Klantenbeoordeling 8.2/10

Oversluiten, hoe gaat dat in zijn werk?

Met de huidige lage hypotheekrente willen veel huizenbezitters hun hypotheek oversluiten. Een lagere rente kan een flinke besparing opleveren. Hoe ga je te werk?

Wat is oversluiten?

Oversluiten betekent dat je je oude hypotheek aflost, door een nieuwe hypotheek af te sluiten met een lagere hypotheekrente. Hiervoor moet je wel kosten maken. Je betaalt een boete voor het openbreken van je oude hypotheekcontract en je maakt kosten voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Deze kosten heb je echter snel terugverdiend.
 

Is oversluiten interessant voor u?In 10 minuten weet u of oversluiten voordelig is >


Begin met besparen

Met een lagere hypotheekrente verlaag je direct je maandlasten. Nadat je hiervan de oversluitkosten hebt betaald, begin je met besparen. Zie ons rekenvoorbeeld:

Rekenvoorbeeld

Hypotheeksom:
Oude hypotheekrente 10 jaar vast:
Huidige hypotheekrente 10 jaar vast:
Besparing per maand:
Oversluitkosten:
Terugverdientijd:
€ 150.000,-
4,58%
1,58%
€ 375,-
€ 3.500,- (fiscaal aftrekbaar)
1 jaar (daarna ga je besparen)

Stappenplan oversluiten

Wil je je hypotheek oversluiten? Volg dan deze stappen:

Niet alleen een lagere rente

Oversluiten is niet alleen interessant vanwege een lagere hypotheekrente. Ook wanneer je ontevreden bent over je huidige aflossingsvorm (bijvoorbeeld aflossingsvrij of beleggen), kun je deze bij oversluiten wijzigen. Heb je een verbouwing gepland? Dan kan een nieuwe hypotheek oplossing bieden. Kortom oversluiten is ook een moment om je hypotheek (weer) toekomstbestendig te maken.


Regels rondom oversluiten

Op oversluiten zijn een aantal regels van toepassing:

 • De oversluitkosten zijn fiscaal aftrekbaar.
 • Wie een hypotheek heeft afgesloten voor 1 januari 2013 behoudt de hypotheekrenteaftrek. Ook wanneer je niet aflost.
 • Voor de nieuwe hypotheek gelden de huidige verstrekkingsnormen (onder andere maximaal 50% van de hypotheek aflossingsvrij).

Waar moet je verder op letten

Let naast bovenstaande regels op de volgende zaken:

 • Oversluiten kost tijd en energie. Dit moet je ervoor over hebben.
 • Vaak wordt een nieuw taxatierapport geëist.
 • Uw nieuwe geldverstrekker kan vragen om je verzekeringen aan te passen.
 • Bij een (bank)spaarhypotheek heeft oversluiten geen zin, het kan zelf ongunstig zijn. Een alternatief is de spaarhypotheek afkopen.
 • Is de waarde van je woning lager dan de hypotheek (onderwaarde)? Dan is het lastig om je hypotheek bij een nieuwe geldverstrekker onder te brengen.

Alternatief voor oversluiten

Is oversluiten niet interessant voor je (hoge boeterente)? Of wil je je het werk besparen en graag bij je eigen bank blijven? Dan kun je middels rentemiddeling je hypotheekrente verlagen. Je spreekt dan met je huidige geldverstrekker een nieuwe hypotheekrente af op basis van je huidige rente, de marktrente en een boeterente. Hiervoor worden administratiekosten gevraagd. Let op: niet elke geldverstrekker staat hiervoor open.
 

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Oversluiten, hoe gaat dat in zijn werk?".

 1. Als ik mijn hypotheek oversluit, krijg ik dan een nieuwe die weer 30 jaar duurt? Of krijg ik er één die afloopt op de originele einddatum van de hypotheek?

  Beantwoorden
 2. Als je eerst een boeterente betaalt en daarna 5jaar bij een nieuwe hypotheekverstrekker een lagere rente gaat betalen dan betaal je toch dubbel : oude contant gemaakte rente + nieuwe rente. Of maak ik een denkfout?

  Beantwoorden
 3. Beste Roel,
  Ik ben een tijdje terug hiermee bezig geweest en heb er vanwege de hoge boeterente maar van afgezien. Ook de kosten die de adviseur berekent zorgen ervoor dat het erg lang duurt voordat oversluiten interessant wordt. Als ik op internet zoek zijn er nogal wat prijsverschillen. Wat is een normaal tarief om een bestaande aflossingsvrije hypotheek over te sluiten naar de helft aflossingsvrij en de andere helft annuitair?

  Beantwoorden
  • Beste Bob, het is moeilijk om hier een algemeen antwoord op te gegeven. Zoals u zelf al aangeeft, zijn de kosten voor oversluiten van veel factoren afhankelijk. Zo is er de boeterente, onder andere afhankelijk van de looptijd en hypotheeksom (Lees meer over de boeterente). Ook betaalt u voor het advies. Dit is weer afhankelijk van hoeveel advies u nodig heeft (gaat u veel zelf doen) en hoe ingewikkeld uw situatie is. Kortom het is niet mogelijk om een bedrag te noemen. Het beste kunt u bij een aantal partijen een orienterend gesprek aangaan. Dit is gratis en vrijblijvend. Daarna kiest u het beste aanbod. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

   Beantwoorden
  • Beste Piet, de kosten voor oversluiten zijn fiscaal aftrekbaar wanneer de nieuwe hypotheek een bestaande hypotheek voor een woning vervangt. Wanneer de hypotheek die je oversluit, destijds is gesloten om de aankoop, verbetering of verbouwing te financieren, zijn de oversluitkosten (inclusief advieskosten) fiscaal aftrekbaar. Is de lening is bedoeld om de oversluitkosten te betalen, is deze niet fiscaal aftrekbaar. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

    

    

    

   Beantwoorden
 4. Hoe wordt de boetevrije aflossing van 10% berekend bij oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek? Stel hypotheek is 120.000 Euro. Er mag 12.000 boetevrij afgelost worden. Ik stap in februari over naar een andere hypotheek. Wordt dan de boeterente over 118.000 (2 maanden) of 108.000 (hele jaar) berekend?

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw Bedet, de boeterente wordt dan over het hele jaar berekend, dus zoals u aangeeft over 108.000. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

   Beantwoorden
  • De hoogte van de boeterente is afhankelijk van verschillende facturen, onder andere:

   • De resterende looptijd en hypotheeksom.
   • Het bedrag dat u boetevrij mag aflossen.
   • Uw huidige hypotheekrente.

   Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

   Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct