Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Overwaarde huis? De Verzilver Hypotheek is terug

  Door: Roel 43171 keer gelezen
Overwaarde huis

Wil je de overwaarde op je huis opnemen? Het kan met de verzilver hypotheek. Steeds meer geldverstrekkers bieden een verzilverhypotheek aan, waaronder: Florius, ABN AMRO en Rabobank.

Overwaarde vast in stenen

Overwaarde op je huis betekent dat de resterende hypotheeksom lager is dan de woningwaarde. Deze huizenbezitters hebben hun hypotheek deels afgelost en/ of de woning is meer waard geworden. De overwaarde zit vast in de stenen en komt pas vrij als de woning verkocht wordt.

Door de hypotheek te verhogen kan deze overwaarde worden opgenomen. Dit wordt vaak gedaan om een grote uitgave te financieren, bijvoorbeeld een verbouwing. De overwaarde op het huis kan echter ook gebruikt worden om ruimer te leven. Dit wordt ook ‘het huis opeten’ genoemd.

Overwaarde hypotheek verzilveren?Bereken vrijblijvend de mogelijkheden >>>

Overwaarde verzilveren op latere leeftijd

Met name op latere leeftijd leeft de wens om de overwaarde op te nemen. Deze huizenbezitters hebben niet de wens om te verhuizen, maar hebben wel meer vrije tijd en willen daarvan genieten. Soms is de overwaarde op latere leeftijd ook heel welkom, bijvoorbeeld om door middel van een aanpassing in de woning te kunnen blijven worden. Ook kan het inkomen na pensioen dalen, waardoor een aanvulling uit de overwaarde zeer welkom is.

Juist ouderen krijgen vaak ‘nee’ te horen als ze met hun hypotheekwensen aankloppen bij de bank. Dit komt omdat geldverstrekkers al 10 jaar voor de pensioendatum rekening houden met het (lagere) pensioeninkomen

De verzilver hypotheek

Met de verzilver hypotheek spelen geldverstrekkers in op dit knelpunt bij oudere huizenbezitters. Daarmee is het mogelijk om de overwaarde (deels) contant te maken. Het hypotheekbedrag mag je gebruiken waarvoor je wilt. Je kunt kiezen voor een bedrag ineens, een maandelijks bedrag of beide. Daarbij wordt de verzilverhypotheek niet getoetst op het pensioeninkomen.

Verschillende geldverstrekkers bieden een verzilverhypotheek aan, maar er zijn wel degelijk verschillen:

Florius Verzilver Hypotheek

Je kunt Florius Verzilver Hypotheek afsluiten vanaf een leeftijd van 60 jaar. Heb je op dat moment nog een lopende hypotheek, dan bestaat je nieuwe hypotheek uit een aflossingvrij deel en een verzilverhypotheek. De aflossingsvrije hypotheek gebruik je om de bestaande hypotheek af te lossen. Uit de verzilverhypotheek ontvang je een bedrag (maandelijks, ineens of allebei) en de rente wordt bij de hypotheekschuld opgeteld.

Rabo OverwaardePlan

Het Rabo OverwaardePlan biedt extra bestedingsruimte zodra de AOW-leeftijd is bereikt. Je kunt maximaal 67,5% van de marktwaarde lenen. Hiervoor sluit je een KeuzePlus Hypotheek, waarmee je geld kunt opnemen tot afgesproken limiet. De rente van dit krediet is variabel en betaal je enkel over het opgenomen bedrag.

ABN AMRO Overwaarde Hypotheek

De Overwaarde Hypotheek van ABN AMRO kun je afsluiten wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt. De rente wordt opgeteld bij de hypotheekschuld, waardoor je geen extra maandlasten hebt. Uniek aan de Overwaarde Hypotheek is dat je deze naast een bestaande hypotheek kunt sluiten, ook als deze niet bij ABN AMRO loopt.

Stekkie Inkomensaanvuller

Stekkie is een nieuw initiatief van de verzekeraar VIVAT, onder andere bekend van Reaal en Zwitserleven. De inkomensaanvuller is bedoeld voor huizenbezitters van 60 jaar en ouder. Zij kunnen tot 50% van de marktwaarde lenen voor een extra maandelijks inkomen. De rente wordt bij je schuld opgeteld en deze hoef je pas terug te betalen als je de woning verlaat.

Woonfonds Krediethypotheek

Met de Krediet hypotheek kun je overwaarde te gelde maken tot maximaal 60% van de marktwaarde. Het krediet kun je flexibel opnemen en boetevrij weer aflossen. De looptijd is 50 jaar. Voor het beschikbaar hebben van kredietlimiet, betaal je een vast bedrag per maand. Af te sluiten voor nieuwe en bestaande klanten van Woonfonds, met uitzondering van de Woningverhuur Hypotheek.

Meer initiatieven voor verzilveren

Ook Obvion heeft een nieuw hypotheekproduct geïntroduceerd dat de mogelijkheden voor ouderen vergroot. Voor wie aantoonbaar goedkoper gaat wonen, kan een deel van de hypotheek getoetst worden op de werkelijke last. Hierdoor kan meer geleend worden. Recent is ook Duowonen gestart. Daarmee kun je de grond onder je woning verzilveren en ontvang je in 1 keer de grondwaarde. En ook bij de gemeente kun je tegenwoordig terecht voor een verzilverlening.

Lees meer over de verschillende mogelijkheden om de overwaarde op te nemen.

Maatwerk bij overwaarde hypotheek

Deze nieuwe hypotheekproducten zijn een stap richting meer maatwerk voor ouderen op de hypotheekmarkt. Deze doelgroep ervaart, samen met starters en oversluiters, het vaakst belemmeringen bij maatwerk voor de hypotheek. Dit blijkt uit een onderzoek van het ‘Platform Maatwerk’. Hierin zitten onder ander de toezichthouder AFM, banken, hypotheekadviseurs en belangenorganisaties voor huizenbezitters.

Volgens het platform, is er voldoende ruimte voor maatwerk, maar  is er bij hypotheekadviseurs en kredietverstrekkers nog veel onduidelijkheid en onzekerheid over hoe dit verantwoord kan worden toegepast. De AFM gaat dit op haar website verduidelijken.

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Verzilver Hypotheek

Dat is nou precies de reden,waarom ik een aflossingsvrije hypotheek heb. Waarom eerst spastisch je hypotheek aflossen om vervolgens een verzilverhypotheek af te sluiten?

huis "opeten"

Eindelijk!
Ben zeer geïnteresseerd.

overwaarde financieren

Heb in het verleden al eens naar geinformeerd maar de hypotheeknemer wil er te veel aan verdienen en ik vrees dat dat niet veranderd. Is minder lucratief dan het lijkt.

overwaarde financieren

uiteraard willen de banken heel veel "verdienen". het zogenaamde verzilveren is een nieuwe truc om nog rijker van hun (vastgeklonken) klanten te worden.

De verzilvering van je hypotheek is weer terug.

Heel plezierig om te lezen op de website van AFM dat deze optie positief herwaardeerd is. Ik begrijp de "obsessies" voor de stimulans van meer aflossen, gezien de zeer verdrietige ervaringen van mensen, die tijdens de recessie hun woning onder water zagen verschijnen. En daardoor enorm in de problemen kwamen.
Ga uit van het feit, dat je hypotheek nooit de 50% van je huidige woningwaarde overstijgt, dan is het risico 0,00001% dat je in de financiële problemen komt. Wel uiteraard rekening houden met je inkomen. Ga uit van het feit, dat de waarde van je pensioen niet meegroeit met de inflatiecorrectie en incidenteel met enkele procenten verlaagd kan worden. Een pensioen is een vast inkomen. Indien je, rekening houdt met deze voorwaarden en het aflossingsbedrag en rente kan betalen, dan is de keuze voor de verzilvering van je overwaarde verantwoord.
Graag reacties op dit standpunt.

verzilverhypotheek

Ouderen kunnen daardoor in de problemen komen. Schulden lopen op. Moeten alsnog hun huis verkopen. Beter is opnieuw een hypotheek te nemen op basis van inkomsten op de toekomst.

Voorlichting

Het word de hoogste tijd dat er heel veel voorlichting gegeven word aangaande het feit dat hypotheek verstrekkers al 10 jaar voor je pensioen datum ALLEEN maar kijken naar je pensioenhoogte. Het telt totaal niet mee hoe groot je hypotheekschuld is tov van de verkoopwaarde.Ook al val je in de categorie 50 % schuld tov benodigde hypotheekbedrag er word alleen en uitsluitend gekeken naar je pensioen opbouw.

Zilver Hypotheek en die van Obvion

Gelukkig zijn de kansen nog niet verstreken. Wacht verdere ontwikkelingen af.

verzilver hypotheek

eindelijk eens mogelijkheden voor ouderen. ik ben hier enorm
in geïnteresseerd.

aflossingsvrije hypotheek

jammer dat de rente op aflosbare hypotheken niet risico-afhankelijk is. wij hebben een minimale hypotheek; toch rekent Obvion nog steeds de volle mep!!

verzilverhypotheek

Dit is geld lenen van je eigen geld, dus rente betalen over je eigen geld. Maar als je dat voor lief neemt, is het een methode om wat ruimer te leven

Inderdaad

Eens de overwaarde is van jou maar je krijgt het via weer een lening. Liever zou ik dan m'n huis verkopen en de overwaarde deels voor mezelf houden ipv alles in volgende woning. Geen dure tweede woning kopen en dat ik die overwaarde dan niet meeraftrekbaar is kan ik mee leven,meegenomen dat ik een aflos hypotheek dan neem met een betaalbare woonlast. Prima om steeds minder afhankelikk te zijn van rente aftrek. Zorgen voor normale woonlasten. Ik heb nu een spaarhypotheek plus overwaarde 50k dus ik moet daar ook iets mee hoe weet ik nog niet maar financiele ruimte zonder een tweede hypotheek e.d. Misschien oversluiten naar afloshypotheek.

Ruimer kunnen leven eventueel verzilveren

Best geïnteresseerd

Overwaarde verzilveren

Ben zeer geintereseerd, volg al een tijdje de ontwikkelingen, maar zie nog geen optie die bij mij past, vaak wil de geldverstrekker een zeer hoge fee, terwijl het risico zeer laag blijft, maar wie weet...
MvG
Han

Overwaarde verzilveren

Beste, bedankt voor uw bericht. U kunt via onze website vrijblijvend een berekening laten maken voor het beste verzilverproduct in uw situatie. Dit is gratis en verlicht u tot niets. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl).

Hypotheek verhogen voor ouderen

Ons huis moet na 30 jaar een nieuw rieten dak en kunnen wij dat op deze manier goedkoop financieren?

Re: Hypotheek verhogen voor ouderen

Beste heer of mevrouw De Jong, of het mogelijk is om uw overwaarde te gebruiken voor een nieuw rieten dak, is afhankelijk van uw situatie. Via het volgende formulier kunt u een persoonlijke berekening van mogelijkheden aanvragen. Dit is gratis en verplicht u tot niets: https://www.fx.nl/hypotheek/overwaarde-opnemen. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

tijdelijk geen inkomen, niet gepensioneerd

Sinds 2 jaar ben ik ZZP'er en heb momenteel een nihil inkomen. Ik ben 51, de waarde van mijn huis is 700.000 euro waar een schuld op rust van 240.000 euro.
Even vlot gerekend bezit ik dus 460.000 euro. Na lang zoeken heb ik nog geen aanbieders gevonden die mij ook maar een tientje willen lenen om in mijn bedrijf te steken. Weet iemand of er mogelijkheden bestaan?

Re: tijdelijk geen inkomen, niet gepensioneerd

Beste Hans, voor een bedrijfsfinanciering zou je eens het aanbod zakelijke leningen kunnen bekijken. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

Dag Roel,

Dag Roel,
Hartelijk dank voor het antwoord. In vogelvlucht heb ik bij een aantal aanbieders de voorwaarden bekeken en die houden voor zover ik het heb gezien ook geen rekening met de overwaarde van een eventueel eigen huis.
Met vriendelijke groet,
Hans