Klantenbeoordeling 7.7/10

Prinsjesdag: de maatregelen voor 2020

Het is Prinsjesdag. Het Kabinet maakt vandaag de plannen voor 2020 bekend. Lees welke maatregelen van invloed zijn op jouw portemonnee.

Prinsjesdag update: de maatregelen voor 2021

Prinsjesdag: de maatregelen voor 2020

Dit zijn de belangrijkste maatregelen van het Kabinet die in 2020 van invloed op jouw portemonnee.

Het ‘tweeschijvenstelsel’ wordt versneld ingevoerd

Vanaf 2020 gelden er nog maar 2 belastingschijven, ook wel het ‘tweeschijvenstelsel’ genoemd.

 • Voor inkomen tot en met € 68.507,- geldt een belastingtarief van 37,35%
 • Voor inkomen vanaf € 68.507,- geldt een belastingtarief van 49,50%

Ter vergelijking hieonder de 3 belastingschijven in 2019

Belastingschijven Prinsjesdag

(Bron: Rijksoverheid)

Voor AOW-gerechtigden blijft er sprake van een drieschijvenstelsel met in 2020 de volgende tarieven:

 • Voor inkomen tot en met € 34.712,- geldt een belastingtarief van 19,45%
 • Voor inkomen van € 34.713,- tot en met € 68.507,- geldt een belastingtarief van 37,35%
 • Voor inkomen vanaf € 68.507,- geldt een belastingtarief van 49,50%

Algemene heffingskorting en arbeidskorting omhoog

De algemene heffingskorting voor inkomens tot € 68.507,- gaat omhoog. Hierdoor neemt het besteedbare inkomen toe. Ook de arbeidskorting gaat omhoog. Dit moet ‘meer werken’ voor inkomens tussen de € 20.000,- en € 35.000,- aantrekkelijker maken.

Deze kortingen op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen zijn inkomensafhankelijk, waarbij het voordeel voor lagere inkomens het hoogst is.

Kabinet wil de energierekening verlagen

Het Kabinet wil de energierekening van huishoudens verlagen. De belasting op electriciteit gaat daarbij omlaag, die op gas juist omhoog. Zo wil het Kabinet tegelijkertijd duurzaam energieverbruik stimuleren. Met een gemiddeld verbruik (1179 m3 gas en 2525 kWh elektriciteit) zou de energierekening volgend jaar 100 euro lager uitvallen.

De zorgpremie stijgt, maar ook de zorgtoeslag

De zorgpremie stijgt in 2020 licht. De basisverzekering wordt volgend jaar ongeveer 4 tientjes duurder, zo’n 3 euro per maand. In de plannen houdt het kabinet rekening met een gemiddelde basispremie van 1421 euro. Het eigen risico blijft volgend jaar gelijk. Dit heeft het kabinet al eerder afgesproken in het regeerakkoord.

Update: Alle zorgpremies zijn bekend. Bekijk hier hoeveel jij volgend jaar betaalt voor je zorgverzekering.

Ook de zorgtoeslag gaat in 2020 omhoog. Voor alleenstaanden stijgt de zorgtoeslag met 67 euro voor gezinnen is dit 95 euro.

Zelfstandigenaftrek fors lager

De zelfstandigenaftrek wordt verlaagd. ZZP-ers hoeven nu over 7280 euro winst geen belasting te betalen. Vanaf 2020 wordt dit bedrag in 10 jaar stapsgewijs verlaagd naar 5000 euro.

Hypotheek oversluiten naar NHG beperkt

In de aanloop naar Prinsjesdag werd bekend dat vanaf 2020 het minder makkelijk wordt om de hypotheek over te sluiten naar NHG. Volgend jaar wordt namelijk de kostengrens voor een NHG-hypotheek bij aankoop en oversluiten gelijk getrokken. Hier lees je er meer over.

Starters vrijgesteld van overdrachtbelasting

Het kabinet heeft plannen om starters vrij te stellen van overdrachtbelasting. Nu bedraagt de belasting voor de overdracht van een huis voor iedereen 2%. Dit moet een huis kopen voor starters beter toegankelijk maken. Lees ook deze hypotheektips voor starters.

Het Kabinet studeert nog op de exacte uitwerking. Mogelijk gaat voor beleggers die een huis kopen om te verhuren, de overdrachtbelasting juist omhoog.

Extra geld voor stimuleren nieuwbouw

Een beperkt huizenaanbod is een groot knelpunt voor de huizenmarkt. De komende jaren wil het Kabinet geld vrijmaken voor nieuwbouw.

 • De grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Groningen) krijgen 1 miljard om sneller nieuwbouwprojecten te kunnen starten.
 • Woningcorporaties krijgen 1 miljard in de vorm van een korting op de verhuurdersheffing.

Belasting op spaargeld fors omlaag

De hoge belasting op spaargeld is veel Nederladers een doorn in het oog. De Belastingdienst gaat nog altijd uit van hoge spaarrendementen, terwijl deze in de werkelijkheid flink tegenvallen. Dit gaat veranderen.

Vanaf 2022 is spaargeld namelijk grotendeels belastingvrij. Over 2 jaar hoeven spaarders die minder dan € 400,- aan spaarrente ontvangen, geen belasting meer te betalen. Daarbij gaat de Belastingdiest uit van de gemiddelde spaarrente van het afgelopen jaar. Je moet dus nog even geduld hebben. Daarom nog wat tips voor een hogere spaarrente.

Hypotheekrenteaftrek in 2020 omlaag

Deze maatregel is vorige Prinsjesdag al aangekondigd, maar gaat in 2020 in. De maximale aftrek in de tweede belastingschijf gaat van 49% naar 46%. Daarna volgen nog drie stappen. In 2023 wordt een maximale hypotheekrenteaftrek van 36,93 bereikt.

Kindgebonden budget voor middeninkomens in 2020 omhoog

Ongeveer 321.000 ouders met een middeninkomen krijgen in 2020 een extra bedrag van € 990,- aan kindgebonden budget. Daarnaast komen meer ouders (ongeveer 294.000) in aanmerking voor het kindgebonden budget van gemiddeld € 610,- per jaar.

AOW-leeftijd stijgt minder snel

In het pensioenakkoord is afgesproken de AOW-leeftijd de komende jaren minder hard stijgt. In 2020 is komt deze uit op 66 jaar en 4 maanden.

Vast dienstverband aantrekkelijker

Het wordt in 2020 voor werkgevers aantrekkelijker om iemand in vaste dienst te nemen. De ww-premie bij een vast dienstverband wordt volgend jaar naar verwachting 2,94%, voor ZZP-ers is dit 7,94%.

Inkomensgrens voor sociale huur verandert

De inkomensgrens voor een sociale huurwoning verandert. Bij meerpersoonshuishoudens gaat deze omhoog naar € 42.000,-. Bij eenpersoonshuishoudens daalt de inkomensgrens juist naar € 35.000,-.   

Rem op huurstijgingen

Er komt een rem op huurstijgingen. Verhuurders mogen straks maar 1/3 van de WOZ-waarde meer laten tellen bij het vaststellen van de huurprijs. Dit moet huren betaalbaar houden

Bij hogere inkomens mogen woningcorporarties juist een extra huurverhoging toepassen. Dit gaat om een jaarlijkse vehoging van 50 euro tot 100 euro per maand, totdat de maximale huur van € 720,- bereikt is. Dit moet scheefwonen tegen gaan. 


Belastingvoordelen voor elektrische auto’s blijven

De belastingvoordelen voor elektrische auto’s blijven bestaan. Zo is de aanschaf tot 2025 vrij van BPM en motorrijtuigenbelasting. Zakelijke rijders met een elektrische auto gaan wel meer betalen. In 2020 gaat voor hen de bijtelling van 4% naar 8% bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto.

BTW-tarief voor electronische uitgaven 6%

Voor electronische uitgaven geldt vanaf 2020 het verlaagde BTW-tarief van 6%. Er wordt dus geen verschil gemaakt tussen een boek en een e-book. Ook voor toegang tot nieuws-, kranten- en bladensites geldt vanaf volgend jaar het lage BTW-tarief. Dit geldt niet voor electronische uitgaven die hoofdzakelijk bestaan uit reclame, video of muziek.

Meer vooruitkijken naar 2020?

Lees ook:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Praat mee over "Prinsjesdag: de maatregelen voor 2020".

 1. Door opgelegde rekenrente moeten pensioenfondsen korten op pensioenen.Koopkracht van gepensioneerden neemt al jaren af. Vooral die van de 1950 generatie. Alijd premies betaald en het meest gepakt.

  Beantwoorden
  • Het is een schande het beetje pensioen waar je hard voor gewerkt heb,ga je inleveren je heb bijna niet eens te eten de AOW is ook geen vetpot,we gaan terug naar de jaren 60 dat je elk dubbeltje om moet draaien.

   Beantwoorden
   • Door de afschaffing van de jongere partner toeslag zitten wij nu sinds mijn pensionering onder het bestaansminimum en dat vijf jaar lang,ik krijg ik mijn gedeelte va de AOW
    Omdat mijn vrouw vijf jaar jonger is krijgt zij pas haar AOW als ze de gerechtigde leeftijd heeft bereikt AOW.Dus nu krijg ik een halve AOW van €795 + een klein pensioen.
    Ik heb een eigen huis met wat spaargeld (voor mijn noodzakelijke levensonderhoud)hierdoor heb ik geen recht op welke toeslag dan ook (géén zorgtoeslag).
    Al van af 2015 bezig om de politiek hiervan op de hoogte te brengen,je krijgt geen of een nietszeggend antwoord.
    De groep waar het om gaat is te klein “maar 249000 mensen” Je zal er maar een van zijn.

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct