Klantenbeoordeling 7.7/10

Overwaarde huis? De Verzilver Hypotheek is terug

Wil je de overwaarde op je huis opnemen? Het kan met de verzilver hypotheek. Steeds meer geldverstrekkers bieden een verzilverhypotheek aan, waaronder: ABN AMRO, Rabobank, Florius en A.S.R.

Overwaarde vast in stenen

Overwaarde op je huis betekent dat de resterende hypotheeksom lager is dan de woningwaarde. Deze huizenbezitters hebben hun hypotheek deels afgelost en/ of de woning is meer waard geworden. De overwaarde zit vast in de stenen en komt pas vrij als de woning verkocht wordt.

Door de hypotheek te verhogen kan deze overwaarde worden opgenomen. Dit wordt vaak gedaan om een grote uitgave te financieren, bijvoorbeeld een verbouwing. De overwaarde op het huis kan echter ook gebruikt worden om ruimer te leven. Dit wordt ook ‘het huis opeten’ genoemd.

Overwaarde hypotheek verzilveren?Bereken vrijblijvend de mogelijkheden >

Overwaarde verzilveren op latere leeftijd

Met name op latere leeftijd leeft de wens om de overwaarde op te nemen. Deze huizenbezitters hebben niet de wens om te verhuizen, maar hebben wel meer vrije tijd en willen daarvan genieten. Soms is de overwaarde op latere leeftijd ook heel welkom, bijvoorbeeld om door middel van een aanpassing in de woning te kunnen blijven worden. Ook kan het inkomen na pensioen dalen, waardoor een aanvulling uit de overwaarde zeer welkom is.

Juist ouderen krijgen vaak ‘nee’ te horen als ze met hun hypotheekwensen aankloppen bij de bank. Dit komt omdat geldverstrekkers al 10 jaar voor de pensioendatum rekening houden met het (lagere) pensioeninkomen

De verzilver hypotheek

Met de verzilver hypotheek spelen geldverstrekkers in op dit knelpunt bij oudere huizenbezitters. Daarmee is het mogelijk om de overwaarde (deels) contant te maken. Het hypotheekbedrag mag je gebruiken waarvoor je wilt. Je kunt kiezen voor een bedrag ineens, een maandelijks bedrag of beide. Daarbij wordt de verzilverhypotheek niet getoetst op het pensioeninkomen.

Verschillende geldverstrekkers bieden een verzilverhypotheek aan, maar er zijn wel degelijk verschillen:

Florius Verzilver Hypotheek

Je kunt Florius Verzilver Hypotheek afsluiten vanaf een leeftijd van 60 jaar. Heb je op dat moment nog een lopende hypotheek, dan bestaat je nieuwe hypotheek uit een aflossingvrij deel en een verzilverhypotheek. De aflossingsvrije hypotheek gebruik je om de bestaande hypotheek af te lossen. Uit de verzilverhypotheek ontvang je een bedrag (maandelijks, ineens of allebei) en de rente wordt bij de hypotheekschuld opgeteld.

Rabo OverwaardePlan

Het Rabo OverwaardePlan biedt extra bestedingsruimte zodra de AOW-leeftijd is bereikt. Je kunt maximaal 67,5% van de marktwaarde lenen. Hiervoor sluit je een KeuzePlus Hypotheek, waarmee je geld kunt opnemen tot afgesproken limiet. De rente van dit krediet is variabel en betaal je enkel over het opgenomen bedrag.

ABN AMRO Overwaarde Hypotheek

De Overwaarde Hypotheek van ABN AMRO kun je afsluiten wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt. De rente wordt opgeteld bij de hypotheekschuld, waardoor je geen extra maandlasten hebt.

A.S.R Levensrentehypotheek (nieuw)

De Levensrentehypotheek van A.S.R. is verkrijgbaar vanaf de AOW-leeftijd. Het is mogelijk om de helft van je woningwaarde te verzilveren. Een interessant kenmerk is het ontbreken van een einddatum. Zowel de hypotheek als de rente blijven doorlopen totdat de woning verkocht is, of bij overlijden van de langstlevende partner.

Stekkie Inkomensaanvuller

Stekkie is een nieuw initiatief van de verzekeraar VIVAT, onder andere bekend van Reaal en Zwitserleven. De inkomensaanvuller is bedoeld voor huizenbezitters van 60 jaar en ouder. Zij kunnen tot 50% van de marktwaarde lenen voor een extra maandelijks inkomen. De rente wordt bij je schuld opgeteld en deze hoef je pas terug te betalen als je de woning verlaat.

Woonfonds Krediethypotheek

Met de Krediet hypotheek kun je overwaarde te gelde maken tot maximaal 60% van de marktwaarde. Het krediet kun je flexibel opnemen en boetevrij weer aflossen. De looptijd is 50 jaar. Voor het beschikbaar hebben van kredietlimiet, betaal je een vast bedrag per maand. Af te sluiten voor nieuwe en bestaande klanten van Woonfonds, met uitzondering van de Woningverhuur Hypotheek.

Meer initiatieven voor verzilveren

Ook Obvion heeft een nieuw hypotheekproduct geïntroduceerd dat de mogelijkheden voor ouderen vergroot. Voor wie aantoonbaar goedkoper gaat wonen, kan een deel van de hypotheek getoetst worden op de werkelijke last. Hierdoor kan meer geleend worden. Recent is ook Duowonen gestart. Daarmee kun je de grond onder je woning verzilveren en ontvang je in 1 keer de grondwaarde. En ook bij de gemeente kun je tegenwoordig terecht voor een verzilverlening.


Lees meer over de verschillende mogelijkheden om de overwaarde op te nemen.

Maatwerk bij overwaarde hypotheek

Deze nieuwe hypotheekproducten zijn een stap richting meer maatwerk voor ouderen op de hypotheekmarkt. Deze doelgroep ervaart, samen met starters en oversluiters, het vaakst belemmeringen bij maatwerk voor de hypotheek. Dit blijkt uit een onderzoek van het ‘Platform Maatwerk’. Hierin zitten onder ander de toezichthouder AFM, banken, hypotheekadviseurs en belangenorganisaties voor huizenbezitters.

Volgens het platform, is er voldoende ruimte voor maatwerk, maar  is er bij hypotheekadviseurs en kredietverstrekkers nog veel onduidelijkheid en onzekerheid over hoe dit verantwoord kan worden toegepast. De AFM gaat dit op haar website verduidelijken.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Overwaarde huis? De Verzilver Hypotheek is terug".

    • Dag Roel,
     Hartelijk dank voor het antwoord. In vogelvlucht heb ik bij een aantal aanbieders de voorwaarden bekeken en die houden voor zover ik het heb gezien ook geen rekening met de overwaarde van een eventueel eigen huis.
     Met vriendelijke groet,
     Hans

     Beantwoorden
 1. Ben zeer geintereseerd, volg al een tijdje de ontwikkelingen, maar zie nog geen optie die bij mij past, vaak wil de geldverstrekker een zeer hoge fee, terwijl het risico zeer laag blijft, maar wie weet…
  MvG
  Han

  Beantwoorden
 2. Dit is geld lenen van je eigen geld, dus rente betalen over je eigen geld. Maar als je dat voor lief neemt, is het een methode om wat ruimer te leven

  Beantwoorden
 3. jammer dat de rente op aflosbare hypotheken niet risico-afhankelijk is. wij hebben een minimale hypotheek; toch rekent Obvion nog steeds de volle mep!!

  Beantwoorden
 4. Het word de hoogste tijd dat er heel veel voorlichting gegeven word aangaande het feit dat hypotheek verstrekkers al 10 jaar voor je pensioen datum ALLEEN maar kijken naar je pensioenhoogte. Het telt totaal niet mee hoe groot je hypotheekschuld is tov van de verkoopwaarde.Ook al val je in de categorie 50 % schuld tov benodigde hypotheekbedrag er word alleen en uitsluitend gekeken naar je pensioen opbouw.

  Beantwoorden
 5. Ouderen kunnen daardoor in de problemen komen. Schulden lopen op. Moeten alsnog hun huis verkopen. Beter is opnieuw een hypotheek te nemen op basis van inkomsten op de toekomst.

  Beantwoorden
 6. Heel plezierig om te lezen op de website van AFM dat deze optie positief herwaardeerd is. Ik begrijp de “obsessies” voor de stimulans van meer aflossen, gezien de zeer verdrietige ervaringen van mensen, die tijdens de recessie hun woning onder water zagen verschijnen. En daardoor enorm in de problemen kwamen.
  Ga uit van het feit, dat je hypotheek nooit de 50% van je huidige woningwaarde overstijgt, dan is het risico 0,00001% dat je in de financiële problemen komt. Wel uiteraard rekening houden met je inkomen. Ga uit van het feit, dat de waarde van je pensioen niet meegroeit met de inflatiecorrectie en incidenteel met enkele procenten verlaagd kan worden. Een pensioen is een vast inkomen. Indien je, rekening houdt met deze voorwaarden en het aflossingsbedrag en rente kan betalen, dan is de keuze voor de verzilvering van je overwaarde verantwoord.
  Graag reacties op dit standpunt.

  Beantwoorden
 7. Heb in het verleden al eens naar geinformeerd maar de hypotheeknemer wil er te veel aan verdienen en ik vrees dat dat niet veranderd. Is minder lucratief dan het lijkt.

  Beantwoorden
 8. Dat is nou precies de reden,waarom ik een aflossingsvrije hypotheek heb. Waarom eerst spastisch je hypotheek aflossen om vervolgens een verzilverhypotheek af te sluiten?

  Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct