Klantenbeoordeling 10.0/10

Overwaarde opnemen met de verzilverlening

Wie overwaarde wil opnemen kan nu ook terecht bij de gemeente. Met de verzilverlening van SVn gebruik je overwaarde om jouw huis te verbeteren.

Nieuw initiatief voor opnemen overwaarde

Er is een nieuw initiatief voor het opnemen van overwaarde uit de hypotheek. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn) heeft de ‘Verzilverlening’ geïntroduceerd. Door het maatschappelijke oogmerk van SVn is de overwaarde opnemen voor een brede doelgroep mogelijk, ook met een laag inkomen en/of beperkt box-3-vermogen.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?Vraag een hypotheekofferte aan >

Voorwaarden van de verzilverlening

De Verzilverlening van SVn is een zogenaamde omgekeerde hypotheek. Daarbij los je niet af en in plaats van dat je rente betaalt, wordt dit bedrag bij de hypotheeksom opgeteld. Jouw besteedbare inkomen blijft dus gelijk. Verder heeft de verzilverlening de volgende voorwaarden:

  • De Verzilverlening wordt verstrekt zonder inkomens- en vermogenstoets.
  • Overwaarde opnemen is al mogelijk 10 jaar voor de pensioendatum zonder maximale leeftijd.
  • De overwaarde kan tot maximaal 80% van de WOZ-waarde of marktwaarde van de woning worden opgenomen.

Dit alles tegen een aantrekkelijke rente. Om voor de verzilverlening van SVn in aanmerking te komen moet de overwaarde in eerste instantie worden gebruikt voor ‘comfortabel en veilig wonen’. Jouw Gemeente bepaalt uiteindelijk of de lening wordt toegewezen. Hier zie je welke gemeenten de Verzilverlening aanbieden.

Mogelijkheden overwaarde opnemen toegenomen

De mogelijkheden om overwaarde op te nemen zijn de laatste jaren toegenomen. Zo hebben verschillende geldverstrekkers de Verzilverhypotheek opnieuw geintroduceerd. Ook hierbij blijven jouw maandlasten gelijk en wordt de lening niet getoetst op het (lagere) inkomen na pensioen.

De voorwaarden van deze commerciële producten zijn vaak minder ruim. De overwaarde kan bijvoorbeeld pas opgenomen worden vanaf de AOW-leeftijd en tot 50% – 65% van de woningwaarde. Ook is de rente die wordt bijgeschreven bij de hypotheeksom vaak wat hoger.


Het voordeel van een Verzilverhypotheek bij een commerciële bank is dat je de overwaarde vrij kunt besteden. Denk daarbij aan een aanvulling op het pensioeninkomen (huis opeten) of als schenking aan de (klein)kinderen.

Extra bestedingsruimte

Uiteraard is er altijd nog de mogelijkheid om de hypotheek ‘regulier’ te verhogen, bijvoorbeeld als jouw huisbank geen verzilverhypotheek aanbiedt.

Zijn er geen mogelijkheden binnen de hypotheek voor extra bestedingsruimte, dan kan een consumptieve lening uitkomst bieden. Een interessant alternatief omdat je geen afsluitkosten betaalt. Voor een investering in de eigen woning zijn daarbij een langere looptijd en renteaftrek mogelijk.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct