Klantenbeoordeling 9.7/10

Per 1 juli rentemiddeling bij Rabobank en ABN AMRO

Per 1 juli kun je bij Rabobank en ABN AMRO rentemiddeling aanvragen. De banken stellen klanten in staat om te profiteren van de lage hypotheekrente.

Profiteren van de lage hypotheekrente

De hypotheekrente is historisch laag. Huizenbezitters met een hypotheek willen hier graag van profiteren. Met rentemiddeling kunnen zij de hypotheekrente verlagen, zonder hiervoor een nieuwe hypotheek af te sluiten. Rente middeling wordt gezien als goedkoper alternatief voor oversluiten en brengt minder werk met zich mee.

Let op: rentemiddeling is niet altijd voordelig.

Roep om rentemiddeling luider

Van de drie grootbanken biedt ING al geruime tijd de mogelijkheid aan om de hypotheekrente te middelen. Rabobank en ABN AMRO bleven dit echter weigeren. De reden hiervoor was ‘onduidelijkheid over de fiscale regels’ rondom rentemiddeling. De roep van klanten en belangenorganisaties werd echter steeds luider.

In 2016 ruim baan voor rentemiddeling

Eind 2015 maakte overheid een einde aan deze onduidelijkheid. Zo is besloten om de boeterente (uitgesmeerd over de looptijd) te beschouwen als rente en niet als kosten. Door dit besluit is ook bij rentemiddeling de boeterente fiscaal aftrekbaar. Daarmee is er ruim baan voor banken om rentemiddeling aan te bieden.


Rabobank en ABN AMRO zijn om

Toch heeft het nog tot 1 juli geduurd voordat Rabobank en ABN AMRO rentemiddeling aanbieden. Beide grootbanken hadden deze tijd nodig om hun automatisering aan te passen zodat klanten online rentemiddeling kunnen aanvragen. Bij Rabobank gaat dit via een (eenvoudig) aanvraagformulier. Bij ABN AMRO log je in via internetbankieren en kun je rentemiddeling berekenen en aanvragen.

Voorwaarden rentemiddeling bekend

Per 1 juli zijn ook de voorwaarden voor rentemiddeling van beide banken bekend. Hieruit wordt duidelijk dat middelen bij Rabobank € 350,- kost en bij ABN AMRO € 250,-. Rabobank kiest daarbij voor zuivere rentemiddeling, dus het gewogen gemiddelde tussen de hypotheekrente van de klant en de actuele marktrente. ABN AMRO smeert de boeterente uit over de nieuwe looptijd, waardoor de rente na middeling hoger uitvalt.

We zien echter ook voorwaarden die rentemiddeling mogelijk onaantrekkelijk maken. Zo ontkom je bij beide banken niet aan de boeterente. Bij Rabobank vervalt daarnaast de mogelijkheid om boetevrij af te lossen bij verhuizen. Deze voorwaarden zijn voor de Consumentenbond reden om te zeggen: 'niet doen'. De klant haalt nauwelijks voordeel, maar legt zich wel voor lange tijd vast. Dit is nadelig als de hypotheekrente nog verder daalt.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct