiten?

Zo ga je te werk:

Succes!

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Oversluiten bij lage hypotheekrente".

  • Beste heer/mevrouw Boshuis,

   De kosten van de hypotheekofferte zijn afhankelijk van uw situatie en het advies dat u nodig heeft. Na een vrijblijvend eerste gesprek kunnen we u een voorstel doen. Vul hiervoor het aanvraagformulier in: https://www.fx.nl/hypotheek/offerte Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

   Beantwoorden
 1. Ik heb sinds oktober 2011 een hypotheek bij ing 10 jaar, 5,05%.Kan ik overstappen naar abn en kunnen jullie mij voorrekenen of dat gunstig is? Ik wil dan 5jaar vast, groeten carinne

  Beantwoorden
 2. Ik ben 63 jaar en heb een hypotheek op mijn huis (aflosvrij) met een rente van 5.6 hypotheek 140.000
  Maar ik ben met 60 op pensioen. afgelopen jaar achteruit wat inkomen betreft en daardoor in de problemen gekomen.
  Nu staat mijn huis te koop. Maar als ik een andere hypotheek kon krijgen zou dit niet nodig zijn. Maar banken kijken naar nu, het moment dat ik minder inkomen heb. Wat doen ze als de looptijd moet worden verlengd???? in deze stuatie?? kan het dan wel?

  Beantwoorden
  • Beste meneer Dijkdrenth,

   Uw mogelijkheden om een nieuwe hypotheek af te sluiten zijn beperkt (lees niet mogelijk). In uw situatie wil ik adviseren om een afspraak te maken met uw bank.

   In plaats van oversluiten kunt u alternatieven bespreken om de maandlasten te verlagen. Een voorbeeld hiervan is rentemiddeling. U sluit dan een nieuwe rentevastperiode bij dezelfde bank af, tegen een lager tarief, maar inclusief een boetepercentage.

   Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)
    

   Beantwoorden
 3. Ik heb nu een aflossingsvrije hypotheek. Als ik oversluit bij een andere bank, kan ik de rente dan ook weer volledig aftrekken bij de belasting? of wordt dit gezien als een neiuwe hypotheek waarbij het nieuwe belastingregime geldig is. (je moet ook aflossen)

  Beantwoorden
  • Beste Wim, huizenbezitters met een bestaande hypotheek van voor 2013, vallen onder het oude regime. Ook bij oversluiten blijven zij onder het oude regime vallen en behouden dus de hypotheekrenteaftrek. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

   Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct