Overwaarde huis? De Verzilver Hypotheek is terug

  Door: Roel 19602 keer gelezen
Overwaarde huis

Wil je de overwaarde op je huis opnemen? Het kan met de ‘Verzilver Hypotheek’. Ideaal voor wie op latere leeftijd zijn of haar ‘eigen huis wil opeten’

Overwaarde huis gebruiken

Overwaarde op je huis betekent dat de resterende hypotheeksom lager is dan de woningwaarde. Deze huizenbezitters hebben hun hypotheek deels afgelost en/ of de woning is meer waard geworden. De overwaarde zit vast in de stenen en komt pas vrij als de woning verkocht wordt.

Door de hypotheek te verhogen kan deze overwaarde worden opgenomen. Dit wordt vaak gedaan om een grote uitgave te financieren, bijvoorbeeld een verbouwing. De overwaarde op het huis kan echter ook gebruikt worden om ruimer te leven. Dit wordt ook ‘het huis opeten’ genoemd.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?Laat de hypotheek berekenen >>>

Overwaarde opnemen op latere leeftijd

Met name bij huizenbezitters van 55 jaar en ouder leeft de wens om de hypotheek te verzilveren. Ze hoeven niet meer groter te gaan wonen en hebben de hypotheek geheel of gedeeltelijk afgelost. Daarnaast hebben ze meer vrije tijd en willen daarvan genieten.

Soms is de overwaarde op later leeftijd heel welkom, bijvoorbeeld om door middel van een aanpassing in de woning te kunnen blijven worden. Ook kan het inkomen na pensioen dalen, waardoor een aanvulling uit de overwaarde zeer welkom is.

De Florius Verzilver Hypotheek

Juist ouderen krijgen vaak ‘nee’ te horen als ze met hun hypotheek wensen aankloppen bij de bank. Dit komt omdat geldverstrekkers al 10 jaar voor de pensioendatum rekening houden met het (lagere) pensioeninkomen. Zo kan het voorkomen dat momenteel huizenbezitters vanaf 57 jaar en 3 maanden de hypotheek niet of beperkt kunnen gebruiken.

Met de herintroductie van de ‘Verzilver Hypotheek’ speelt Florius in op dit knelpunt bij oudere huizenbezitters. Daarmee is het mogelijk om een deel van de overwaarde contant te maken. Klanten betalen de hypotheek tijdens de looptijd niet terug en de rente wordt maandelijk bijgeschreven bij de lening. De Florius Verzilver Hypotheek wordt niet op het pensioeninkomen getoetst.

Ook Obvion heeft een nieuw hypotheekproduct geïntroduceerd dat de mogelijkheden voor ouderen vergroot. Voor wie aantoonbaar goedkoper gaat wonen, kan een deel van de hypotheek getoetst worden op de werkelijke last. Hierdoor kan meer geleend worden. Recent is ook Duowonen gestart. Daarmee kun je de grond onder je woning verzilveren en ontvang je in 1 keer de grondwaarde.

Maatwerk bij overwaarde hypotheek

Deze nieuwe hypotheekproducten van Florius en Obvion zijn een stap richting meer maatwerk voor ouderen op de hypotheekmarkt. Deze doelgroep ervaart, samen met starters en oversluiters, het vaakst belemmeringen bij maatwerk voor de hypotheek. Dit blijkt uit een onderzoek van het ‘Platform Maatwerk’. Hierin zitten onder ander de toezichthouder AFM, banken, hypotheekadviseurs en belangenorganisaties voor huizenbezitters.

Volgens het platform, is er voldoende ruimte voor maatwerk, maar  is er bij hypotheekadviseurs en kredietverstrekkers nog veel onduidelijkheid en onzekerheid over hoe dit verantwoord kan worden toegepast. De AFM gaat dit op haar website verduidelijken.

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel u kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Verzilver Hypotheek

Dat is nou precies de reden,waarom ik een aflossingsvrije hypotheek heb. Waarom eerst spastisch je hypotheek aflossen om vervolgens een verzilverhypotheek af te sluiten?

huis "opeten"

Eindelijk!
Ben zeer geïnteresseerd.

overwaarde financieren

Heb in het verleden al eens naar geinformeerd maar de hypotheeknemer wil er te veel aan verdienen en ik vrees dat dat niet veranderd. Is minder lucratief dan het lijkt.

overwaarde financieren

uiteraard willen de banken heel veel "verdienen". het zogenaamde verzilveren is een nieuwe truc om nog rijker van hun (vastgeklonken) klanten te worden.

De verzilvering van je hypotheek is weer terug.

Heel plezierig om te lezen op de website van AFM dat deze optie positief herwaardeerd is. Ik begrijp de "obsessies" voor de stimulans van meer aflossen, gezien de zeer verdrietige ervaringen van mensen, die tijdens de recessie hun woning onder water zagen verschijnen. En daardoor enorm in de problemen kwamen.
Ga uit van het feit, dat je hypotheek nooit de 50% van je huidige woningwaarde overstijgt, dan is het risico 0,00001% dat je in de financiële problemen komt. Wel uiteraard rekening houden met je inkomen. Ga uit van het feit, dat de waarde van je pensioen niet meegroeit met de inflatiecorrectie en incidenteel met enkele procenten verlaagd kan worden. Een pensioen is een vast inkomen. Indien je, rekening houdt met deze voorwaarden en het aflossingsbedrag en rente kan betalen, dan is de keuze voor de verzilvering van je overwaarde verantwoord.
Graag reacties op dit standpunt.

verzilverhypotheek

Ouderen kunnen daardoor in de problemen komen. Schulden lopen op. Moeten alsnog hun huis verkopen. Beter is opnieuw een hypotheek te nemen op basis van inkomsten op de toekomst.

Voorlichting

Het word de hoogste tijd dat er heel veel voorlichting gegeven word aangaande het feit dat hypotheek verstrekkers al 10 jaar voor je pensioen datum ALLEEN maar kijken naar je pensioenhoogte. Het telt totaal niet mee hoe groot je hypotheekschuld is tov van de verkoopwaarde.Ook al val je in de categorie 50 % schuld tov benodigde hypotheekbedrag er word alleen en uitsluitend gekeken naar je pensioen opbouw.

Zilver Hypotheek en die van Obvion

Gelukkig zijn de kansen nog niet verstreken. Wacht verdere ontwikkelingen af.

verzilver hypotheek

eindelijk eens mogelijkheden voor ouderen. ik ben hier enorm
in geïnteresseerd.

aflossingsvrije hypotheek

jammer dat de rente op aflosbare hypotheken niet risico-afhankelijk is. wij hebben een minimale hypotheek; toch rekent Obvion nog steeds de volle mep!!

verzilverhypotheek

Dit is geld lenen van je eigen geld, dus rente betalen over je eigen geld. Maar als je dat voor lief neemt, is het een methode om wat ruimer te leven

Inderdaad

Eens de overwaarde is van jou maar je krijgt het via weer een lening. Liever zou ik dan m'n huis verkopen en de overwaarde deels voor mezelf houden ipv alles in volgende woning. Geen dure tweede woning kopen en dat ik die overwaarde dan niet meeraftrekbaar is kan ik mee leven,meegenomen dat ik een aflos hypotheek dan neem met een betaalbare woonlast. Prima om steeds minder afhankelikk te zijn van rente aftrek. Zorgen voor normale woonlasten. Ik heb nu een spaarhypotheek plus overwaarde 50k dus ik moet daar ook iets mee hoe weet ik nog niet maar financiele ruimte zonder een tweede hypotheek e.d. Misschien oversluiten naar afloshypotheek.

Ruimer kunnen leven eventueel verzilveren

Best geïnteresseerd

Overwaarde verzilveren

Ben zeer geintereseerd, volg al een tijdje de ontwikkelingen, maar zie nog geen optie die bij mij past, vaak wil de geldverstrekker een zeer hoge fee, terwijl het risico zeer laag blijft, maar wie weet...
MvG
Han

Overwaarde verzilveren

Beste, bedankt voor uw bericht. U kunt via onze website vrijblijvend een berekening laten maken voor het beste verzilverproduct in uw situatie. Dit is gratis en verlicht u tot niets. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl).