Klantenbeoordeling 8.6/10

Overwaarde opnemen: nu nog interessant

Overwaarde opnemen is nu makkelijker dan ooit. De huizenprijs is flink gestegen. Ook hebben banken financiële producten ontwikkeld, speciaal voor ‘overwaarde.

Huizenprijzen stijgen met dubbele cijfers

In juni 2013 bereikten de huizenprijzen een diepte punt. Sindsdien zijn huizen alleen maar duurder geworden. Vorig jaar stegen de huizenprijzen nog met ruim 15%. De verwachting is dat in 2022 de huizenprijsstijging ook in de dubbele cijfers komt.

Voor 2023 en 2024 koelt de huizenmarkt naar verwachting iets af en stijgen de huizenprijzen respectievelijk met 3,7% en 2,5%. Dit verwacht de Nederlandsche bank.

Overwaarde van je huis opnemen?Bereken vrijblijvend de mogelijkheden >

Hypotheekrente (historisch gezien) laag

Er zijn meer redenen waarom het interessant is om nu je overwaarde op te nemen. De hypotheekrente loopt op, maar is historisch gezien nog altijd laag. Als de hypotheekrente in 2022 verder oploopt, wat de verwachting is, wordt overwaarde opnemen duurder.

Banken mogelijk strenger bij een hypotheekaanvraag

Het acceptatiebeleid bij banken is nog altijd ruim. De vraag is of dat zo blijft. Bij verslechterde economische omstandigheden, is het niet ondenkbaar dat de acceptatienormen strikter worden. De eerste tekenen dat banken strenger worden zijn er.

  • Onlangs heeft AEGON het acceptatiebeleid aangescherpt waardoor consumptieve besteding niet meer toegestaan is bij maatwerk. Een soortgelijke beweging zagen we eerder bij Rabobank en BLG.
  • De Nederlandsche Bank zou graag zien het Nibud, die jaarlijks de leennormen vaststelt, meer rekening houdt met de hoge inflatie. De kans dat in het najaar de hypotheeknormen worden aangescherpt is hierdoor groot.

Financiële producten speciaal voor overwaarde

De afgelopen jaren werden banken juist soepeler bij overwaarde opnemen. Zo hebben hebben verschillende financiële producten ontwikkeld, speciaal voor ‘overwaarde’. Zo is de Verzilverhypotheek nieuw leven ingeblazen, door onder andere Florius, Rabobank en ABN AMRO. Neem je overwaarde op voor energiebesparende maatregelen, dan zijn er ruimere normen en kom je mogelijk in aanmerking voor rentekorting.


Voor pensioengerechtigden geldt dat banken vaker bereid zijn om te toetsen op werkelijke last. Dit in plaats van de strengere inkomensnormen waar gepensioneerden die overwaarde willen opnemen eerder mee te maken kregen. Je kunt daar nu slim gebruik van maken.

Wat kun je doen met overwaarde

Je kunt de overwaarde voor verschillende doeleinden te gelde maken, bijvoorbeeld:

  • om je kinderen/familie te helpen met de hypotheek;
  • als aanvulling op je pensioen;
  • om je maandlasten te verlagen;
  • om een tweede huis of vakantiehuis kopen;
  • of om een verbouwing of energiebesparende maatregelen te financieren.

Overwaarde van je huis opnemen? Bereken vrijblijvend de mogelijkheden.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct