Klantenbeoordeling 10.0/10

Oversluiten vaak met behoud van aflossingsvrije hypotheek

Huizenbezitters sluiten massaal de hypotheek over. Daarbij kiezen ze er vaak voor om de aflossingsvrije hypotheek te behouden, met name gepensioneerden.

Recordaantal hypotheekaanvragen door oversluiten

Het eerste kwartaal van 2020 is een recordaantal hypotheekaanvragen gedaan. Dit wordt vooral veroorzaakt door het toegenomen aantal oversluitingen. Door de oplopende hypotheekrente en toegenomen onzekerheid vinden veel huizenbezitters het een goed moment om de hypotheek over te sluiten.

Het aantal hypotheekaanvragen van niet kopers (oversluiten en tweede hypotheek) steeg met 87% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit kwartaalcijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In maart, de maand dat de coronamaatregelen van kracht werden, piekte het aantal hypotheekaanvragen voor oversluiten.

Is oversluiten voor jou voordelig?Start vrijblijvend de berekening (incl. boeterente) >

Oversluiters willen aflossingsvrije hypotheek behouden

Deze oversluiters kiezen massaal om hun aflossingsvrije hypotheek te behouden. Bij de helft van de huizenbezitters die de hypotheek oversluiten is aflossingsvrij de hoofdvorm. Daarbij groeide het aantal aanvragen voor een volledig aflossingsvrije hypotheek het hardst.


Voor gepensioneerden oversluiten geldt dat ze bijna allemaal voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek kiezen. De helft van hen vraagt een volledig aflossingsvrije hypotheek aan.

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten aan regels gebonden

De aflossingsvrije hypotheek oversluiten is aan regels gebonden. Zo mag bij veel banken en onder NHG maximaal 50% van de woningwaarde aflossingsvrij zijn. Omdat de huizenprijzen flink zijn gestegen blijft 100% aflossingsvrij dus mogelijk.

Bij gepensioneerden geldt dat ze zo hun maandlast laag kunnen houden. En met een flinke overwaarde is het risico gering. Zorg wel dat je dit op tijd regelt. Vanaf 10 jaar voor de pensioenleeftijd houdt de bank al rekening met het (lagere) inkomen na pensioen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Oversluiten vaak met behoud van aflossingsvrije hypotheek".

 1. Mijn aflossingsvrije hypotheek is 50% van de waarde van het huis.
  Ik ben 70 jaar.
  Momenteel rente op 1 mnd basis.
  Bent u ook behulpzaam bij het vinden van een bank/hypotheek verstrekken?

  Beantwoorden
  • Beste Wouter, we onderzoeken graag welke bank en hypotheek voor de beste keuze is als u uw aflossingsvrije hypotheek wilt oversluiten. Vul hiervoor dit formulier in, dan nemen we snel contact met u op. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

   Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct