Oude woningen hebben meer dan gemiddeld last van de dalende huizenprijzen, waarschijnlijk door het energielabel. Dit kun je eraan doen.
De prijzen van woningen gebouwd vóór 1930 daalden het afgelopen kwartaal onevenredig hard in vergelijking met huizen die na de jaren 30 zijn gebouwd. Dit blijkt uit onderzoek van Kadasterdata.
De onderzoekers noemen het energielabel als belangrijkste verklaring voor de sterkere prijsdaling. De gemiddelde prijs van vergelijkbare oude woningen, maar met een beter energielabel, ligt namelijk 34% hoger.
De prijsverschillen tussen zuinige en onzuinige woningen wordt naar verwachting groter naarmate de woningmarkt afkoelt en het aanbod toeneemt. Er zijn zelfs al makelaars die melden dat voor een woning met energielabel F en G niemand komt opdagen.
Lees meer over:
- Je overwaarde gebruiken om je woning te verduurzamen.
- Woning verduurzamen? Deze subsidies liggen klaar.
- Verduurzamen van je bestaande woning, wat kost het en wat levert het op?
Wat kun jij doen om een sterke prijsdaling te voorkomen?
Woon je in een woning met energielabel E, F of G? Dan kan een relatief simpele verduurzamingsstap, isoleren en overal dubbel glas plaatsen, de woning al snel naar label C of B brengen. De woning wordt dan direct meer waard. Hoeveel dit scheelt, lees je in onderstaande tabel.
Naast dat je woning meer waard wordt, ga je door te verduurzamen besparen op de energierekening. Een duurzaam huis vergroot ook je wooncomfort. Je woning is warm in de winter en koel in de zomer.
Kortom: als eigenaar van een onzuinige woning, kun je eigenlijk niet meer om verduurzamen heen.
Niet iedereen heeft voldoende vermogen om de woning te verduurzamen of wil het spaargeld hier niet voor gebruiken. Gelukkig zien banken de meerwaarde van een duurzame woning ook in en bieden interessante financieringsmogelijkheden.
Eerste woning kopen?
Ontdek de mogelijkheden voor starters.
Aflossingsvrij
Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek
Overwaarde opnemen?
Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.